Beginnerscursus zingen

icoontje van muzieknoten

Gisteravond was mijn laatste bijeenkomst van de cursus zingen die ik de afgelopen maanden heb gevolgd. Ik vind zingen erg leuk, maar had altijd het idee dat het niet lekker klonk. Op de Pabo vertelde de muziekdocent mij op de derde avond dat ik beter kinderen kon leren zingen met behulp van een cd’tje, aangezien mijn zingen niet zo best ging. Daar wordt je zelfvertrouwen om met kinderen te gaan zingen niet veel groter van. Vandaar dus dat ik besloot om eind september een cursus te gaan doen:

Zangoriëntatie ‘Zingen bij Bloem’
Wanneer u meent geen bijzondere zangstem te hebben, maar u toch graag wilt zingen, dan is deze cursus geknipt voor u. U doet eenvoudige oefeningen , waardoor u inzicht krijgt in de mogelijkheden van uw stem. We besteden veel aandacht aan houding, ademhaling en toonvorming. U werkt aan enkele eenvoudige en meerstemmige zangstukken (klassiek en wereldmuziek). In sommige gevallen zal de docent u voorstellen kort individueel met u te werken. Aan het eind van de cursus krijgt u een advies over een vervolgkeuze. Zingen maakt je blij en …is gezond! Samen met anderen is het echt genieten. Dus: sopranen met hoogtevrees, brommende bassen en baritons, naar adem snakkende mezzo’s en tenoren: schrijf je in!

Gezien de populatie van mijn cursus, circa 12 mensen, is zingen iets voor vrouwen. We hadden namelijk één man in de groep, die best goed kon zingen. Je moet dan ook wel lef hebben om als enige man dit te doen, want een baspartij in je eentje zingen lijkt mij best eng. De eerste paar lessen heb ik met de tweede stem meegezongen, omdat ik niet het idee had dat ik die hoge noten kon halen. De docent heeft me ‘teruggestuurd’ naar de sopranen met de opdracht ‘zing maar met deze dames mee!’, en uiteindelijk ging dat best goed. Je moet gewoon niet naar jezelf luisteren! Dat vertelde de docent ook, want je hoort je eigen stem door je schedel heen en dat is hetzelfde effect als wanneer je met je oor op tafel gaat liggen en iemand slaat dan op de tafel. Dat doet pijn! Voor omstanders klinkt dit niet pijnlijk.

Maar goed, de cursus is afgelopen. Voorlopig ga ik niet verder met zingen, hoewel ik het wel erg leuk vond. Ik ga me eerst weer op mijn avondstudie aan de Pabo storten en dat kost me al genoeg energie. Maar zo’n cursus is wel goed voor je zelfvertrouwen! Dus iedereen die denkt dat hij/zij niet kan zingen, maar het wel leuk vindt: doe een zangcursus en maak veel plezier!

Oude reacties

wilma – 09 december 2005 17:36
Een goed idee, lekker zingen!


Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 9 december 2005

Vergelijkbare berichten