
Robyn Stafford, een jonge filmproducer, ontmoet tijdens een wandeltocht in de Engelse heuvels een ridder te paard in middeleeuws harnas. Hij stelt zich voor als Edward Plantagenet en zegt uit de vijftiende eeuw te komen. Robyn raakt gecharmeerd van deze vrolijke ridder, maar voordat ze het weet is hij weer verdwenen. Jo, een praktiserend heks, overtuigt Robyn ervan dat de ontmoeting wel degelijk echt was. Maar de poging van Jo’s heksenkring om meer duidelijkheid te krijgen mislukt en Robyn komt per ongeluk terecht in het jaar 1460, midden in de Rozenoorlog. Temidden van deze bloedige burgeroorlog, die heel Engeland in zijn greep houdt, moet Robyn voor zichzelf een nieuw leven zien op te bouwen. Dan ontmoet ze Edward weer en ontdekt dat hij niet alleen tot de tegenpartij behoort, maar ook nog eens de toekomstige koning van Engeland is. Het luidt het begin in van een onmogelijke liefde die haar door heel Europa zal voeren…
Boekinformatie
Schrijver: Robert Garcia Y Robertson
Titel: Levend verleden
Serie: De rozenoorlog #1
Uitgeverij: De Boekerij
Jaartal: 2005
Bladzijden: 480
Vertaler: Mariëlla Snel
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 2 sterren
- ik heb dit boek in oktober 2013 gekocht bij een kringloopwinkel
- ik las dit boek van 6 t/m 20 februari 2014 en dit was boek 20 van de boeken die ik in 2014 gelezen heb
Over het verhaal
Toen ze halt hield om uit te rusten zag ze de ridder komen aanrijden. Ze zette haar flesje Nike neer, maakte de veters van haar laarzen weer goed vast, ging toen staan en staarde. Sinds ze in de buurt van Pandy het spoor van BritRail was overgestoken, had ze niemand meer gezien. Ze was een wandeltocht aan het maken geweest langs de grens van Wales – een groen-goud, glooiend landschap met hei op de toppen van de heuvels, doorsneden door rivieren. Een onmogelijk oud en onveranderlijk schitterend gebied met her en der staande stenen, grafheuveltjes, wilde bloemen en elfenkringen, waardoor de plotselinge verschijning van deze ridder te paard nog veel opzienbarender werd. Hij had geen lans bij zich en hij droeg geen helm, maar onder een met modder bespatte overjas die was opgesierd met blauwe en goudkleurige strepen was wel een maliënkolder te zien. Zijn lange, zware zwaard hing aan de met staal verstevigde heup het dichtst bij haar. Een beetje vreemd, zoals de plaatselijke bevolking zou zeggen. Behoorlijk eigenaardig, om precies te zien. Iets waarvan ze in haar notebook zeker melding zou maken. (blz. 7)
Robyn is een jonge Amerikaanse vrouw. Ze is op vakantie in Engeland en ontmoet Joy, de zus van Colin. Colin was haar minnaar en eigenlijk is ze naar Engeland gekomen voor hem. Hij heeft haar alleen niet verteld dat hij getrouwd is. Tijdens een wandeling komt Robyn terecht in de vijftiende eeuw en ontmoet daar Edward Plantagenet. Ze wordt verliefd op hem. Op een of andere manier komt ze toch weer in haar eigen tijd. Maar ze wil terug naar Edward. Ze mag bij Joy en haar dochter logeren. Zij blijken heksen te zijn en Robyn mag mee naar een heksenritueel.
‘Laat jezelf gaan,’ zei de weduwe Wydville nogmaals. ‘Het moment is aangebroken.’
Robyn liet zich verder gaan, vergat haar twijfels, gaf haar lichaam de vrijheid en liet haar geest zwerven. Ze begon zich Edward voor te stellen: eerst zijn glimlachende gezicht, toen zijn hele lichaam, niet langer gehuld in een wapenrusting maar in glanzend goudbrokaat, met zijn zwarte fluwelen baret op zijn hoofd. Ze stelde zich voor dat hij enthousiast grinnikend haar kant op kwam en het zonlicht door zijn goudkleurige broek en wambuis werd weerkaatst.
Haar anker kwam piepend tot leven. De gsm liet zich horen. Ze wist meteen dat het Collin was. Die idioot! Ze voelde dat hij haar terugtrok naar de aarde en haar buiten het gezang sloot. Edward vervaagde. Haar vinger zocht als een gek naar de toets om de gsm uit te zetten.
Voordat ze daarin geslaagd was, stak Bryn een hand uit, nam het mobieltje koeltjes van Robyn over en zei zuur: ‘Dat gesprek is voor mij.’
Toen het apparaatje uit Robyns hand werd getrokken, maakte het landschap een sprong en veranderde het recht onder haar neus. De cirkel van vrouwen verdween. Ze bleef alleen achter op de heuveltop en staarde naar een blauwe, verlaten ruimte in waar de heksengroep daarnet nog was geweest. (blz. 61)
Robyn is weer in de vijftiende eeuw. Maar ze heeft geen flauw idee hoe ze ooit weer terug zou kunnen. Ze wordt opgepakt voor hekserij en in de gevangenis gestopt. Ze kan ontsnappen en komt ook in de vijftiende eeuw Joy en haar dochter tegen. Ze willen haar helpen. Zal het Robyn lukken om Edward weer te ontmoeten? Zal het haar daarna lukken om weer terug naar haar eigen tijd te gaan?
Mijn mening
Het idee dat je opeens in het Engeland van de vijftiende eeuw zou kunnen komen vind ik erg leuk. Helaas is het verhaal voor mij niet zo interessant geworden. Voor mij zit er veel te veel romantiek in het verhaal en Robyn komt op mij over als een erg naïef Amerikaans meisje. Het verhaal doet denken aan de Outlander-serie van Diana Gabaldon.
Ik zou dit boek aanraden aan mensen die houden van historische verhalen met een vleug romantiek.