Strookjes stof aan de bomen?

20051204 Overasseltse vennen

Vanmiddag hebben we heerlijk gewandeld bij de Overasseltse vennen. Met mijn conditie gaat het door het dagelijkse gewandel best goed, want de 6,5 kilometer deden we in iets minder dan anderhalf uur.

Het was goed te zien aan de vele geknakte takken dat de sneeuw veel schade heeft geleverd. Bij ons in de wijk hebben we daar niet echt veel van gemerkt.

Onderweg kwamen we langs de ruïne van een kerkje. Aan de bomen hingen allemaal strookjes stof. Waarom ? Heeft iemand een idee?

Oude reacties

JB – 04 december 2005 17:29
tie a Yellow ribban round the old old tree…. A thousand yellow ribbans round the old old tree… (songtekst 🙂
is dat niet een gewoonte (in Amerika) als welkom thuis gebaar?

henk daalder – 04 december 2005 17:30
Er zijn mensen die deze plek geneeskrachtige eigenschappen toedichten. Daarom laten ze een stukje stof van de zieke in de boom achter.
Het gebouw was vroeger een kapel van een of andere heilige.
En, je weet natuurlijk nooit of het helpt.
Al is het maar een placebo effect.

zwollywood – 04 december 2005 18:28
In Brazilie heb ik tijdens een vakantie ook eens een reepje stof aan een boom gehangen. Met een schietgebedje erbij zou het berekenen dat de inhoud van dit gebedje uit zou komen.

Ramirezi – 04 december 2005 19:19
In Tibet zie je dat ook wel, staat me zo bij van Michael Pailin.

Wim ten Vaarwerk – 05 december 2005 22:13
Het is bekend dat bomen stof uit de lucht halen. Helaas is er nu weer veel over te doen dat ze dat niet doen als ze te dicht op elkaar staan. Lariekoek natuurlijk, voor veel gemeenten echter een prima advies om ongebreidelde kap te rechtvaardigen. Jou foto is het levende bewijs dat bomen stofjes uit de lucht halen. Mag ik hem hebben ? Ik wou hem graag gebruiken voor mijn weblog (Ik ga nog even kijken wat ik daarvoor moet doen)
groetjes van de Bomenman

LiFeStYle – 17 december 2005 14:09
Het lijken wel gebedsvlaggetjes, Ramirezi komt dus in de buurt. Kijk of er wat opgeschreven staat, of schrijf er zelf een wens op, dan wordt dan meegenomen met de wind….en wie weet….

Tante Til – 17 december 2005 15:11
Ik heb het inmiddels opgezocht m.b.v. Google en vond het volgende:
Bij de ruïne van de St. Walrickskapel in Overasselt onder Nijmegen staat een eikenboom, volgehangen met kleurige lapjes, zakdoeken en zelfs gedeelten van kledingstukken. De ruïne is alles wat nog rest van een kapel die ooit deel heeft uitgemaakt van een kloosterboerderij. De eik, ook wel koorts- of lapjesboom genoemd, is breed uitgegroeid boven de ruïne en zal nu zo’n honderd jaar oud zijn. Ongetwijfeld is hij een vervanger van één, of misschien, meerdere eikenbomen die hier in het verleden hebben gestaan. Mensen geloven dat de boom zieken van koorts kan genezen. Men kan bij de boom koorts afbinden. Het beste is als men dat ‘s ochtends vroeg doet met een reepje stof dat men de voorgaande nacht op het lichaam gedragen heeft. De boom neemt dan de koorts over. Tot in het recente verleden werden er nog processies naar de kapel gehouden. Op de eerste en derde vrijdag van de maand ging men ‘s avonds naar de St. Walrickskapel om te bidden voor een zieke. De bedevaart was het meest effectief wanneer het hele dorp meedeed. Tevoren was een stukje van de kleding van de zieke in de boom gebonden, want de overlevering schrijft voor dat dit niet door vreemde ogen mag worden gezien.

Tante Til – 17 december 2005 15:11
Iedereen bedankt voor het meedenken!

De foto is door mijzelf gemaakt (2005). 

Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 4 december 2005

Vergelijkbare berichten