
Het is 1912, en bij de universiteit van Cambridge klopt de moderne tijd aan de poort. De jonge, briljante Fred Fairly doceert Natuurkunde aan het St. Angelicus-college, dat in zijn eeuwenlange bestaan nog nooit een vrouw binnen zijn muren heeft toegelaten, en waar mannen niet getrouwd mogen zijn. Het zijn roerige tijden in de natuurwetenschappen: de kwantummechanica is in opkomst en stuit op fel verzet van de traditionele empirische natuurkunde. Fred probeert -als echte wetenschapper- alles rationeel te verklaren. Maar dan komt met een klap Daisy Saunders in zijn leven. Ze ontmoeten elkaar als slachtoffers van een fietsongeluk. Fred is op slag verliefd, en ontdekt dat er meer bestaat dan rationeel verklaarbaar is. Als hij Daisy kwijtraakt, zet hij alles op het spel om haar terug te vinden.
Boekinformatie
Schrijver: Penelope Fitzgerald
Titel: De engelenpoort
Uitgeverij: Karmijn
Jaartal: 2016
Bladzijden: 192
Vertaler: Johannes Jonkers
Genre: geen
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 4 sterren
- ik heb dit boek in 2016 als recensieboek gekregen van uitgeverij Karmijn
- ik las dit boek van 25 t/m 27 november 2016 en dit was boek 194 van de boeken die ik in 2016 gelezen heb
Over het verhaal
Hoe kon het zo ver landinwaarts zo hard waaien dat de fietsers die aan het eind van de middag op weg waren naar de stad eruitzagen als zeelieden in noord? Ze reden over Mill Road naar Cambridge, langs de begraafplaats en het armenhuis. Op het open terrein aan de linkerkant had de wind de treurwilgen bestookt, ze net zo lang afgeranseld en laten kraken tot hun takken bezweken en stuiptrekkend watervallen van twijgen over het doorweekte gras sleepten. De koeien waren gek geworden en gooiden met hun kop de zilverige wilgenbladeren omhoog die plotseling, volkomen in strijd met al hun ervaring, overal binnen bereik lagen. Hun hoorns waren versierd met slingers van wilgentakken. Doordat hun zicht werd belemmerd, struikelden ze en vielen. Twee of drie koeien lagen stompzinnig op hun rug te rollen, zodat enorme bleke buiken zichtbaar werden die in het plan van de natuur altijd verborgen moesten blijven. Ze waren nog steeds aan het kauwen. Een tafereel van wanorde: boomtoppen op de aarde, poten in de lucht – en dat in een universiteitsstad die zich aan logica en rede wijdde. (blz. 7)
Fred fietst door de storm heen, op weg naar zijn kamer in het St. Angelicus-college in Cambridge. Als hij binnen de muren van het college komt is het stil. Je merkt hier niets van de storm. Helaas moet hij wel weer de storm in. Fred was vergeten dat hij een bijeenkomst heeft van de Dwarsliggers, een groep mannen die graag debatteren over een stelling. Fred wilde eigenlijk een brief schrijven aan Daisy. Hij heeft haar drie weken ontmoet, toen ze allebei tijdens het fietsen aangereden werden door een landbouwvoertuig. Ze werden opgevangen in een huis vlakbij. Fred werd verliefd op haar. Maar dan verdwijnt Daisy. Zal het Fred lukken om haar terug te vinden?
Mijn mening
Het verhaal is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel maken we kennis met Fred en in het tweede deel met Daisy. Zo krijgen we een beeld van de hoofdpersonages. In het derde deel lezen we hoe Fred en Daisy elkaar ontmoeten. In het laatste deel staat een rechtszaak centraal.
Het was voor mij onduidelijk hoeveel tijd er tussen de hoofdstukken zat, en over wat voor tijdsperiode het verhaal zich afspeelt. Is dit weken, maanden of jaren? Het verhaal wordt in stukken verteld en dat geeft de lezer gelegenheid om zelf de ontbrekende delen in te vullen en je een beeld te vormen van Fred en Daisy. Het einde van het verhaal roept allerlei vragen op. Het is geen afgerond geheel, maar dat vind ik niet erg.
Penelope Fitzgerald is goed in het scheppen van sfeer en het meenemen van de lezer naar een bepaalde tijdsperiode. Ik heb al eerder “De boekhandel” gelezen en ben benieuwd naar andere boeken van haar. Dit boek stond in 1990 op de shortlist voor de Booker Prize.
Toevallig was ik in dezelfde periode dat ik dit boek las via Netflix de tv-serie Mr. Selfridge aan het kijken. Deze serie speelt zich in dezelfde periode af als dit boek, namelijk de jaren 30 van de 20e eeuw. De opening van warenhuis Selfridges komt zelfs in het verhaal voor.
Met dank aan uitgeverij Karmijn voor het recensie-exemplaar