boekomslag Charlie Lewinsky - Het lot van de familie Meijer

Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid – de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers – en een stoffenwinkel in Baden. Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.

Boekinformatie
Schrijver: Charles Lewinsky
Titel: Het lot van de familie Meijer
Uitgeverij: Signatuur
Jaartal: 2007
Bladzijden: 672
Vertaler: Elly Schippers
Genre:
Mijn mening: 4 sterren

  • Ik kocht dit boek in april 2012
  • Ik las dit boek in 2013 en het was boek 1 van de boeken die ik in 2013 gelezen heb
  • Lees mijn recensie

Mijn samenvatting

Altijd als hij gestorven was, kwam hij weer terug. Op de laatste dag van de rouwweek, wanneer het verlies was opgegaan in het leven van alledag, wanneer je de pijn al moest zoeken zoals een muggenbeet die gisteren nog jeukte en vandaag nog nauwelijks meer te voelen is, wanneer iedereen een pijnlijke rug had van het zitten op de lage krukjes waarop de nabestaanden die zeven dagen volgens oud gebruik plaatsnemen, dan was hij er gewoon weer bij. Samen met de andere bezoekers kwam hij onopvallend de kamer binnen, op het oog in niets van hen verschillend. Alleen bracht hij geen eten mee, ook al was dat de gewoonte.

In de keuken stonden rijen pannen en afgedekte schalen, een erewacht voor de overledene. Hij kwam met lege handen, pakte ook een stoel, zei geen woord wanneer hij door de rouwenden niet werd aangesproken, stond op wanneer zij baden, ging zitten wanneer zij gingen zitten. En als de anderen dan hun woorden van troost mompelden en afscheid namen, bleef hij gewoon zitten en was er weer, zoals hij er altijd was geweest. Zijn naar vochtig stof ruikende geur vermengde zich met de andere geuren van he sterfhuis: zweet, vetkaarsen, ongeduld. Hij hoorde er weer bij, rouwde mee, nam afscheid van zichzelf, zuchtte zijn vertrouwde, half gekreunde, half gesnurkte zucht, viel met hangend hoofd en open mond in slaap en was er weer.

Zo begint het boek Het lot van de familie Meijer. Het beschrijft de belevenissen van de familie Meijer vanaf 1871 tot en met 1945. In het boek leef je mee met de familie Meijer, hun kinderen en kleinkinderen en hoe zij zich staande houden als Joodse familie in een veranderende maatschappij in Zwitserland.

Mijn mening

Ik zag dit boek regelmatig liggen als ik in een boekwinkel kwam, maar op de een of andere manier kwam ik er nooit toe om het te kopen. Ik was bang dat ik dit boek niet leuk zou vinden omdat het een hype was. Ik heb gemerkt dat ik daardoor niet zo snel geïnteresseerd ben om dat boek ook te lezen. Maar het boek bleef trekken en uiteindelijk heb ik het gekocht en nu als eerste boek van 2013 gelezen. Ik vond het een heel mooi boek. Charles Lewinksy heeft de belevenissen van de verschillende generaties van de familie Meijer mooi en goed beschreven. De personages gingen voor me leven. Oom Melnitz, die in de eerste alinea van het boek net is overleden, komt in het boek regelmatig voor, als een commentator, op momenten dat een van de personages naar de mening van oom Melnitz te optimistisch over de toekomst denkt.

Het boek is opgebouwd uit vijf delen die over een bepaalde periode gaan: 1871, 1893, 1913, 1937, 1945. Ik vind het opvallend dat Charles Lewinsky de periode 1940-1945 bewust niet beschrijft in zijn boek. Het verhaal gaat van 1937 naar 1945, maar dat is naar mijn idee ook niet erg. Iedereen weet wat er in de Tweede Wereldoorlog met Joden is gebeurd. Het zou het verhaal te zwaar en te dramatisch maken. Het verhaal heeft een open einde, zoals met alle familiegeschiedenissen het geval is. Je kunt niet blijven vertellen. Ik denk dat de periode die Charles Lewinsky in dit boek heeft beschreven ook de meest interessante tijd is geweest. In deze tijd is de samenleving in Europa erg veranderd en daarmee zijn denkbeelden en religies ook mee veranderd. Charles Lewinksy geeft dit mooi weer in dit boek.


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.
boek voor 18+, boek weggedaan, geen sterren, gelezen in 2013, papieren boek, vertaald, zonder genreaanwinst 2012