Hoogleraar met een Bommelvestje

Bij Kees Fens moet ik altijd denken aan het Bommelvestje dat hij weleens tijdens colleges droeg. Net als de jas van Heer Bommel was het vestje geel met rode ruiten. Het paste wel bij hem.

In 1992 ben ik in Nijmegen begonnen met de studie Nederlands. Fens was een van mijn docenten. Hij gaf colleges over moderne literatuur en poezie. Tijdens de colleges over poezie zaten er ook oudere mensen in de zaal. Dit waren contractstudenten, die deze cursus voor zichzelf volgden. Mijn vrienden en ik noemden hen fans van Fens, omdat ze altijd vooraan zaten en graag antwoord gaven op zijn vragen. Fens gaf interessante colleges. Bij de colleges over moderne literatuur vertelde hij vooral over de tijd en achtergrond van het verhaal.

Ik herinner me verder dat Fens niet zo handig was. Als we eens een college in een ander gebouw hadden wilde hij met studenten meelopen (of met een collega), omdat hij niet wist hoe hij er moest komen. Het schijnt dat hij ook steeds weer aan de buschauffeur vroeg om te zeggen wanneer hij uit moest stappen.

De collegezalen hadden twee borden en daar had Fens wat problemen mee. Deze borden hingen achter elkaar en de muur en met behulp van een balk onder het bord kon je deze onafhankelijk van elkaar bewegen. Het kostte hem altijd meerdere pogingen om het goede bord de juiste kant op te laten bewegen. Maar ach, die onhandigheid was niet erg. Daar merkte je verder tijdens colleges niets van. Ik heb in die jaren veel geleerd van zijn colleges, vooral over de literatuurgeschiedenis.

Oorspronkelijk geplaatst op 15 juni 2008 op tantetil.vkblog.nl

Oorspronkelijke reacties
Bart / 15-06-2008 20:15
O, tante Til, dus jij hebt hem ook gekend, als docent, een voorrecht! 🙂
En nu je het zegt, hij was op zo’n innemende ontwapenende manier onhandig, ja… 🙂

Een mooie herinnering heb je hier opgeschreven, we zullen hem missen…

groet, Bart

edu / 15-06-2008 20:32
Dit is de derde ijdrage over hem. Ik ken(de) hem niet. Maar wel triest.

de Rechercheur in ruste / 15-06-2008 23:56
Mooi, tante Til, dank voor deze uitleg.
Dat hij een soort Bommeljasje droeg, wist ik niet. Wel zag ik hem regelmatig op de zwart/wit foto met zo’n ruiten jasje…

Ja, vooral dat ‘onhandige’ geeft een mens als hem meerwaarde.

Johan HvD / 15-06-2008 23:57
Ehm, die Rechercheur, tja, ik heb hem de laan uitgestuurd! 🙂

Vergelijkbare berichten