Peter Carey – Oscar and Lucinda (2011-24)
Peter Carey’s novel of the undeclared love between clergyman Oscar Hopkins and the heiress Lucinda Leplastrier is both a moving and beautiful love story and a historical tour de force set in Victorian times. Made for each other, the two are gamblers – one obsessive, the other compulsive – incapable of winning at the game of love.
Boekinformatie
Schrijver: Peter Carey
Titel: Oscar and Lucinda
Uitgeverij: Faber & Faber (GB)
Jaartal: 1988
Bladzijden: 512
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren
- ik heb dit boek in 2010 gekregen
- mijn exemplaar is de 8e druk uit 1997 van uitgeverij University of Queensland Press (AUS)
- dit boek is niet meer in mijn bezit (in 2010 in Australië weggedaan via Bookcrossing)
- ik heb dit boek in 2011 gelezen en dit was boek 24 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb
Mijn samenvatting
Dit boek, dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw, heeft twee verhaallijnen, die gaan over het opgroeien van twee jonge mensen, Oscar en Lucinda, die allebei worden opgevoed door een ouder. Oscar woont met zijn vader in Engeland. Zijn moeder is verdronken in zee en sinds die tijd is Oscar panisch voor water. Zijn vader is een dominee, die tegen veel christelijke dingen is. Zo is hij tegen het vieren van kerst en leert zijn zoon dat dit een normale werkdag is. Er vindt een verwijdering plaats tussen Oscar en zijn vader nadat de huishoudster stiekem een kerstpudding voor Oscar heeft gemaakt en zijn vader hem ontdekt als hij deze proeft. Hij slaat zijn zoon in het gezicht en neemt hem mee naar de zee, op zoek naar zeedieren (een passie van de vader). Na deze gebeurtenis krijgt Oscar het idee dat zijn vader niet op de juiste manier over God denkt. Hij denkt dat God hem een teken geeft dat hij een andere geloofsrichting moet gaan volgen. Oscar loopt uiteindelijk bij zijn vader weg en gaat naar de Anglicaanse dominee in hetzelfde dorp. Deze man en zijn vrouw nemen de jongen in huis op en zorgen dat hij uiteindelijk kan gaan studeren. Oscar groeit op tot een wereldvreemde jongen.
Lucinda woont met haar moeder in Paramatta (bij Sydney). Haar vader is omgekomen bij een ongeluk met een paard. Haar moeder heeft een feministische kijk op de wereld en voedt Lucinda in diezelfde lijn op. Lucinda wordt een zelfstandige jonge vrouw wat in die tijd erg ongebruikelijk is. Als ze een jaar of 17 is overlijdt haar moeder en wordt de boerderij waar ze op wonen verkocht. Op het moment dat Lucinda 18 jaar is krijgt ze het geld en verlaat ze het gezin dat haar in de tussenliggende periode heeft opgevangen (en geprobeerd heeft om haar ‘normaal’ te worden). Lucinda vertrekt naar Sydney en koopt daar een glasfabriek. Haar moeder heeft haar geleerd dat werken in fabrieken voor vrouwen in hun tijd de weg is naar een eigen leven. Daarmee was haar moeder haar tijd vooruit…. Lucinda heeft het zwaar als eigenaresse van de fabriek. De mannen in de fabriek voelen zich opgelaten als ze langskomt en nemen haar eigenlijk niet serieus.
Op een gegeven moment komen Oscar en Lucinda elkaar tegen op de boot van Southhampton naar Sydney. Ze worden verliefd op elkaar, maar durven dat niet toe te geven. Allebei denken ze dat de ander hen niet interessant vindt en geen van beide durft actie te ondernemen. Uiteindelijk vindt Oscar een manier om via een omweg (Lucinda’s passie voor glas) zijn bewondering voor haar duidelijk te maken. Maar ook dan begrijpen ze elkaar niet en leiden misverstanden tot nog meer misverstanden.
Mijn mening
Ik heb dit boek van een vriendin gekregen voordat ik naar Australië ging verhuizen. Na een lange bootreis, maanden in de boekenkast en weken in een boekenkrat te hebben gezeten werd het tijd om het boek eindelijk te lezen. Het feit dat het boek zich grotendeels afspeelt in Australië wekte mijn interesse. Ik vind het moeilijk om aan te geven wat ik van dit boek vindt. Toen ik eenmaal in het verhaal zat werd het interessant genoeg om uit te lezen, maar het kostte mij moeite. Het is niet het soort boek dat ik snel zelf zou hebben gekocht.
Ik denk dat dit een interessant boek is voor een boekenkring, omdat er (zeker als de boekenkring een gemengde groep is) een aantal interessante discussiepunten inzitten die te maken hebben met de verschillen tussen mannen en vrouwen (zowel vroeger als tegenwoordig).