boekomslag John Williams - Stoner

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Boekinformatie
Schrijver: John Williams
Titel: Stoner
Uitgeverij: Lebowski
Jaartal: 2012
Bladzijden: 320
Vertaler: Edzard Krol
Genre: geen
Leeftijd: 18+
Mijn mening: 4 sterren

  • ik kocht dit e-boek in maart 2013
  • ik las het boek op 23 mei 2014 en dit was boek 48 van de boeken die ik in 2014 gelezen heb

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via Libris of bol.com en ondersteun mijn website.

Over het verhaal

William Stoner schreef zich in 1910, als negentienjarige, in voor het eerste jaar van de universiteit van Missouri. Acht jaar later, op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog, ontving hij zijn doctorsgraad en aanvaardde hij een baan als docent aan diezelfde universiteit, waar hij tot aan zijn dood in 1956 doceerde. Hij kreeg geen hogere functie dan die van universitair docent, en weinig studenten konden zich hem na afloop van zijn colleges duidelijk voor de geest halen. Toen hij stierf, schonken zijn collega’s als aandenken aan hem een middeleeuws manuscript aan de universiteitsbibliotheek. Dit manuscript zal nog steeds in de collectie Zeldzame Boeken te vinden zijn, voorzien van de inscriptie: ‘Geschonken aan de bibliotheek van de universiteit van Missouri, ter herinnering aan William Stoner, vakgroep Engels. Zijn collega’s.’
Een enkele student die zijn naam tegenkomt, zou zich vergeefs kunnen afvragen wie Wiliam Stoner was, maar zijn nieuwsgierigheid zal zelden verder reiken dan het stellen van een terloopse vraag.
Stoners collega’s, die hen tijdens zijn leven niet bijzonder hoogachtten, spreken tegenwoordig nog maar zelden over hem.
Zijn naam herinnert de ouderen eraan hoe ze allemaal zullen eindigen, en is voor de jongeren niet meer dan een klank, die geen besef van het verleden oproept en geen persoon met wie zij zichzelf of hun loopbaan in verband kunnen brengen. (blz. 10)

William Stoner is 19 jaar als hij zijn ouderlijk huis verlaat om te gaan studeren. Hiervoor werkte hij op de boerderij van zijn ouders. Op een dag vertelt zijn vader hem dat hij had gehoord dat er op de universiteit van Missouri een landbouwhogeschool is opgericht. Zijn vader vindt dat William daar naartoe moet gaan.

In het tweede semester van dat collegejaar stopte William Stoner met zijn natuurwetenschappelijke colleges en onderbrak zijn opleiding aan de landbouwhogeschool. Hij nam deel aan een inleidend college filosofie en antieke geschiedenis en aan twee colleges Engelse letterkunde. In de zomer keerde hij terug naar de boerderij van zijn ouders, hielp zijn vader met de oogst en sprak niet over zijn werk aan de universiteit. (blz. 24)

Het bevalt William goed op de universiteit. Hij komt er achter dat hij studeren geweldig vindt en hij wil zoveel mogelijk kennis opdoen. Hij gaat verder met Engelse letterkunde in plaats van landbouwkunde. Hij merkt dat hij steeds meer vervreemd van zijn familie. Na zijn afstuderen blijft hij op de universiteit en wordt docent. Hij trouwt en hun gezin wordt uitgebreid met een dochter. Zijn leven kabbelt voort…

Mijn mening

Ik vind het een mooi en fascinerend verhaal. Het is wel een traag verhaal, maar het is de beschrijving van het leven van William Stoner. Gebeurtenissen worden tot in detail beschreven. Het verhaal doet me denken aan boeken van Jan Siebelink of aan de boeken over Het bureau van J.J. Voskuil.