boekomslag boekomslag Orson Scott Card - Pastwatch, the redemption of Christopher Columbus

In one of the most powerful and thought-provoking novels of his remarkable career, Orson Scott Card interweaves a compelling portrait of Christopher Columbus with the story of a future scientist who believes she can alter human history from a tragedy of bloodshed and brutality to a world filled with hope and healing.

Boekinformatie
Schrijver: Orson Scott Card
Titel: Pastwatch, the Redemption of Christopher Columbus
Uitgeverij: Tor Books (VS)
Jaartal: 1997
Bladzijden: 416
Genre: science fiction
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren

  • we kochten dit boek in februari 2002
    • dit boek is niet meer in ons bezit (verkocht via Marktplaats)
  • ik las het boek in 2011 en dit was boek 32 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb

Mijn mening

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Er is een methode, Pastwatch, ontwikkeld om in het verleden te kunnen kijken. Groepen wetenschappers houden zich bezig met het bestuderen van belangrijke gebeurtenissen uit het verleden om de waarheid van deze gebeurtenissen te achterhalen. Tagiri houdt zich bezig met het bestuderen van de slavernij. Op een dag merkt ze dat de vrouw die zij op dat moment volgt haar aanwezigheid opmerkt. Ze vraagt zich af of mensen uit de toekomst daardoor invloed zouden kunnen hebben op het verleden. Ze begint een eigen onderzoeksgroep. Ze richten hun aandacht op de reis van Christopher Columbus, aangezien door zijn ontdekking van Amerika de slavernij zich heeft ontwikkeld en verspreid over de aarde.

Met de huidige aarde gaat het niet goed. Het milieu is zwaarder beschadigd dan gedacht en de enige oplossing om de aarde gezond te houden voor de mensheid is om terug te gaan naar het verleden en een andere toekomst te creeëren. Hun focus hierbij blijft bij Christopher Columbus. Is het mogelijk om een nieuwe toekomst te creeëren? Een toekomst zonder slavernij en zonder dat de aarde onleefbaar wordt?

Ik vond Pastwatch een leuk en interessant boek om te lezen. Tijdreizen vind ik fascinerend. Het lijkt me geweldig als dat mogelijk zou zijn. Zeker als je daarmee je eigen toekomst niet teniet kan doen.

Het boek heeft twee verhaallijnen. De ene verhaallijn speelt zich af in de toekomst en daarbij wordt Tagiri gevolgd. Ze heeft een hekel aan het feit dat de wereld slavernij heeft gekend en ze zou er alles voor over hebben om dit te voorkomen. De andere verhaallijn speelt zich af in het verleden en volgt Columbus. Hij probeert zijn expeditie te financiëren om op zoek te gaan naar India.

Het boek leest gemakkelijk weg. Dat komt doordat Orson Scott Card een gemakkelijke schrijfstijl heeft. Daarnaast is het onderwerp interessant.