Kunst is leuk!

Sinds we weer in Nederland wonen gaan we regelmatig naar een museum. In 2013 hebben we een museumjaarkaart gekocht en die hebben we dit jaar verlengd. Er zijn zo ontzettend veel leuke musea in Nederland. Hieronder een overzicht van de musea waar we naar toe zijn geweest.

Amsterdam – Stedelijk museum
website van het museum
In 2013 ging dit museum na jaren dicht geweest te zijn weer open. Ik was een dagje in Amsterdam om de schrijver Ian Johnstone te interviewen en heb van de gelegenheid gebruikt gemaakt om dit museum te bezoeken. Het Stedelijk Museum is een museum met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

kruiwagen van Gerrit Rietveld

Arnhem – Museum Arnhem
website van het museum
Dit is al jaren een van mijn favoriete musea. Het gebouw ligt boven op een heuvel, met vanuit een van de tentoonstellingsruimten een geweldig uitzicht over de Rijn. Ik ben dol op de vaste collectie van het museum met schilderijen van Carel Willink, Charley Toorop en Dick Ket. Het was leuk om weer eens in dit museum te zijn. De vaste collectie wordt tegenwoordig wel wat vreemd getoond. Er hangen heel veel schilderijen op een grote wand. Hierdoor kun je niet alle schilderijen even goed zien.

deel van de vaste collectie
dit schilderij van Erzsébet Baerveldt lijkt wel een foto

Delft – Prinsenhof
website van het museum
In dit gebouw is Willem van Oranje vermoord. In dit museum leer je hier meer over. Op dit moment is het museum tot eind gesloten vanwege een verbouwing. Op het moment dat ik er was was er een tentoonstelling waarin met behulp van csi-achtige technieken de moord op Willem van Oranje was onderzocht. Was erg interessant!

de kogelgaten van de moord op Willem van Oranje
de hal waarin Willem van Oranje is vermoord
Fokke & Sukke over de moord

Den Haag – Museum Meermanno | Huis van het boek
website van het museum
In dit museum hebben we de vaste collectie bekeken en een tentoonstelling over strips in Nederland. De tentoonstelling viel een beetje tegen, maar de vaste collectie is best leuk. Vooral de minibibliotheek met hele kleine boekjes is erg leuk om te zien.

allemaal oude boeken

Den Haag – Museum Panorama Mesdag
website van het museum
Ik was in dit museum geweest toen ik een jaar of 10 was. Ik heb er goede herinneringen aan en wilde deze met C. delen. Het schilderij was nog steeds zo leuk als ik me kon herinneren.

Panorama Mesdag
Panorama Mesdag

Rotterdam – Kunsthal
website van het museum
In 2013 was er een Jean-Paul Gaultier tentoonstelling. Ik ben uiteindelijk twee keer naar de tentoonstelling geweest om nog eens rustig te kijken. Wij waren bij toeval in het openingsweekend van de tentoonstelling in de Kunsthal en het was erg druk. De tweede keer ben ik ‘s ochtends op een doordeweekse dag geweest waar het lekker rustig was. Het was leuk om deze tentoonstelling te zien. Het leuke was dat de poppen levensechte gezichtsprojecties kregen, waardoor het net echte mensen leken.

Gaultier matroos
Gaultier punkers
volledig geruit

Op dit moment is er een tentoonstelling met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. In deze tentoonstelling zie je 100 voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Het is een mooie tentoonstelling.

de knikkers van Anne Frank

Rotterdam – Boijmans van Beuningen
website van het museum
In 2013 was er een tentoonstelling over handgemaakte producten, Hand Made – lang leve het ambacht.

kikker of tafel?
kleurrijk

In 2014 is er een tentoonstelling over Brancusi, Rosso en Man Ray. In deze tentoonstelling zie je kunstwerken en foto’s waarin deze kunstwerken een rol spelen.

spelen met licht
spelen met licht

Rotterdam – Het Nieuwe instituut
website van het museum
Dit is een architectuurmuseum. Er werd een tentoonstelling ingericht en daarom was alleen de vaste collectie beschikbaar. Was leuk om te zien. Verder heeft dit museum een leuk café.
Hier hebben we geen foto’s gemaakt.

Rotterdam – Nederlands Fotomuseum
website van het museum
Vooral de vaste collectie was leuk om te bekijken. Je neemt aan het begin van de zaal een grote plastic plaat mee, die je op verschillende plekken in een bak kunt laten ontwikkelen. Het lijkt dan alsof er een foto op verschijnt. Je hoort dan meer uitleg over deze foto.
Hier hebben we geen foto’s gemaakt.

Rotterdam – Wereldmuseum 
website van het museum
We hebben hier meerdere leuke tentoonstellingen gezien. De vaste collectie bevat allerlei voorwerpen uit Azië. Wij vonden het leuk om dit een keer gezien te hebben, maar het zijn de tentoonstellingen die ons steeds weer uitnodigen om te komen kijken. De eerste tentoonstelling ging over samurai’s, Japanse vechters. Erg leuk om te zien! Later in 2013 zijn we naar de tentoonstelling “The world of manga” geweest. We hebben geweldige robots gezien!

transformers
megarobots

Rotterdam – Da Vinci tentoonstelling
In het oude Postkantoor was een tentoonstelling met voorwerpen die door Leonardo da Vinci zijn ontworpen. Het was wel grappig om zijn uitvindingen een keer in het echt te zien, maar we vonden de tentoonstelling ook wat tegenvallen.

oneindige hoeveelheid Mathilde’s
vlieger?

Rotterdam – Onderzeebootloods
Afgelopen zomer zijn we met de waterbus naar de Onderzeebootloods geweest. Vanuit museum Boijmans van Beuningen werd hier een tentoonstelling georganiseerd, XXXL Painting, met hele grote kunstwerken van Klaas Kloosterboer, Chris Martin en Jim Shaw. Een geweldige ruimte voor kunstwerken!

Onderzeebootloods
kunstwerk van Chris Martin
kunstwerk van Jim Shaw

Schiedam – Stedelijk museum Schiedam
website van het museum
Er was een tentoonstelling “Ik hou van Holland” over Nederlandse kunst vanaf 1945 tot nu. Dit museum heeft een grote collectie met kunstwerken van de Cobra-beweging met o.a. schilderijen van Karel Appel en Corneille

kunstwerk van Dwight Harold Marica

Er zijn nog veel musea die we willen bekijken, dus we genieten nog wel een tijdje van onze museumkaart. Als iemand nog leuke tips heeft horen wij het graag!

Vergelijkbare berichten