Vanavond komt er een groep mensen eten in het huiskamerrestaurant van mijn ouders. Het is een echtpaar dat 40 jaar getrouwd is dat samen met hun kinderen en kleinkinderen hier komt eten, in totaal acht personen. De hele middag zijn mijn ouders druk bezig geweest. De tafel is gedekt. Het huis is schoongemaakt. Alle gerechten zijn voorbereid. De honden en katten zijn opgesloten in de slaapkamer.
In de keuken staat een tafel met daarop een stapel borden, klaar voor het eerste gerecht. Eieren worden gepeld. Flessen wijn worden opengetrokken. Zelfgemaakte appelcompote wordt in schaaltjes gedaan. De laatste check: staat alles klaar? Zijn we niets vergeten?

Het is half 7. De gasten zijn gearriveerd. De avond is begonnen. Mijn moeder schenkt de drankjes in. Het bruidspaar krijgt een bosje bloemen en een blikje met Achterkoekjes van het huis. Mijn vader frituurt de champignons voor het borrelhapje. Het frituurvet borrelt en knettert. Het borrelhapje wordt geserveerd: gefrituurde champignons met een mayonaise van gepofte knoflook.

De twee meisjes zijn ondertussen de tuin aan het verkennen, naar de schaapjes kijken. Die lopen in een weiland naast de tuin van mijn ouders. Mijn vader vraagt of ze de varkens al gezien hebben. Ze kijken verbaasd. Hij loopt met ze mee naar de hangbuikzwijnen.

Ik zit aan de kokstafel en kijk toe hoe het in de keuken gaat. Ik kan niet helpen vanwege mijn gipsvoet. Dit is een mooie gelegenheid om een kijkje in de keuken te geven. Natuurlijk eet ik lekker mee.

Het is kwart voor 7. Mijn moeder maakt ruimte op tafel voor het voorgerecht. Ze legt op elk bord plakjes carpaccio. Er gaat wat rucola overheen. Het geheel wordt afgemaakt met een zelfgemaakte pesto, parmezaanse kaas en bieslook. Mijn vader zet ondertussen de frituurpan buiten, want die is niet meer nodig. De afzuigkap gaat zachter. Wat een rust! Hij controleert hoe het met de gebakken aardappels gaat. Het ruikt heerlijk in de keuken. Mijn moeder ruimt wat dingen op. Mijn vader pakt de pannen om de zalm in te bakken. Twee grote stukken zalm gaan de pan in. Mijn ouders snoepen tussendoor van de restjes carpaccio en parmezaanse kaas.

Het is 7 uur. Ik zie de zalm oranje worden. Mijn moeder zet het voorgerecht op tafel. Mijn vader vraagt de gasten om aan tafel te gaan. De zalm spettert in de pan. Het ruikt naar vis. Ondertussen worden de glazen rode wijn gevuld. De zalm gaat de AGA in.

De volgende pan staat op het vuur. Hierin worden spekjes gebakken voor in de soep. De borrelglazen worden naar de keuken gebracht. Mijn vader hakt de peterselie. Mijn moeder ruimt de vaatwasser in. De pan soep komt op het vuur. Het is rustig in de keuken.

Het is kwart over 7. Uit de eetkamer klinkt gerammel van servies en bestek. Mijn moeder haalt de borden weer op. De soepborden worden gevuld met mosterdsoep. Van zelfgemaakte Nij-Diekse mosterd. Wat spekjes, kokosmelk en gehakte peterselie eroverheen. En de tweede gang gaat de keuken uit. De soep is heerlijk, maar mag van mij best meer naar mosterd smaken.

Het is half 8. De meisjes spelen buiten met de hangmat. Opa en vader zijn ook in de tuin kijken. Mijn ouders ruimen de tafel af. Er is een poes ontsnapt (Thomas). Hij vlucht snel de tuin in.

Ondertussen maakt mijn moeder de spoom. Er gaat groene (reine claude) siroop in. Mijn vader ontkurkt de fles mousserende wijn. In de glazen met groene siroop gaan kleine bolletjes citroensorbetijs. Daaroverheen gaat de mousserende wijn. Een fris tussendoortje.

