boekomslag Guus Kuijer - De bijbel voor ongelovigen. Het begin Genesis

De Bijbel is een fascinerend boek. Onze westerse cultuur is ondenkbaar zonder het heilige boek van de joden en de christenen. Maar wie niet gelovig is, leest het niet. En dat is jammer, want het bevat een aantal van de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur. Guus Kuijer vertelt ze na voor ongelovigen. Te beginnen met het eerste boek, Genesis. Genesis is de familiegeschiedenis van een groep koppige mensen onder leiding van Abraham, die vanuit Irak in Egypte terechtkomt. Het boek bevat ook de verhalen over Adam, Eva en de slang, over de zondvloed en de toren van Babel. Al die verhalen vertelt Kuijer opnieuw, vanuit het perspectief van een zoon of een vrouw, een verschoppeling of een bastaard, en daardoor worden de bekende verhalen nieuw en verrassend.

Boekinformatie
Schrijver: Guus Kuijer
Titel: De bijbel voor ongelovigen. Het begin Genesis
Serie: De bijbel voor ongelovigen #1
Uitgeverij: Athenaeum-Polak & Van Gennep
Jaartal: 2012
Bladzijden: 286
Genre: non-fictie
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 4 sterren

  • Ik kocht dit e-boek in maart 2013
  • Ik las het boek op 18 juli 2015 en dit was boek 118 van de boeken die ik in 2015 gelezen heb

Over het verhaal

Het begon met een woord. Het was een woord dat zomaar in mijn hoofd opkwam en nergens bij hoorde. En dat woord was:
god
Het was eigenlijk een woord van niets, maar het sprak me aan. Het straalde kracht uit, maar het betekende niets en het had niets te doen. Toen dacht ik: zo is alles begonnen. Toen er nog niets was, was er een woord dat heel sterk was, maar dat niets betekende en niets te doen had.
Daarom gaf ik het woord ogen, oren, handen en voeten.
Toen God eenmaal uit zijn ogen kon kijken, dacht hij: Ik zie niets. Wat heeft het voor zin om te kijken als er niets is?
God was helemaal alleen in de leegte.
‘Het is niet anders,’ zuchtte hij. ‘Er is niets. Ik moet er maar iets van maken.’
Hij had het nog niet gezegd of er gebeurde iets. Hij staarde verbaasd naar zijn linkerhand.
‘Hé,’ zei hij, ‘er is iets.’
Er lag een balletje in zijn hand. God keek zijn ogen uit omdat er iets was om naar te kijken. Heb ik van niets iets gemaakt? dacht hij. Hoe kan dat nou?
God dacht honderd jaar na en toen zei hij: ‘Het maakt niet uit hoe het kan. Wat kan ik ermee doen? Dat is een betere vraag. Wat zou er gebeuren wanneer ik dit balletje opgooi?’
Hij keek naar het balletje en zei: ‘Ik ben nieuwsgierig!’
Gods hart tintelde ervan. Ik doe wat in me opkomt, dacht hij, want dat is leuk.
Hij telde tot drie en hup daar vloog het balletje het niets in. Het spatte met een oorverdovende knal uit elkaar. ‘beng!!’ (blz. 3)

Dit is het begin van ‘Het boek Genesis’, het eerste deel van de Bijbel voor Ongelovigen van Guus Kuijer.

Mijn mening

Ik ben christelijk opgevoed en ken dus wel wat bijbelverhalen. Bijbelverhalen zijn ouderwetse verhalen en soms lastig leesbaar. Deze interpretatie van het boek Genesis door Guus Kuijer is makkelijk te lezen. Ik heb af en toe erg moeten lachen. Ben daarom ook erg benieuwd naar de volgende delen.