Oktober Borstkankermaand – waarom?

Sinds een aantal jaren is in Nederland, in navolging van de Verenigde Staten, oktober uitgeroepen tot borstkankermaand. Overal kun je roze lintjes en andere roze dingen kopen om de strijd tegen borstkanker te steunen. Ik vraag me steeds af: “waarom?”. Het is niet dat ik de strijd tegen borstkanker niet belangrijk vind. Het is voor vrouwen de kanker waar de meeste sterfgevallen te vinden zijn.

Ik vraag me vooral af waarom er alleen voor borstkanker zo ontzettend veel aandacht is. Volgens de website van het KWF zijn er meer dan 100 soorten kanker. Elke soort is een andere ziekte en ze verschillen van elkaar wat betreft oorzaak, behandeling, klachten en kans op overleving. Ik vind dat de aandacht voor alle kankersoorten groot zou moeten zijn. Nu ben ik natuurlijk niet objectief, want ik heb een kankersoort die op de site van het KWF niet eens genoemd wordt.

Het lijkt mij daarom logischer om oktober niet als borstkankermaand, maar als kankermaand te benoemen. Er is geld nodig om voor alle kankersoorten onderzoek te doen naar betere behandelingen en dergelijke.

 

 

Oorspronkelijke reacties

Jos Goedmakers / 22-10-2007 16:14
Prima uitgangspunt. Bovendien: we kankeren hier op het blog zo ongeveer het hele jaar wat af, dus aandacht genoeg.

elsje dijkstra / 22-10-2007 16:21
Met borsten kun je scoren.
De behandeling is in de meeste gevallen effectief. De borsten liggen gevoelig bij vrouwen EN mannen. Het ziektebeeld is overzichtelijk te presenteren. Er kunnen vele branches aan meewerken, van gezondheidszorg en educatie tot lingerie-ontwerp aan toe.
Daarmee is borstkanker een portal naar al die andere vormen van kanker die veel lastiger te presenteren en te bestrijden zijn.

Maria-Dolores / 22-10-2007 16:50
misschien nog liever een benaming met ‘preventie’ o.i.d. erin, want dàt willen we in feite: er zo vroeg mogelijk iets tegen doen…

Bart / 22-10-2007 18:54
Inderdaad wel raar…beter om niet de ene vorm te benadrukken ten nadele van al die andere…

antoinette duijsters / 22-10-2007 20:13
Helemaal met eens.

Anne d’Ore / 22-10-2007 23:14
ik kan dit helemaal volgen, kanker bij kinderen,botkanker,enz.enz.allemaal erg.
Ik zou veel meer willen lezen en horen over bedrijven die kankerverwekkende stoffen gebruiken en produceren.
Ik wil niet alleen dat kanker wordt opgespoort en behandeld, ik wil dat het,waar kan, voorkomen wordt.Elsje ik denk dat je reclame-technisch gelijk hebt, maar dat het blijkbaar zo moet, nee daar ben ik niet blij mee

Mick. / 23-10-2007 09:17
Ja je hebt een goed punt, (behalve dat het woord ‘kankermaand’ niet zo aan zal slaan;)) maar het is wel zo dat borstkanker makkelijk is om hiervoor te gebruiken (misschien ook omdat er veel mensen borstkanker overleven?), dus ik denk dat elsje helaas ook wel gelijk heeft..

marjolijn swart / 25-10-2007 14:57
Op de vraag: waarom er alleen voor borstkanker zo ontzettend veel aandacht is; wil ik graag reageren. KWF Kankerbestrijding grijpt de maand oktober aan om meer voorlichting over borstkanker te geven en meer geld voor wetenschappelijk borstkanker onderzoek te werven. Uiteraard besteed KWF Kankerbestrijding ook in de 11 andere maanden aandacht aan de meer dan 100 andere kankersoorten!

Maar KWF Kankerbestrijding stelt zich ook de vraag wat de andere kant van de Borstkankermaand is. Hierover organiseert KWF Kankerbestrijding op 1 november een debat in de Balie. Meepraten over dit onderwerp kan, maar dan moet je je even aanmelden op www.kwfkankerbestrijding.nl!

Namens KWF Kankerbestrijding,
Marjolijn Swart

Tante Til / 25-10-2007 19:14
@Iedereen: bedankt voor je reactie!
@Jos: hmmm, ik bedoel toch een ander kankeren
@Elsje: ik denk dat je inderdaad gelijk hebt dat borsten voor iedereen aansprekend zijn. Toch zijn er meerdere soorten kanker die goed te behandelen zijn en als voorbeeld zouden kunnen dienen.
@Maria-Dolores: daar heb je helemaal gelijk aan. Helaas kun je lang niet alle kankersoorten voorkomen.
@Bart: ben ik met je eens.
@Antoinette: dank je wel.
@Anne d’Ore: ben ik met je eens.
@Mick: kankermaand is inderdaad geen goede term. Er zijn meer kankers waarbij een hoge overlevingsgraad is. “Mijn” schildklierkanker heeft bijvoorbeeld een overlevingspercentage van >95%.
@Marjolijn: Ik begrijp dat KWF ook aan de andere kankersoorten aandacht geeft, maar het stoort mij een beetje dat er in oktober allerlei speciale acties en produkten zijn die ‘het overleven van borstkanker’ als thema hebben. Ik vind het eenzijdig.
Ik vind het goed van KWF dat er door een debat ook aandacht wordt besteed aan de andere kant van Borstkankermaand.

Bertha / 29-11-2007 21:04
Er zijn veel klachten
Even kijken op de website THINKBEFOREYOUPINK

Voor voorlichting en collecteren hebben we sinds jaar en dag het KWF .Pink Ribbon is volkomen overbodig, levert vooral winst op voor de bedrijven die de pink-rommel verkopen. Waar blijft het geld????

 

 

Oorspronkelijk geplaatst op 22 oktober 2007 op tantetil.vkblog.nl

 

Vergelijkbare berichten