boekomslag Rudolph van veen - Rudolph's bakery

Is het niet wonderlijk dat je met enkele heel vanzelfsprekende middelen zoals boter, bloem, suiker en eieren zo oneindig veel lekkernijen kunt maken? Dat je mensen werkelijk kunt verrassen met een zelfgemaakte taart, rijkelijk versierd met verse vruchten? Bakken is een prachtige hobby, en of je nu eenvoudige zandkoekjes of een Frans patisserie kunstwerk maakt, je kunt je fantasie helemaal de vrije loop laten. Niets is te gek en alles kan! Daarom sta ik altijd met zo veel plezier in mijn Bakery, en blijft elk recept steeds weer een boeiende uitdaging. Dit boek is gemaakt voor jou. Om je te inspireren, te verleiden, te doen verleiden en om je te begeleiden bij het bakken van zowel zoete als hartige snoeperijen.

Boekinformatie
Schrijver: Rudolph van Veen
Titel: Rudolph’s bakery
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2013
Bladzijden: 368
Genre: non-fictie
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 4 sterren

  • ik heb dit boek in april 2014 ongevraagd als recensieboek gekregen van uitgeverij Karakter
  • ik las dit boek in juni 2014 en dit boek telt niet mee met de boeken die ik in 2014 gelezen heb

Mijn samenvatting

Is het niet wonderlijk dat je met enkele heel vanzelfsprekende ingrediënten zoals boter, bloem, suiker en eieren zo oneindig veel lekkernijen kunt maken? Dat je mensen werkelijk kunt verrassen met een zelfgemaakte taart, rijkelijk versierd met verse vruchten? Bakken is een prachtige hobby. En of je nu eenvoudige zandkoekjes of een Frans patisseriekunstwerk maakt, je kunt je fantasie helemaal de vrije loop laten. Niets is te gek en alles kan!

Wanneer je je hele ziel en zaligheid in iets stopt, dan geloof ik dat je dat terugziet en ook echt kunt proeven. Passie noemen ze dat. Feitelijk geef je jezelf een beetje bloot via jouw zelfgebakken quiche of cake. Voor mij is de liefde voor het bakken net zo onvoorwaardelijk als de liefde voor mijn kinderen. Daarom sta ik altijd met zoveel plezier in mijn Bakery, en blijft elk recept steeds weer een boeiende uitdaging.

Het plezier van het televisieprogramma zit ook in dit boek meegebakken. Voor mij zijn er geen keukengeheimen en zit de grootste vreugde ‘m in het delen! Naast alle recepten vind je daarom in dit boek vele extra’s zoals ideeën voor het maken van eetbare cadeautjes en kindertraktaties, nuttige tips over het werken met verschillende basis ingrediënten en een hoofdstuk Eerste Hulp bij Bak Ongelukken. Vanzelfsprekend nemen we ook een kijkje achter de schermen bij het maken van het tv-programma ‘Rudolph’s Bakery’.

Dit boek is gemaakt voor jou. Om je te inspireren, te verleiden, te doen verleiden en je te begeleiden bij het bakken van zowel zoete als hartige snoeperijen.

Moge het plezier te proeven zijn! (blz. 5)

Dit mooie dikke bakboek kreeg ik opgestuurd van uitgeverij Karakter. Ik heb lang moeten nadenken voordat ik wist hoe ik hier een recensie over zou schrijven. Ik kan natuurlijk niet wachten tot ik alle recepten heb uitgeprobeerd. Daarom volgt nu een recensie van het boek en zal er de komende tijd nog regelmatig een recept uit dit mooie boek langskomen op mijn blog.

Terug naar het boek. Toen ik het boek had uitgepakt ben ik gelijk gaan bladeren. Het boek begint met een aantal bladzijden over Rudolph zelf. Leuk om te lezen en een beeld te krijgen van de mens achter de kok.

Mijn interesse voor eten, of beter gezegd knutselen met eten, begon te groeien en op de basisschool kwam de gedachte al op een koksopleiding te gaan volgen. Intussen vertelde mijn vader aan tafel regelmatig avontuurlijke verhalen over de kunstwerken van de scheepskoks op luxe cruiseschepen. Hoe creatief ze de mooiste ijssculpturen en boterbeelden maakten als pronkstukken voor de weelderige buffetten. Dromend zag ik het helemaal voor me… En toen ik op een dag vroeg of ik vijf kilo boter mocht hebben voor een beeld, zei hij: ‘Natuurlijk jongen.’ Vervolgens bracht mijn moeder gewoon twintig pakjes roomboter mee van de supermarkt. Geen margarine, want dat aten we nooit! Achteraf bezien vind ik dat zo stoer van mijn moeder. Ze had ook gewoon kinderklei kunnen kopen waarmee ik eindeloos had kunnen oefenen. Maar nee, ik had om boter gevraagd. (blz. 9)

Inmiddels heb ik 1 recept uitgeprobeerd, namelijk boterkoek. Het recept staat op bladzijde 52. Dit is erg gemakkelijk om te maken en smaakt goed. Voor mij was dit een jeugdsentimentrecept, want toen ik klein was vond mijn broertje het erg leuk om boterkoek te bakken en dat deed hij wekelijks. Deze boterkoek smaakte net zo!

foto boterkoek bakken
boterkoek staat in de oven
foto boterkoek bakken
klaar om aan te snijden

Recepten die ik zeker wil uitproberen:

  • dambordkoekjes: deze koekjes zijn bruin met wit geblokt, ziet er erg leuk uit
  • chocolate chip cookies: hier ben ik dol op
  • gevulde chocoladekoekjes: ze lijken op Oreokoekjes, zou geweldig zijn om die zelf te kunnen maken
  • roze koeken: mijn favoriete koek uit mijn studententijd, jeugdsentiment dus!
  • sticky toffeecake
  • groene-theecake
  • New York chocolate whisky cake
  • Christoffeltaart

Het resultaat van deze recepten zal ik op mijn blog laten zien.

Ik heb dit boek toegestuurd gekregen door uitgeverij Karakter om er een recensie over te schrijven. Heel erg bedankt! 


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.