J.J. Voskuil – Plankton (2005-53)

boekomslag J.J. Voskuil - Plankton (Het bureau 3)

In dit derde deel van Het Bureau, Plankton, neemt de druk op Maarten Koning om zijn proefschrift te schrijven toe, zoals ook van hem en zijn afdeling verlangd wordt om meer in de openbaarheid te treden, twee zaken waarvoor hij allergisch is. In weerwil van de bezuinigingsmaatregelen die volgen op de oliecrisis van 1974 breidt de bezetting van het Bureau zich nog steeds uit en wordt de koffieruimte steeds meer een ontmoetingsplaats. Met pijn en moeite komt Maarten Koning tot het inzicht dat het werk op het Bureau het grootste deel van zijn leven vult en dat er onherroepelijk een ogenblik zal komen waarop hij daarvoor verantwoording zal moeten afleggen, al was het alleen maar tegenover zichzelf. Hij vecht de bestaande ideeën over het vak aan en steekt met name ook tijdens internationale congressen zijn afkeer van macht en loze pretenties niet onder stoelen of banken. Dat maakt hem ongewild tot hoofdrolspeler in een reeks confrontaties.

Boekinformatie
Schrijver: J.J. Voskuil
Titel: Plankton
Serie: Het bureau #3
Uitgeverij: G.A. van Oorschot
Jaartal: 1997
Bladzijden: 830
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 18+
Mening: 3 sterren

  • Ik heb dit boek bij de bibliotheek geleend
  • Ik las het boek in december 2005 en dit was boek 53 van de boeken die ik in 2005 gelezen heb.

Mijn mening

Een aantal jaren geleden was er het ‘in’ om de serie boeken van Het bureau (van J.J. Voskuil) te lezen. Het leek me toen helemaal niets, zeker niet toen ik hoorde dat de gang van zaken bij het bureau allemaal nogal traag beschreven werd.

Toch besloot ik afgelopen zomer om deel 1 van deze serie maar eens mee te nemen op vakantie. En ik vond het een leuk boek en helemaal niet traag geschreven. Ondanks dat het gaat over het werk op een kantoor is het intrigerend. Okee, er zitten, net als in andere boeken, wat irritante figuren in. Zo kan Bart nergens een mening over geven, omdat hij niemand wil kwetsen.

Inmiddels heb ik deel drie uit en ligt deel vier bovenop de boekenkast op mij te wachten. De boeken geven een leuk beeld van het leven op een kantoor en de tijd waarin het zich afspeelt.

Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op 19 december 2005 door Tante Til op tantetil.vkblog.nl


Koop een boek
De leukste plek om een boek te kopen is een boekwinkel. Als je online koopt via deze links van Libris, bruna of bol. krijg ik een klein percentage van de verkoper én ondersteun je deze website.

Vergelijkbare berichten