boekomslag Tommy Wieringa - Een mooie jonge vrouw

Een briljant microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Maar als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen.

Boekinformatie
Schrijver: Tommy Wieringa
Titel: Een mooie jonge vrouw
Serie: Boekenweekgeschenk #2014
Uitgeverij: CPNB
Jaartal: 2014
Bladzijden: 96
Genre: psychologisch verhaal
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 3 sterren

  • ik kreeg dit boek in maart 2014 als digitaal boekenweekgeschenk bij aankoop van een boek
  • ik las dit boek op 2 augustus 2015 en dit was boek 120 van de boeken die ik in 2015 gelezen heb

Over het verhaal

Het is tijdverdrijf waarmee mannen en vrouwen elkaar tijdens etentjes vermaken, echtparen die elkaar nog niet zo goed kennen. De vraag: ‘Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet?’
Ze kijken elkaar aan. Zij zegt: ‘Jij kunt dat beter vertellen dan ik.’
Hij begint: ‘Lang geleden, in een ver land -‘
‘Niet waar hoor! Gewoon in Utrecht, zeven jaar geleden.’
‘Oké, geen sprookje dan.’ Hij lijkt een beetje teleurgesteld. ‘Utrecht, zeven jaar geleden. Ik zit op een terras en daar komt een meisje de straat in. Ze mag daar eigenlijk helemaal niet fietsen maar zij is het meisje dat alles mag. Het meisje voor wie agenten voor deze ene keer met de hand over het hart strijken en alle automobilisten stoppen.’ (blz. 6)

Edward is samen met zijn vrouw op een feestje. Hij werkt als microbioloog. Het gaat goed met zijn carrière, zeker nu er een ramp dreigt door vogelgriep. Vogelgriep was tot voor kort een ziekte die alleen onder vogels voorkwam, maar nu is het overgestapt naar mensen. Het kan een ramp worden… Ondertussen voelt Edward zich oud. Zij lichaam wordt ouder, zijn huwelijk kabbelt door. Op een dag ontmoet hij een mooie jonge vrouw en begint een affaire met haar.

Hij voelde zich goed bij haar. Hij begreep waarom. Hij kon het uitleggen, het was schitterend in zijn eenvoud. Het ging over die weeffout in zijn bestaan, zijn huwelijk. De voortdurende krenking die zijn leeftijd was. Zijn krakende knieën. De barsten die zonder aankondiging in zijn gezicht sprongen en hoe zelfs zijn hersenen uitzakten. De smet van de ouderdom. Zo verstond hij zijn huwelijk, als een tragische onevenwichtigheid. Een die niet kon worden hersteld. Niet door henzelf. Er was een derde voor nodig. Een kind, dit meisje. Ze smeedden driehoeken. Nadat hij naar Marjolein was teruggekeerd, had hij het opeens begrepen: het bezit van een mooie jonge vrouw was alleen te verdragen door een nog jongeren minnares te nemen. Dit herstelde het evenwicht. Het bracht de schalen in balans. Het werkte. Voor nu. (blz. 65)

Is een minnares inderdaad de oplossing voor het saaie leven van Edward?

Mijn mening

Ik vond dit verhaal eigenlijk te kort. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met Edward. Komt het weer goed met zijn leven?


Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.