J.J. Voskuil – Afgang (2006-15)

boekomslag J.J. Voskuil - Afgang (Het bureau 6)

In Afgang, deel zes van Het Bureau dat de periode 1982-1987 bestrijkt, ontladen de opgehoopte spanningen zich op alle niveaus. Als hoofd van zijn afdeling op het A.P. Beerta-Instituut stuit hoofdpersoon Maarten Koning op lijdelijk én openlijk verzet tegen het door hem gevoerde beleid. Dit leidt met een aantal medewerkers tot een definitieve breuk. Hij voelt zich mislukt als afdelingshoofd en trekt zich steeds meer terug in zijn andere taken. De verhouding met zijn vrouw Nicolien lijdt daaronder. In die zelfde tijd wordt zij geconfronteerd met de ziekte en dood van haar moeder, en korte tijd later met die van hun vriend Frans Veen, de enige die in haar ogen een fatsoenlijk leven heeft geleid. Dat verhoogt haar gevoel alleen te zijn en ze verwijt Maarten dat hij daar te weinig begrip voor heeft. Een lastig probleem voor Maarten is de vervanging van directeur Balk, die halverwege dit deel vervroegd uittreedt. Zijn vertrek veroorzaakt een machtsstrijd, die zich aanvankelijk tegen Maarten richt omdat hij de beste papieren lijkt te hebben om Balk op te volgen. Plotseling echter doorkruist het Hoofdbureau alle intriges met de benoeming van een directeur die vooral lijkt te worden aangesteld om harde sanering door te voeren. Tegelijkertijd wordt de Wetenschapscommissie vervangen door een college waarvan verwacht mag worden dat ze de nieuwe directeur in die taak zal steunen. Maartens taak is het dan om de orde op het Bureau te herstellen en de nieuwkomer in te werken. Hij slaagt daarin, maar niet zonder problemen. Ten slotte neemt hij met een bezwaard hart maar zonder spijt ook zelf afscheid.

Boekinformatie
Schrijver: J.J. Voskuil
Titel: Afgang
Serie: Het bureau #6
Uitgeverij: Van Oorschot
Jaartal: 2000
Bladzijden: 710
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren

  • Ik heb dit boek in 2006 geleend bij de bibliotheek
  • ik las dit boek in 2006 en dit was boek 15 van de boeken die ik in 2006 gelezen heb

Mijn mening

Ik heb de serie bijna uit. Komend weekend zal ik bij de bieb deel 7 halen en dat is tevens het laatste deel. Blijft leuk om te lezen. Ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen. Zal Maarten zich eindelijk gelukkig gaan voelen nu hij met de vut gaat?

Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 24 mei 2006


Koop een boek
De leukste plek om een boek te kopen is een boekwinkel. Als je online koopt via deze links van Libris, bruna of bol. krijg ik een klein percentage van de verkoper én ondersteun je deze website.

Vergelijkbare berichten