boekomslag Polles taartenboek

In de nieuwe Efteling-attractie Symbolica staat in de feestzaal van het Paleis der Fantasie een enorme tafel vol taarten, koeken en andere lekkernijen. Al dat heerlijks kun je nu thuis maken! Polles Taartenboek bevat 35 recepten voor taarten, (cup) cakejes, koeken en traktaties. Het zijn toegankelijke recepten om samen met je kind te maken, maar ook voor de enthousiaste hobbytaartdecorateur. Inclusief een waar meesterstuk waarmee de gevorderde thuisbakker zich helemaal kan uitleven. Er is tevens aandacht voor glutenvrij, suikervrij en lactosevrij bakken. Wat drink je bij al dat lekkers: in het boek vind je ook een hoofdstukje met feestelijke drankjes, gebrouwen door grootmagister Almar.

Boekinformatie
Schrijver: Simone van der Wal
Titel: Polles taartenboek
Uitgeverij: Spectrum
Jaartal: 2018
Bladzijden: 96
Genre: non-fictie
Leeftijd: 12+
Mijn mening: 4 sterren

  • Ik heb dit boek in oktober 2018 als recensieboek gekregen van uitgeverij Het Spectrum.
  • Simone van der Wal (boekverkoper bij boekhandel Donner en de maker van dit boek) heeft mijn boek gesigneerd
  • ik las dit boek op 28 januari 2019 en dit was boek 10 van de boeken die ik in 2019 heb gelezen

Koekjes bakken

Hoi, ik ben Polle. Als koksmaatje werk ik al jaren in de paleiskeuken van Symbolica. Hier maak ik de heerlijkste taarten, koekjes, traktaties en andere lekkernijen voor Koning Pardulfus en zijn gasten.
Er bestaat geen grotere zoetekauw dan de koning. Hij vindt steeds weer een reden om feest te vieren. Soms is er iemand jarig, soms heeft iemand een goed cijfer gehaald op school, en soms is het alleen maar feest omdat de zon schijnt. Ik heb er mijn handen vol aan, maar ik vind het heerlijk om al dat lekkers te maken!
En gelukkig krijg ik af en toe hulp. Dan komen Pardoes de Tovernar en Prinses Pardijn gezellig met mij mee bakken. Ook de koning komt wel eens langs, maar zijn idee van meehelpen is vooral alvast wat dingen voorproeven…
En als O.J. Punctuel (de secretaris protocollair) komt kijken, haalt hij alleen even zijn vinger langs de kastjes om te controleren of er geen stof op ligt! Of volgt hij tock stiekem zijn neus?
Je kunt eigenlijk wel zeggen dat iedereen houdt van mijn baksels. In dit boek heb ik de beste bakrecepten uit Symbolica voor jullie verzameld! Niet alleen recepten van mijzelf, maar ook van Pardijn, Pardoes en Grootmagister Almar, die heerlijke drankjes kan brouwen en daarnaast precies weet hoe je baksels maakt zonder lactose, gluten of geraffineerde suikers.
Kun je niet wachten om te beginnen met bakken?Zit je al klaar met je schort voor en de garde in de hand? Dat is mooi, want mijn keuken is nu ook voor jou geopend!
Bakken maar!

Dit bakboek staat vol met lekkere taarten, koekjes, traktaties, cupcakes en drankjes. Alles ziet er heerlijk uit. Ik heb het boek meerdere keren doorgebladerd voordat ik wist wat ik als eerste zou gaan maken. Die keuze was niet zo moeilijk, want elke keer als ik door het boek bladerde bleef mijn oog hangen op de regenboogkoekjes. Op de foto zien de koekjes er ontzettend mooi uit en ik ben benieuwd of het mij lukt om ze ook zo mooi te maken.

20190128 Polles taartenboek

Ik zoek eerst de ingrediënten bij elkaar. Daarna meng ik de boter en suiker met een mixer voordat ik er het ei doorheen doe. Als dit mooi gemengd is doe ik de bloem erbij, en een beetje zout. Het wordt een mooi soepel deeg. Het deeg verdeel ik in 6 bollen.

20190128 Polles taartenboek
20190128 Polles taartenboek

Elke bol deeg krijgt een eigen kleur. Ik heb drie kleurstoffen: rood, blauw en geel. De andere kleuren moet ik dus zien te mengen. Het mengen van oranje lukt niet, en het lijkt vooral rood. Bij de eerste bol deeg meng ik de kleurstof en het deeg op een laag bakpapier op het aanrecht, maar dat werkt voor mij niet zo handig. Daarna pak ik er een schaaltje bij waarin ik de kleurstof meng en daarna het deeg doorheen haal.

Elke bol rol ik met een deegroller uit tot een lap deeg. De lappen deeg stapel ik op elkaar, met bakpapier ertussen, en deze stapel gaat de koelkast in om een uur af te koelen. Door het mengen van het deeg met de kleurstoffen krijgen mijn handen ook een kleurtje. Daar wordt in het recept niet voor gewaarschuwd 😉

20190128 Polles taartenboek
20190128 Polles taartenboek
20190128 Polles taartenboek

Na een uur ga ik verder met het recept. De gekleurde lappen deeg stapel ik op elkaar zonder het bakpapier ertussen. Met de deegroller duw ik de lappen goed op elkaar en maak er een mooie lap van. Deze lap deeg ga ik daarna oprollen. Dat ging makkelijker dan ik van tevoren had gedacht. Van buiten ziet de rol er niet zo mooi uit en het lijkt alsof de koekjes straks een gat in het midden zullen hebben. De rol deeg wikkel ik in plasticfolie en het gaat weer de koelkast in.

20190128 Polles taartenboek
20190128 Polles taartenboek

Na een uur mag de rol deeg weer uit de koelkast. Ik snij de rol doormidden en ik zie dat ik het deeg strak heb opgerold en dat dit mooie koekjes gaan worden. Ik snij plakjes van de rol deeg en leeg ze plat op de bakplaat. De koekjes moeten een kwartier de oven in, maar als de kookwekker afgaat zie ik dat ze nog niet gaar zijn. Ik laat ze er nog vijf minuten langer in staan. Daarna laat ik de koekjes afkoelen op een snijplank. Het duurt nog wel een half uur voordat de koekjes afgekoeld zijn. Eindelijk kan ik een koekje proeven!

20190128 Polles taartenboek
20190128 Polles taartenboek

Het was een heel werk om deze koekjes te maken, maar ze zijn lekker en ze zien er geweldig uit. Ik ben benieuwd wat ik de volgende keer uit Polles taartenboek ga maken.


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.