boekomslag Kirstin Vanlierde - Geheugen van steen

Elke zomer gaat Andrea naar Sant Pere de Rodes in Noord-Spanje. Haar grootvader leidt er de restauraties van het klooster. Voor Andrea is Sant Pere intussen een tweede thuis, maar dit jaar is alles anders. Ze leert de Amerikaanse archeoloog Owen Bussy en de burgemeesterszoon Aviano kennen. Andrea helpt Owen bij zijn zoektocht naar sporen van de katharen, die in de dertiende eeuw als ketters vervolgd werden. En ook met Aviano heeft ze algauw een bijzondere band.

Boekinformatie
Schrijver: Kirstin Vanlierde
Titel: Geheugen van steen
Uitgeverij: Afijn
Jaartal: 2005
Bladzijden: 288
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 15+
Mijn mening: geen sterren

  • ik heb dit boek in oktober 2008 gekocht bij Kinderboekwinkel Arnhem
    • dit boek is niet meer in mijn bezit (weggegeven in Australië)
  • ik las het boek in 2011 en dit was boek 5 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb

Mijn mening

Ik hou van het lezen van historische boeken en daarom vond ik “Geheugen van steen” van Kirstin Vanlierde een interessant boek. De katharen zijn met raadselen omhuld en er is niet heel veel over ze bekend. In de dertiende eeuw werden zij door de katholieken als ketters gezien en ze werden door de Spaanse Inquisitie opgejaagd en veroordeeld.

Door het lezen van dit boek krijg je meer informatie over de katharen en vooral hoe gewone mensen in de dertiende eeuw hier tegen aan keken (althans volgens de schrijfster). Het klooster heeft een iets ander verleden dan de dorpsbewoners weten. Andrea, Owen en Aviano ondervinden dit aan den lijve…

Aan de vormgeving van het boek te zien is het een jeugdboek, maar gezien de verhaallijn lijkt mij dit voornamelijk geschikt voor 15-plussers. Er zit nogal wat romantiek in wat voor jongere lezers waarschijnlijk niet interessant is. Verder zijn de hoofdpersonen twintigers en dat staat ver weg van de belevingswereld van jonge tieners. Dit neemt niet weg dat dit een leuk verhaal is om te lezen. Het boek bestaat uit twee verhaallijnen, die regelmatig worden afgewisseld. Door deze verhaallijnen krijg je een inkijkje in het leven in het heden en in het leven van de dertiende eeuw. Hierdoor krijgt het boek meer spanning en ben je als lezer benieuwd naar het geheim van het klooster.