boekomslag H.G. Wells - The war of the worlds

Op een verbazingwekkend moderne manier beschrijft H.G. Wells hoe de technisch zeer geavanceerde Marsbewoners een aanvang maken met het veroveren van de aarde, te beginnen met de landelijke streek in de buurt van Londen. In eerste instantie lijken de Marsbewoners enorme problemen te hebben met de zwaartekracht en ze komen daardoor slechts met de grootst mogelijke moeite uit de kuil geklommen die door de landing van hun ruimteschip is ontstaan. Maar al snel construeren ze grote machines – bewapend met hittestralen – die alles in zicht vernietigen en niet te verslaan zijn. Ze rukken onstuitbaar op naar de Engelse hoofdstad. De vertellende hoofdpersoon reageert aanvankelijk nogal laconiek op de komst van de Marsbewoners, maar is al snel vooral bezig om uit de handen van de vijand te blijven.

Boekinformatie
Schrijver: H.G. Wells
Titel: The war of the worlds
Uitgeverij: Heinemann (GB)
Jaartal: 1898
Bladzijden: 200
Genre: science fiction & fantasy
Leeftijd: 18+
Mijn mening: geen sterren

  • Ik heb dit boek gedownload via Project Gutenberg, maar ik weet niet meer wanneer
  • Ik las het boek in 2011 en dit was boek 37 van de boeken die ik in 2011 gelezen heb

Over het verhaal

In Engeland zien mensen een vallende ster. Niets bijzonders, maar de volgende dag blijkt er een krater vlakbij het dorp te zijn. Er ligt een cylinder in. Er is beweging in de cylinder. Een groepje dappere mannen gaat, gewapend met een witte vlag, naar de cylinder toe. Ze worden gedood door een hittestraal, een soort lichtstraal. De Marsmannen zijn gekomen om de aarde te veroveren.

No one would have believed in the last years of the nineteenth century that this world was being watched keenly and closely by intelligences greater than man’s and yet as mortal as his own; that as men busied themselves about their various concerns they were scrutinised and studied, perhaps almost as narrowly as a man with a microscope might scrutinise the transient creatures that swarm and multiply in a drop of water. (eerste zin uit “The war of the worlds”)

Het verhaal gaat verder als ooggetuigenverslag. De hoofdpersoon woont in het dorp vlakbij de krater. Hij ziet de Marsmannen van dichtbij en ziet hoe groot hun vernietiging is. Hij gaat op de vlucht, maar het is moeilijk om de Marsmannen te ontvluchten. En er zijn dagelijks nieuwe vallende sterren en dus meer Marsmannen. Zal het de mensen lukken om de Marsmannen te verslaan?

Het boek “The war of the world” van H. G. Wells heeft in de jaren 60 (als ik het goed heb. Ik kan het vanwege onze trage internet helaas niet opzoeken ;-)) veel stof doen opwaaien toen het als hoorspel op de Amerikaanse radio te horen was. Mensen dachten dat ze daadwerkelijk luisterden naar de inval van de Marsmannen op aarde. Mensen waren doodsbang.

Mijn mening

Ik vond “The war of the worlds” een leuk en spannend boek om te lezen. Ondanks het feit dat het een oud boek is, begin van de twintigste eeuw, komt het niet oud over. Het is spannend om het ooggetuigenverslag te volgen. Je hoopt, samen met de hoofdpersoon, dat het goed gaat komen. Een aanrader voor science fiction fans!