Het is weer bijna Boekenweek, namelijk van 16 t/m 24 maart. De eerste Boekenweek was in 1932 en het is bedoeld om boeken te promoten. Daarom krijg je bij aankoop van minimaal 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken het boekenweekgeschenk. Het thema van de boekenweek is dit jaar “Gouden tijden, zwarte bladzijden”. Dit gaat over herinneringen, goede en slechte, zowel persoonlijk als nationaal. Een thema dat gaat over de geschiedenis van Nederland. Het boekenweekgeschenk van dit jaar is De verrekijker van Kees van Kooten.

Kees van Kooten besluit voor de laatste keer zijn boekenkast op te schonen. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945. Achter in dit monumentale boekwerk vindt de zoon een verontrustende brief van de destijdse legerleiding: C.R. van Kooten senior wordt gesommeerd te verklaren waarom hij een verrekijker zou hebben gevorderd van een zekere mijnheer J. Treurniet uit het dorp Berkel en Rodenrijs…C.R. van Kooten junior is verbijsterd. Is dit soms dezelfde kijker waarmee de in 1941 geboren schrijver is opgegroeid en die hij nog altijd in zijn bezit heeft? Kees van Kooten weigert dit te geloven en onderneemt een spannende, ontroerende en hilarische zoektocht naar het antwoord op de vraag die hem steeds heviger beklemt: heeft hij gedurende zijn kleuterjaren wellicht met een stuk oorlogsbuit gespeeld?

Met het boekenweekgeschenk mag op zondag 24 maart gratis met de trein gereisd worden. Dit kan ook met de electronische versie van het boekenweekgeschenk. Naast het boekenweekgeschenk kun je voor 2,50 euro het boekenweekessay kopen. Dit is De leeuw en zijn hemd geschreven door Nelleke Noordervliet.

In het Boekenweekessay “De leeuw en zijn hemd” gaat Nelleke Noordervliet uitgebreid in op onze collectieve houding ten opzichte van het verleden. De behoefte om de gouden tijden van ons land in één adem te noemen met de zwarte bladzijden heeft een geschiedenis. Waar zijn we trots op geweest en waarvoor hebben we ons geschaamd? Noordervliet gaat op reportage door het verleden. Ze reist door de achterbuurten en in de herenhuizen, tot aan de schildersateliers en dichtersstulpjes. Ze ontmoet de Heren XVII van de VOC in de bloeitijd van de zeventiende eeuw. Ze maakt kennis met de patriotten in de revolutionaire jaren van de achttiende eeuw. En ze beschrijft Albert Verwey en koningin Wilhelmina aan het eind van de negentiende eeuw. Schaamte over ons koloniaal verleden en trots op onze handelsmacht wisselen elkaar af. Waarom hebben we de neiging nu eens de wijsvinger, en dan weer de middelvinger te heffen?

Er is ook een boekenweekmagazine, verkrijgbaar bij boekwinkel of bibliotheek, waarin veel leessuggesties zijn voor het thema “Gouden tijden, zwarte bladzijden”. Verder vertellen bekende Nederlanders over hun favoriete boeken met betrekking tot dit onderwerp. Voor leden van de bibliotheek is er een gratis boekje “Gouden tijden, zwarte bladzijden”, waarin bekende Nederlanders vertellen over hun mooie en minder mooie herinneringen. Voor middelbare scholen is de Boekenweek een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan een bijzonder thema.

Voor veel mensen, ook voor mij, is de Boekenweek jaarlijks een moment om een boek te kopen. Het is namelijk leuk om een cadeautje te krijgen bij je boek. Sinds een paar jaar kun je het boekenweekgeschenk ook in digitale vorm krijgen, waardoor het ook interessant is om een electronisch boek te kopen.