boekomslag Daniel Kehlmann - Tijl

Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de ‘Winterkoning’, die na een koningschap van slechts één winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz – net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Boekinformatie
Schrijver: Daniel Kehlmann
Titel: Tijl
Uitgeverij: Querido
Jaartal: 2017
Bladzijden: 352
Vertaler: Josephine Rijnaarts
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 3 sterren

  • Ik heb dit boek als luisterboek bij de bibliotheek geleend
  • Ik las het boek van 24 september t/m 5 november 2018 en dit was boek 149 van de boeken die ik in 2018 gelezen heb

Mijn mening

Op 24 september ben ik begonnen met het luisteren naar dit verhaal over Tijl Uilenspiegel. Hij heeft niet echt bestaan, maar hij is bekend geworden door allerlei verhalen over hem. Tijl is een mythisch figuur. In dit boek leef je als lezer mee met Tijl Uilenspiegel. Je leert hoe hij is opgegroeid en hoe hij een reizende artiest is geworden. Ondertussen wordt er ook verteld hoe het leven in Europa aan het begin van de zeventiende eeuw was. Er waren meerdere oorlogen, en Tijl reisde in die tijd door heel Europa. Hij was welkom bij koninklijke hoven en heeft daarbij veel gezien.

Ik vond het een fascinerend verhaal om naar te luisteren tijdens mijn dagelijkse wandelingen. Ik vond het leuk om te horen over de intriges bij de verschillende koningen en hoe Tijl Uilenspiegel er overal voor zorgde dat hij een goed leven had.


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.