Een blog beginnen

plaatje voor bloggenToen ik in 2005 begon met bloggen (lees hier meer over waarom ik ging bloggen) had ik geen flauw idee wat ik ging doen. Het leek mij leuk om mijn ideeën, gedachten en interesses te delen. Ik was in die tijd druk met behandelingen tegen schildklierkanker en had weinig energie. Bloggen leek mij een leuk tijdverdrijf. Ik kon toen nog niet bedenken dat ik het jaren later nog steeds zou doen en dat ik daar best veel tijd aan besteed (vooral aan mijn website Ikvindlezenleuk). Ik wist wel dat ik het leuk vond om boeken te lezen en dat ik mijn enthousiasme over lezen graag met mensen wilde delen.

 

Hoe begin je een blog? 

Stap 1 – bedenk waar je over zou willen bloggen.

Stel je houdt van lezen en wilt daarover schrijven. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer ergens anders over mag schrijven. Jij bent de baas over je eigen blog, dus je bepaalt je eigen regels. In het begin schreef ik over boeken die ik las, over mijn gezondheid, over wandelingen die ik maakte, over leuke uitstapjes. In de afgelopen jaren heb ik deze onderwerpen een eigen plek gegeven. De meeste boeken die ik lees vind je terug op Ikvindlezenleuk, de leuke uitstapjes en vakantiefoto’s vind je op De rode eend en persoonlijke stukjes vind je hier.

Stap 2 – bedenk een naam voor je blog

Kies een naam die bij je past en bij het onderwerp van je blog. De naam Ikvindlezenleuk ligt nogal voor de hand 🙂 De naam Een kloddertje roze is een verwijzing naar het personage Tante Til uit de tv-serie De familie Knots. Ik heet Mathilde en werd vroeger Til genoemd. Vandaar die naam. De rode eend ligt niet zo voor de hand. Ik heb de naam oorspronkelijk gekozen omdat ik als gastouder zou gaan werken en een leuke naam voor mijn gastouderbedrijfje zocht. Ik reed toen in een rode eend, en dat leek mij wel een goede naam. Het gastouder zijn ging uiteindelijk niet door, omdat we gingen verhuizen naar Australië. De domeinnaam had ik al gekocht en die hebben we toen gebruikt om familie en vrienden op de hoogte te houden van ons leven in Australië. En later werd dat ons reisblog.

Stap 3 – maak een blog aan

Er zijn allerlei websites waar je gratis een blog kunt beginnen. Kijk maar eens bij blogspot.com of wordpress.com. Met een paar klikken staat jouw website online. Natuurlijk is het dan nog een lege website, maar je kunt beginnen met bloggen. Later kun je ervoor kiezen om een eigen domeinnaam te kopen en je eigen website te maken. Het voordeel van een eigen website bij WordPress bijvoorbeeld is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je website er uit ziet. Bij een gratis website heb je minder opties. Maar dat betekent dat je meer tijd hebt om stukjes te schrijven…

 

Heb je al zin om te beginnen met bloggen? Veel schrijfplezier!

 

Het plaatje komt van de website van Flaticon

 

Vergelijkbare berichten