boekomslag Rudyard Kipling - The jungle book

The Jungle Book is the classic collection of animal tales that shows Rudyard Kipling’s writing for children at its best. The short stories and poems include the tale of Mowgli, a boy raised by a pack of wolves in the Indian jungle. We meet the tiger Shere Khan, Bagheera, the black panther, Baloo, the ‘sleepy brown bear’, and the python, Kaa. Other famous stories include the tale of the fearless mongoose Rikki-Tikki-Tavi, and that of elephant-handler Toomai of the Elephants.

Boekinformatie
Schrijver: Rudyard Kipling
Titel: The Jungle Book
Uitgeverij: Macmillan (VS)
Jaartal: 1894
Bladzijden: 336
Genre: dierenverhaal, avonturenverhaal
Leeftijd: 10+
Mijn mening: geen sterren

 • ik heb dit boek in 2010 gedownload via de website van Project Gutenberg
 • ik las het boek in 2011 en dit was boek 33 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb

Over het verhaal

The Jungle book is een boek dat in 1894 is uitgekomen. Het boek is geschreven door Rudyard Kipling. Het boek bestaat uit meerdere verhalen, die zich afspelen in de Indiase jungle.

 • Mowgli’s brothers
 • Hunting-song of the Seeonee Pack (lied)
 • Kaa’s hunting
 • Road song of the Bandar-Log (lied)
 • Tiger! Tiger!
 • Mowgli’s song (lied)

Deze verhalen gaan over Mowgli, een jongen die in de Indiase jungle door wolven wordt opgevoed. Hierbij krijgt moederwolf hulp van Baloo de beer en Bagheera de zwarte panter. Mowgli heeft ook een vijand, de tijger Shere Khan. In “Kaa’s hunting’ wordt Mowgli ontvoerd door de apen. Hij wordt bevrijd door Baloo, Bagheera met hulp van Chil de kiekendief en Kaa de python. In “Tiger! Tiger!” gaat Mowgli terug naar de menselijke wereld. Hij wordt geadopteerd door Messua en haar man die in hem hun verloren zoon Nathoo denken te herkennen. Hij heeft problemen om zich aan te passen. Hij heeft een confrontatie met Shere Khan en wordt daarna door de dorpelingen weggejaagd. Hij gaat terug naar zijn vrienden in de jungle.

 • The white seal
 • Lukannon (lied)

In dit verhaal gaat Kotick, een witte zeehond, op zoek naar een nieuwe woonplek voor zijn volk. Een plek waar mensen niet op hen zullen jagen.

 • Rikki-Tikki-Tavi
 • Darzee’s chant (lied)

Rikki-Tikki de mangoest verdedigt een familie in een dorpje in India tegen een paar cobra’s.

 • Toomai of the Elephants
 • Shiv and the Grasshopper (lied)

Toomai, een 10-jarige jongen die helpt bij het verzorgen van de olifanten wil graag een echte olifantenverzorger worden. Hem wordt verteld dat hij dat pas kan worden als hij de olifanten heeft zien dansen….

 • Her Majesty’s Servants
 • Parade-song of the Camp Animals (lied)

In de nacht voor een militaire parade luistert een Britse soldaar naar een gesprek tussen de dieren in het kamp (olifanten, paarden, ezels).

Over de schrijver

Rudyard Kipling is geboren op 30 december 1865 in Bombay, India. Toen hij 5 jaar oud was werd hij samen met zijn twee jaar jongere zusje naar Engeland gestuurd om daar naar school te gaan. Ze werden opgevangen door een echtpaar dat een kostschool had voor kinderen van Engelsen die in India werkten. In 1882, toen hij 16 jaar was, ging hij met de boot naar India waar hij kwam te werken bij een krant in Lahore. Voor deze krant schreef hij o.a. verhalen. In 1889 wordt hij bij de krant ontslagen en besluit op reis te gaan. Via Singapore, Hong Kong en Japan reist hij naar Amerika. Hij doorkruist Amerika en gaat dan naar Londen, het literaire centrum van het Britse keizerrijk.

In 1892 trouwt hij in Londen met Carrie Balestier. Kipling blijft reizen en verhalen schrijven. In 1907 ontvangt hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Op 18 januari 1936 overlijdt hij in Londen en zijn as wordt begraven in Poet’s Corner in Westminster Abbey.

Mijn mening

Na een verblijf van een paar dagen in de jungle van Sumatra leek mij het een goed moment om dit boek eens te gaan lezen. Ik ken eigenlijk alleen de Disney-film en had dan ook onmiddellijk het lied van Balou weer in mijn hoofd. “The bear necessities, the simple bear necessities….”

De verschillende verhalen spelen zich af in de jungle van India en zo te lezen is dat wel vergelijkbaar met de Indonesische jungle. Leuk om te lezen over olifanten en apen, zeker nadat we die in het echt hebben gezien. Ik vond het leuke verhalen om te lezen en ik heb inmiddels bij Project Gutenberg het vervolg gedownload, “The second jungle book” waar het verhaal van Mowgli verder wordt verteld.

Kortom: ik vond het leuke verhalen om te lezen en ik had niet het gevoel dat de verhalen gedateerd waren.


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.