
In your hands is a place like no other: a tiny, man-made island in the bay of Nagasaki, for two hundred years the sole gateway between Japan and the West. Here, in the dying days of the 18th century, a young Dutch clerk arrives to make his fortune. Instead he loses his heart. Step onto the streets of Dejima and mingle with scheming traders, spies, interpreters, servants and concubines as two cultures converge. In a tale of integrity and corruption, passion and power, the key is control – of riches and minds, and over death itself.
Boekinformatie
Schrijver: David Mitchell
Titel: The Thousand Autumns of Jacob de Zoet
Uitgeverij: Sceptre (GB)
Jaartal: 2010
Bladzijden: 472
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren
- Ik heb dit boek in december 2010 gekocht (dit boek is niet meer in mijn bezit, in juli 2011 via Bookcrossing te vondeling gelegd in Australië)
- Ik las het boek in 2011 en het was boek 20 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb
Over het verhaal
Jacob de Zoet gaat aan het einde van de achttiende eeuw als klerk naar Dejima in Nagasaki (Japan). Hij hoopt met deze opdracht genoeg geld te verdienen om te trouwen. Hij wordt de rechterhand van de nieuwe gouverneur in Dejima. In Dejima aangekomen komt Jacob erachter dat de relaties tussen de Nederlanders en de Japanners beperkt zijn. Nederlanders mogen Dejima niet verlaten. In het geheim leert Jacob Japans en hij wordt verliefd op een Japanse. Doordat hij een beetje Japans kan komt hij uiteindelijk met meer Japanners in contact, o.a. over de communicatie tussen Japan en Nederland. De machtsverhoudingen binnen Dejima veranderen en dat komt Jacob niet ten goede.
Mijn mening
Ik vond “The thousand autumns of Jacob de Zoet (De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet) van David Mitchell een erg mooi boek. Het boek bestaat uit drie delen die elk vanuit een ander perspectief geschreven zijn. In eerste instantie lijken deze drie delen weinig met elkaar te maken te hebben, maar uiteindelijk komt het allemaal bij elkaar. Dit maakt het boek intrigerend.
In 2009 zijn C. en ik naar Japan geweest en we zijn ook in Dejima geweest. Het is raar om in Japan een stukje Nederlandse geschiedenis tegen te komen. Zeker omdat in die tijd (18e eeuw) Japan een zeer gesloten land was. Na het lezen van dit boek wil ik graag weer terug naar Japan!
The thousand autumns of Jacob de Zoet van David Mitchell is inderdaad zéér de moeite waard. De koloniale geschiedenis is fascinerend vanwege de ontmoeting en menging der culturen. Daarbij mogen we de vele nare aspecten als overheersing, onderdrukking, racisme en slavernij overigens niet vergeten.
@Bert Ernste: Ja, het is een erg mooi boek. Je hebt gelijk dat onze koloniale geschiedenis ook zijn slechte kanten heeft…