Het is 8 uur. De tafel wordt weer afgeruimd. Mijn moeder spoelt de glazen van de spoom om. Deze kunnen niet in de vaatwasser. Mijn vader hakt, alweer, peterselie. De lege borden voor het hoofdgerecht staan al klaar. Mijn moeder brengt de appelcompote en de slatoren naar de tafel. De slatoren is een glazen schaal met laagjes groente: wortel, sla, mais, sla, tomaat en sla. Ziet er erg mooi uit. Mijn vader maakt de hollandaise-saus voor bij de asperges.

Moment van stress terwijl mijn vader een kleine klopper zoekt. Die zit al in de vaatwasser. Mijn moeder trekt de deur open. Er spuit wat warm water uit. Gevonden!

De meisjes komen vertellen dat de hangmat waarin ze zaten is geknapt. Ach, die hangt al enkele zomers buiten, dus dat moest er een keer van komen.

Het is kwart over 8. De gebakken aardappels gaan in schaaltjes. Op elk bord gaan twee hele dikke asperges (gekocht in Elten), een stuk zalm, hollandaisesaus en gehakt ei. Verder gaat er nog een schaal met ham, asperges en ei naar de tafel. De glazen worden bijgevuld.

Mijn vader kan gaan zitten. Zijn taak zit er op. Hij kijkt op zijn iPhone of hij nog mail heeft ontvangen. Mijn moeder maakt de borden voor het nagerecht op. Op de borden komt een glaasje chocolademousse (door mijn vader gemaakt naar oud-Frans recept, van de overgrootoma van C.), twee kletskoppen met een bolletje ijs en zelfgemaakt marsepeinbloemetje erop, een stukje charlotte russe. De charlotte russe wordt door mijn vader aan tafel gesneden.

Het is 9 uur. Het wordt langzaam donker buiten. Het toetje wordt geserveerd. Ik zit inmiddels vol en sla het toetje maar over. In de keuken is het rustig. De vaatwasser wordt voor de tweede keer vanavond volgeladen. Ondertussen zet mijn moeder theewater in de AGA. De senseo warmt zichzelf op. Wooster hangt lekker tegen zijn opa aan. De avond zit er bijna op. Mijn vader en ik zit achter een glaasje rode wijn. Mijn moeder is bezig met het opruimen en inpakken van de vaatwasser.

Het is kwart over 9 en de tafel wordt afgeruimd. De gasten zitten zo te horen vol, ze willen geen koffie of thee meer. Als afsluiter gaan er zeevruchten en glaasjes met chocoladelikeur met chili naar de tafel.

Het is half 10 en de gasten gaan naar huis. Wij verhuizen met onze glaasjes rode wijn naar de kamer. Mijn vader krijgt weer last van zijn ischias en gaat naar bed. Mijn moeder ruimt op. Daarna kijken we samen tv.

De avond is voorbij!

Oorspronkelijk geplaatst op 14 mei 2009 op tantetil.vkblog.nl

Oorspronkelijke reacties
Maria-Dolores / 14-05-2009 13:52
hoi,
ik kwam eigenlijk bedanken voor al je reacties bij mij. ik was een tijdje geleden hier en toen had ik iets gereageerd, en later was dat verdwenen. geloof dat het over Wooster ging, maar kan ook iets anders geweest zijn :-). ik ga nu je bijdrage lezen. intrigerend, dat huiskamerrestaurant, had me al even af zitten vragen of dat iets is wat vroeger niet bestond…
ciao

Maria-Dolores / 14-05-2009 14:00
geweldig! was toch heel iets anders dan ik had vermoed. wat een werk, zeg! en het moet ook allemaal gelijk lukken, geen experimenten!

Tante Til / 18-05-2009 11:02
Gezellig dat je langskomt.
Is inderdaad veel werk. Ik zit liever toe te kijken, dan voor zoveel mensen te moeten koken. Dan kook ik liever informeel voor vrienden. Maar mijn ouders vermaken zich ermee.