boekomslag Ursula LeGuin - De ontheemde

Honderdzeventig jaar voor het verhaal aanvangt, heeft een miljoen mensen de planeet Urras verlaten met het ideaal om op de tweelingplaneet Anarres een anarchistische maatschappij op te bouwen. De kapitalistische samenleving van Urras bevredigde hen niet; Anarres moet een nieuw begin worden. Op Anarres is Shevek opgegroeid, een briljant man van de wetenschap die een nieuwe wiskunde van de realiteit ontwikkelt, een revolutionaire manier om de werkelijkheid te bekijken. Zijn werk zal uitmonden in een gloednieuwe methode om te communiceren met zelfs de verste werelden – maar wat veel urgenter is, is dat de mensen van Urras en Anarres met élkaar leren communiceren…

Boekinformatie
Schrijver: Ursula Le Guin
Titel: De ontheemde
Uitgeverij: Het Spectrum
Jaartal: 1975
Bladzijden: 280
Vertaler: Annemarie van Ewijck
Genre: geen
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren

  • ik heb dit boek in juli 2007 gekocht bij een kringloopwinkel
    • dit boek is niet meer in mijn bezit
  • ik las dit boek in 2011 en dit was boek 21 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb

Mijn mening

In het boek “De ontheemde” is het bijna 200 jaar geleden dat een miljoen mensen de kapitalistische staat Urras verlieten om op de planeet Anarres een anarchistische maatschappij te stichten. Op Anarres is iedereen gelijk en worden alle bezittingen gedeeld. Shevek wordt een briljante geleerde, maar merkt dat hij iets mist. Op zijn wereld worden zijn ideeën niet gewaardeerd. Hij vindt de vrijheid op Anarres maar schijn. Hij wordt uitgenodigd om naar Urras te komen en die uitnodiging neemt hij aan. Op Urras probeert hij de beide werelden met elkaar te verenigen, maar dat gaat moeilijk.

“De ontheemde” vond ik een leuk boek om te lezen. De maatschappij op Anarres is interessant en goed uitgewerkt. Shevek is een hoofdpersoon waarvan je veel te weten komt. Hij wordt een echt mens.


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.