Tropische stormen in Nederland

En daar sta je dan. Met z’n drieën de stokken van de partytent vasthouden.

De hele middag op buienradar gekeken wanneer de bui komt. En rond half 7 wordt het donker, precies zoals voorspeld. En het begint ongelooflijk hard te waaien. Mijn vader roept dat we de stokken van de partytent moeten vasthouden. Die gaat een eindje de lucht in, maar met ons drieën houden we hem op zijn plek. 

En dan begint het te stortregenen. Ik sta daar op blote voeten in een zomers jurkje vol in de regen. En die is koud. Ondertussen zie ik dat mijn raam boven nog open staat. Mijn moeder staat naast de keukendeur en gaat snel naar boven om het raam dicht te doen. Ze komt terug met een winter waxcoat die ze om mijn schouders gooit. Na tien minuten begint het wat minder hard te waaien en kunnen we naar binnen. Ik trek snel droge kleren aan. Mijn ouders gaan nog de straat op om afgewaaide takken weg te halen. Op de grotere weg vlakbij ligt de weg bezaaid met takken.
 
Bijna 20 uur. Opeens horen we allerlei sirenes. In tien minuten tijd komen er over de snelweg, die een paar honderd meter verderop ligt, een stuk of tien ambulances en brandweerauto’s langs. Wat is er allemaal aan de hand?
Afgelopen maandag kwamen daar ook al allemaal hulpdiensten met sirenes langs, toen waren ze op weg naar de Zwarte Cross.

Omroep Gelderland meldt dat het noodweer in Gelderland veel schade heeft aangericht. Veel plaatsen zitten zonder stroom, maar dat valt hier wel mee. Waarschijnlijk hebben we geen tv, omdat dit via de schotel gaat. En schotel en onweer is geen goede combinatie!
 
Het regent nog steeds, maar alweer een stuk minder dan eerder op de avond.  De tuin en het weiland liggen vol weggewaaide takken. Dat ruimen we morgen wel op.
 

oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 14 juli 2010

Oude reacties
renelouman 14-07-2010 20:03
Live!!!!
Tante Til – 14-07-2010 20:10
spannend he?
Kitty Schoenmakers – 14-07-2010 20:28
Hier begon het al om half zes.
Ik kon niet met de bus naar Rico 🙁

Tante Til – 14-07-2010 20:45
@Kitty: dat is dan wel balen. Ik heb je blog al een tijdje niet gelezen. Hoe gaat het met Rico en met de rest van jullie familie?

Aad Verbaast – 14-07-2010 21:34
Heel lokaal dus weer. Hier in Hoogeveen, twee klappen (in de verte), 2 mm regen, en iets meer wind dan normaal. Verder niets aan de hand. Het is alweer over. Eigenlijk vind ik dat wel jammer.

Tante Til – 14-07-2010 21:48
@Aad Verbaast: ja, het was lokaal. Hier 20 km naar het oosten zijn 20 caravans te water geraakt waarbij meerdere doden schijnen te zijn gevallen.

Bart – 14-07-2010 22:43
Tjonge, het heeft dus echt gespookt bij jullie, tante Til!
Gelukkig zonder nog meer brokken nog betrekkelijk goed afgelopen dus.
Hier, in het Zuid-Westen, viel het deze keer gelukkig mee. Het was juist afgelopen zaterdagavond hier woest geweest, met omgeknapte bomen en zo…..

Aad Verbaast – 15-07-2010 00:26
@Tante Til: 21:48: echt een ramp daar dus. Verschrikkelijk.
Ik zag net een plaatje overigens van alle onweersklappen van de hele dag en waar ze zijn gevallen.
Dan kan je goed zien dat het er heel veel waren, maar ook maar in een beperkt gebied:
Kitty Schoenmakers – 15-07-2010 09:31
Rico zal niet in Limburg kunnen blijven binnenkort. Overplaatsing naar een instelling in Brabant, Boekel, zit er aan te komen. Daar kunnen ze verder onderzoeken en in kaart brengen wat zijn mogelijkheden zijn. Hij is momenteel wel goed helder; dat was een tijd terug totaal mis door verkeerde medicatie. na die periode in Boekel zal hij waarschijnlijk in Venlo worden geplaatst. Jammer genoeg ver voor ons. Hij is nu elke dag gewend ons te zien en dat kan dan niet meer. Als het een betere plek is voor hem, vinden we dat natuurlijk belangrijker.
De rest van de familie maakt het goed. Mijn moeder staat op het punt te verhuizen van verpleegkliniek naar bejaardenhuis. Een fijne verbetering voor haar!

Tante Til – 15-07-2010 10:00
@Bart: nou hier viel het wel mee, maar 15 km verder naar het oosten hebben ze een windhoos gehad.
@Aad Verbaast: ja, dat is inderdaad verschrikkelijk. Helaas kun je aan een windhoos niet zoveel doen.
Duidelijk plaatje. Zoveel onweer hebben wij hier gelukkig niet gehad. Het bleef beperkt tot een slag of 5.
@Kitty Schoenmakers: hmm, sterkte voor jullie allemaal!
Tante Til – 15-07-2010 10:01
Vergeten in te loggen!

Anne d’Ore – 15-07-2010 13:23
hier in Noordwijkerhout nog geen noodweer gezien,
gistermiddag kwam de politie op het strand waarschuwen voor slecht weer
en de jonge dame van de strandtent zei ook al, vanmorgen was de zee glad maar nu zie je witte koppen, maar de regen zal hier wel mee vallen, toen was de lucht nog blauw, zat ik te puffen in de schaduw en ja als ik die witte koppen op de golven niet had gezien…
maar noodweer werd het hier niet, gewoon een lekkere bui voor de tuin en wiegende bomen in de wind.
dan kan je je toch niet voorstellen dat het even verderop ech noodweer is…

Tante Til – 15-07-2010 13:26
@Anne_d_ore: ja raar he, dat het allemaal zo plaatselijk is. Op veel plekken heeft het alleen maar hard geregend. Vandaag is het wel een stuk koeler. Wel even lekker!

Robert kruzdlo – 15-07-2010 16:42
Er was van tevoren voor gewaarschuwd…TOCH??????????

maria-dolores – 15-07-2010 17:09
@tante til,
dat was schrikken.
ik dacht eerst dat je al in het buitenland zat, maar schijnbaar niet dus, want je zegt ‘in Nederland’.
‘k ga even teruglezen hoe het zit met je emigratieplannen. kon me vaag iets herinneren, maar niet zo precies…
ondertussen wel: Melbourne.
Goede reis binnenkort!

Tante Til – 15-07-2010 19:40
@Robert Kruzdlo: er was gewaarschuwd voor extreem weer, maar een windhoos bijvoorbeeld valt niet te voorspellen. Je weet niet of en waar die ontstaat.
@Maria-dolores: ik ben nog een paar weekjes in Nederland. Over drie weken zit ik in het vliegtuig naar Melbourne.  

Vergelijkbare berichten