Hella S. Haasse – Uitgesproken, opgeschreven

boekomslag Hella S. Haasse - Uitgesproken, opgeschrevenHella S. Haasse neemt ons mee naar de achttiende eeuw. Ze verkent de ideeën die in die tijd onstonden en die tot aan de dag van vandaag grote invloed op ons hebben gehad. Ze vertelt over het idee van vriendschap, over het nieuwe beeld van de vrouw, over het ontstaan van de pers, over de opvattingen van de satire. Wie deze opstellen leest, zal meer zicht krijgen op de mentaliteit van waaruit Hella S. Haasse haar romans componeert. Hij zal de wijze waarop Haasse zich voor haar romans documenteert, leren kennen in essays (over Willem III, Maximiliaan van Oostenrijk) die zich laten lezen als spannende en meeslepende verhalen. Hij zal de schrijfster als lezer (van Vestdijk) ontdekken en hij zal een helder inzicht krijgen in het genre van biografie, een genre dat Hella S. Haasse beoefende in bijvoorbeeld haar beide boeken over de in de achttiende eeuw levende Charlotte Sophie Bentinck en Joan Derk van der Capellen.

Boekinformatie
Schrijver: Hella S. Haasse
Titel: Uitgesproken, opgeschreven. Essays over achttiende-eeuwse vrouwen, een bosgezicht, verlichte geesten, vorstenlot, satire, de pers en Vestdijks avondrood
Uitgeverij: Querido
Jaartal: 1996
Bladzijden: 188
Genre: zonder genre
Leeftijd: 18+


Koop een boek
De leukste plek om een boek te kopen is een boekwinkel. Als je online koopt via deze links van Libris, bruna of bol. krijg ik een klein percentage van de verkoper én ondersteun je deze website.

Dit boek is niet meer nieuw te koop

 

Over het boek

  • Ik heb dit boek in november 1996 gekregen via het tijdschrift Letterlik (van de studie Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen) in ruil voor een recensie.

 

Vergelijkbare berichten