Boeken voor kinderen & tieners

Even een blogje over een aantal boeken die ik dit jaar heb gelezen. Dit waren boeken voor kinderen en tieners. De meesten zijn ook zeker leuk om door volwassenen gelezen te worden.


Eoin Colfer – The supernaturalists

Het boek van Eoin Colfer is geen dik boek, maar is erg leuk om te lezen. Het is spannend tot het einde. Het speelt zich af in een wereld in de verre toekomst. De mensen worden bedreigd door parasieten die hun levensenergie aftappen. De meeste mensen kunnen deze wezens niet zien. Een aantal jongeren kan dat wel en besluiten om tegen ze te vechten. Zal dat lukken?

Fourteen-year-old Cosmo Hill longs to escape from the Clarissa Frayne Institute for Parentally Challenged Boys. When a rare chance to get away comes, he grabs it, but the attempt goes fatally wrong. He can feel his life force ebbing away, sucked out of him by a strange blue Parasite until a wisecracking gang of kids burst in, blast the creature and save him. They are the Supernaturalists, dedicated to ridding the world of these life-sucking blue parasites. When they realise that Cosmo has the ability to see these blue creatures too, they enlist him as one of them. Their mission leads Cosmo into a world of high-level corruption, James Bond type technology, thrilling adventure and finally back to a place that Cosmo ever thought he’d have to return…the dreaded Clarissa Frayne. 

Isabel Hoving – Het verbond van de Bliksems
Alweer acht jaar geleden heb ik het debuutboek van Isabel Hoving (De gevleugelde kat) gekocht tijdens de kinderboekenweek. Dit was een spannend boek en ik was benieuwd naar dit boek. Het verbond van de Bliksems is deel 1 van wat een meerdelige serie moet gaan worden. Ik vond het een aardig boek om te lezen, maar ik denk dat het tieners meer aanspreekt.

Vijftienjarige Wik krijgt een e-mailtje van een onbekende V. die belangstelling heeft voor de vuurspuwcursus die ze ooit heeft gevolgd. Deze V. mailt ook verontrustende verhalen over de strijd tussen vuur- en waterdemonen, die twisten over de opwarming van de aarde. Drie jongeren zijn daarvoor van beslissende betekenis, maar één van hen is al jaren zoek.
Is Wik degene die een sleutelrol zal vervullen in de demonische strijd over het lot van de aarde? 


Stephenie Meyer – Breaking dawn (Twilight 4)

Vorig jaar ben ik begonnen aan de Twilight-serie. Een serie boeken over Bella Swan die verliefd wordt op een vampier. Haar hele leven verandert hierdoor. Ik was eerst sceptisch, omdat de serie zo ontzettend gehyped werd. Ik hou niet van boeken waarvan iedereen vind dat je ze moet lezen ;-). Tijdens onze vakantie in Japan kocht ik deel 1 en de rest van de boeken heb ik in rap tempo er achteraan gelezen. Spannend en meeslepend! Het boek The host is een heel ander verhaal. Het gaat niet over vampieren, maar over wezens die menselijke lichamen overnemen. Een fascinerend gegeven dat goed en spannend wordt uitgewerkt.

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs. 

Stephenie Meyer – The host
Melanie Stryder refuses to fade away. The earth has been invaded by a species that takes over the minds of their human hosts while leaving their bodies intact, and most of humanity has succumbed. Wanderer, the invading ‘soul’ who has been given Melanie’s body, knew about the challenges of living inside a human: the overwhelming emotions, the too-vivid memories. But there was one difficulty Wanderer didn’t expect: the former tenant of her body refusing to relinquish possession of her mind. Melanie fills Wanderer’s thoughts with visions of the man Melanie loves – Jared, a human who still lives in hiding. Unable to separate herself from her body’s desires, Wanderer yearns for a man she’s never met. As outside forces make Wanderer and Melanie unwilling allies, they set off to search for the man they both love.

Paul Biegel – Het eiland daarginds 
Sinds ik klein ben heb ik veel boeken van Paul Biegel gelezen. Dit kinderboekenweekgeschenk heb ik een keer bij een kringloopwinkel gekocht. Kees gaat op zoek naar het eiland dat hij vanuit de vuurtoren van zijn vader heeft gezien. Hij komt op het eiland, maar daar weten ze niets over de wereld waar Kees vandaan komt. Ze denken dat hij hierover liegt. Hij wil weer terug naar huis, maar dat gaat niet zo gemakkelijk…

Kees, de hoofdpersoon, heeft vanuit de vuurtoren van zijn vader een ‘eiland’ gezien. Om zich te bewijzen besluit hij er naar toe te gaan en beleeft er veel rare avonturen.

Frank Herzen – Zoon van de woordbouwer
Ik denk dat ik dit boek voor de eerste keer gelezen heb toen ik een jaar of 11 was. Ik kon me er nog van herinneren dat een jongen op reis gaat om woorden te zoeken. Ik vond het leuk om het boek te herlezen en het verhaal was nog steeds leuk. Leuk om te lezen vanaf een jaar of 10, maar ook leuk voor papa’s en mama’s. 


De Woordbouwer is een dichter, die in Betonstad dreigt te verstikken. Om zijn zoon, Kleine Woord, dit lot te besparen stuurt hij hem de wijde wereld in met een kistje letters, waarvan hij zelf de betekenis moet leren vinden. Op zijn reis ontmoet de jongen de meest fantastische wezens en leert door hen het leven kennen.


Thea Beckman – Kinderen van moeder aarde
Ik ben al jaren een fan van Thea Beckman. Alle boeken die ik van haar heb zijn ook meeverhuisd naar Australië (en dat terwijl ik veel van mijn boeken heb verkocht ;-(). Ik vond het tijd om weer eens wat van haar te herlezen. Dit boek is het eerste deel van een trilogie over het land Thule. Dit verhaal blijft leuk, ook na meerdere keren herlezen. Binnenkort de volgende delen ook herlezen…

Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op het vroegere Groenland, dat nu Thule heet, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. De mensen leven in harmonie met de natuur. Het land wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Christian is het enige kind van de Konega van Thule die samen met de Vrouwenraad Thule bestuurt. Op een dag ontmoet hij Thura, een gewoon meisje, dochter van een bouwer van vissersschepen en in opleiding op de zeevaartschool, en hij kan haar maar niet vergeten. Dan verschijnt er een onbekend schip in de fjord. Het komt uit het Badense Rijk; de opvarenden hebben als enig doel Thule te veroveren, zoals ze al met heel Europa hebben gedaan. Wanneer ze erachter komen dat het land geen wapens heeft en geregeerd wordt door vrouwen, zijn ze ervan overtuigd dat dit niet moeilijk moet zijn. Maar de Badeners, die in het bezit zijn van wapens en allerlei technologieën die de Thulenen niet kennen, stuiten op onverwachte tegenstand, waarbij Christian en Thura een belangrijke rol spelen.

Vergelijkbare berichten