boekomslag Bill Bryson - Een kleine geschiedenis van bijna alles

In ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ onderneemt Bill Bryson zijn meest avontuurlijke reis tot nu toe: die door het leven zelf. Met hetzelfde enthousiasme en dezelfde nieuwsgierigheid als waarmee hij vele landen op de wereld bezocht en beschreef, legt hij nu de geschiedenis van het leven op aarde vast. Al zijn hele leven heeft Bryson zich afgevraagd of het mogelijk was de essentiĆ«le onderwerpen van belangrijke wetenschappen als geologie, scheikunde, paleontologie en astronomie, waarin de geheimen van het leven besloten liggen, op een duidelijke en spannende manier op te schrijven. Het resultaat van deze jarenlange obsessie is dit boek, waarin Bryson deze ingewikkelde zaken niet alleen ontsluiert maar ze ook op heldere, spannende en meeslepende wijze beschrijft.

Boekinformatie
Schrijver: Bill Bryson
Titel: Een kleine geschiedenis van bijna alles
Uitgeverij: Atlas
Jaartal: 2004
Bladzijden: 640
Vertaler: Servaas Goddijn
Genre: non-fictie
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren

  • Ik heb dit boek in augustus 2006 gekocht
    • mijn exemplaar was de 12e druk uit 2006 van uitgeverij Atlas
    • dit boek is niet meer in mijn bezit (verkocht via bol.com)
  • Ik las het boek in 2007 en dit was een van de 21 boeken die ik in 2007 gelezen heb

Mijn mening

Ik heb het uit! Hoera, het was een zware klus. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst maanden over een boek heb gedaan. Het is niet dat het onderwerp (of eigenlijk onderwerpen) me niet interesseerde. Het is alleen geen roman en dat leest toch een stuk gemakkelijker dan een non-fictie boek. Ik vond het een leuk boek om te lezen. Van sommige onderwerpen wist ik wel een beetje wat af (dankzij de middelbare school), maar veel was voor mij totaal nieuw. Ik ben niet zo natuurkundig onderlegd. Het is fascinerend om te lezen hoeveel er van onze wereld is ontdekt door welwillende amateurs in de 18e/19e eeuw. Gewoon omdat ze het interessant vonden om stenen te verzamelen of planten. Zouden zulke mensen tegenwoordig nog bestaan? Mensen die hun vrije tijd opofferen om jarenlang insecten te bestuderen?

Het boek sluit af met een actuele uitspraak gezien de uitkomsten van het klimaatonderzoek:

Omdat we zo opvallend achteloos zijn in de zorg voor wat ons omringt, zowel bij leven als daarna, hebben we geen idee – totaal geen idee – over wat er zoal in de loop der tijd is uitgestorven of dat binnenkort zal doen, of dat misschien wel nooit, en welke rol we op enig moment in dat proces gespeeld hebben. (blz. 440)

Een pessimistische uitspraak!

Oorspronkelijk geplaatst op 09-02-2007 door Tante Til op tantetil.vkblog.nl


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.