Arie Boomsma – Relishow (2012-06)

boekomslag Arie Boomsma - Relishow

Barnabas Holee, de eerste evangelist in Nederland met een artiestennaam, deelt de liefde van Jezus bij voorkeur fysiek. Talkshows zien hem graag verschijnen en de voorste kerkbanken worden tijdens zijn diensten over het algemeen gevuld door wild flitsende glamourfotografen. Maar zoals aan de meeste dingen in het leven hangt ook aan populariteit een prijskaartje. En voor een evangelist is de prijs misschien nog wel hoger dan voor de rest van ons.

Boekinformatie
Schrijver: Arie Boomsma
Titel: Relishow
Uitgeverij: Prometheus
Jaartal: 2011
Bladzijden: 238
Leeftijd: 18+
Genre: geen
Mening: 4 sterren

  • Ik kocht dit boek in maart 2012
  • Ik las het boek in 2012 en dit was boek 6 van de boeken die ik in 2012 gelezen heb

Mijn samenvatting

‘Wilt u mijn hond kussen?’ vroeg een jonge vrouw aan Barnabas Holee, toen hij na een spetterend optreden in Surhuisterveen de kerk uit liep. (blz. 7)

Met deze zin begint het boek “De relishow” van Arie Boomsma. Het boek gaat over Barnabas Holee. Hij is geestelijke, onafhankelijk van een gemeente. Hij verschijnt regelmatig op televisie in talk shows, omdat hij er goed uit ziet en een afwijkende mening heeft over het christendom. Barnabas heeft het vooral over de liefde van Jezus.

De gretigheid van Barnabas Holee werd veroorzaakt door zendingsdrang, een niet te negeren behoefte de liefde van Jezus te delen. Met iedereen, maar met vrouwen bij voorkeur fysiek. Er ging een tinteling door zijn lichaam bij de gedachte daaraan. O, het zaad te zaaien, de Heilige Geest uit te storten over het lichaam van deze jonge, frisse, hondenbezitster. (blz. 7)

Barnabas is gastspreker voor kerkelijke gemeenten in het hele land. Zijn huishoudster Mientje zorgt voor het huishouden, maar wordt door Barnabas ook aangewezen om zijn boekingen e.d. te verzorgen. Dit vindt ze vreselijk om te doen, maar ze klaagt niet. Barnabas heeft ook een tuinman, waar hij goede gesprekken mee heeft. De tuinman gaat ook mee naar presentaties en feestjes en Barnabas laat hem uiteindelijk ook gesprekken met mensen voeren. De tuinman wil het liefst alleen met planten omgaan…

Barnabas heeft alleen oog voor zijn eigen zaken. Hij breidt zijn werkzaamheden uit met een website, met persoonlijke gesprekken met mensen (alhoewel hij deze door zijn tuinman laat uitvoeren), geeft steeds meer mediapresentaties, maakt reclamespotjes voor bedrijven.

Hij was zelfs de eerste geestelijke in nederland met een artiestennaam. Zijn echte naam, Cornelis Ramaker, vond hij te protestants. Te zwaar. Hij wilde juist dat het christendom iets vrolijks kreeg. (blz. 8)

Op een dag blijkt het optimisme van Barnabas te falen. Zowel Mientje als de tuinman gaan bij hem weg. Barnabas raakt gedeprimeerd. Hij komt zijn huis nauwelijks nog uit. Hij reageert niet op verzoeken om te komen spreken. Zal het weer goed met hem komen?

Het angstige vermoeden dat het gedaan was met zijn werk, met zijn succes als evangelist, het was nooit groter geweest. Was waarheid geworden, het kon niet anders. (blz. 144)

Mijn mening

Ik vond “De relishow” een leuk boek om te lezen. Barnabas is een arrogante man die denkt dat elke vrouw op hem zit te wachten. Hij vindt zichzelf de enige die de juiste religieuze boodschap doorgeeft. Hij heeft geen oog voor de behoeften van andere mensen. Hij is uiteindelijk net zo dogmatisch als de kerk waar hij zich tegen afzet.

Het boek leest gemakkelijk weg. De toon van het verhaal deed me denken aan de boeken van Ronald Giphart, maar met minder sex. Ik denk dat dit boek het goed zal doen bij middelbare scholieren.


Koop een boek
De leukste plek om een boek te kopen is een boekwinkel. Als je online koopt via deze links van Libris, bruna of bol. krijg ik een klein percentage van de verkoper én ondersteun je deze website.

deze blog werd oorspronkelijk geplaatst op 27 april 2012

Vergelijkbare berichten