Impressie van Nijmeegse Vierdaagse

De Vierdaagse geeft me elk jaar weer een zomers gevoel. Het is dan druk in de stad, maar wel erg gezellig. Tijdens mijn studietijd woonde ik aan de Oranjesingel, boven het bedrijf van mijn vader. Op de dag van de intocht sleepten mijn vader, zijn personeelsleden en wij (de bewoners van boven) stoelen naar buiten. Op het verhoogde balkon gezeten hadden we dan een mooi uitzicht over de wandelaars. Tegenwoordig komen de wandelaars niet meer over de Oranjesingel, maar lopen ze via de Bijleveldsingel naar de Wedren. Elk jaar was het weer gezellig. Mijn vader regelde hapjes, drankjes en gladiolen. Mijn moeder haalde zielige wandelaars naar het terras toe en verwende ze met een voetenbad en een biertje. De eerste wandelaar kwamen meestal rond half 11 over de Oranjesingel lopen, tussen het verkeer door. De weg werd pas vanaf een uur of 11 afgezet. Daarna volgde urenlang een bonte stoet met mensen. Rond 5 uur liepen er voornamelijk strompelende mensen rond, die wij graag een gladiool meegaven. De heren van de DAR, die de straat vanaf 6 uur schoonmaakten, kregen het laatst bier uit het thuistapje.

Jarenlang heb ik geroepen dat ik graag ook eens de Vierdaagse zou willen wandelen. Helaas heb ik daar met me/cvs en schildklierkanker niet de energie voor.

Al jaren woon ik niet meer in het centrum, maar de Vierdaagse komt hier vlakbij over de dijk. Dinsdagmiddag ben ik wezen kijken om sfeer te proeven. Het blijft een geweldig gezicht om duizenden mensen van allerlei leeftijden langs te zien komen.

Oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 19 juli 2007

Oude reacties
Jos Goedmakers / 19-07-2007 22:37
Ze nemen allemaal de benen…

ilja / 20-07-2007 02:03
die eerste wandelaars kon je met een beetje geluk voorbij zien komen als je door het doucheraampje naar buiten stond te kijken.
tegenwoordig kunnen wij vanuit de douche koeien zien, en daar is niks mis mee, maar het uitzicht uit het doucheraampje op de o’singel, daar denk ik af en toe nog met weemoed aan terug.

Tante Til / 20-07-2007 08:27
@Jos: daar heb je helemaal gelijk in. Ze komen allemaal wel weer thuis…
@ilja: Of ‘s morgens vroeg, als we uit de stad kwamen, de eerste wandelaars tegenkomen op weg naar de start. Het uitzicht vanuit het doucheraampje was ik alweer vergeten. De vierdaagse heeft iets speciaals! Uitzicht op koeien is trouwens ook leuk.

Vergelijkbare berichten