Warmtewand – inleiding

De komende weken gaan wij in de woonkamer een warmtewand aanleggen. Aanstaande zondag gaan C. en zijn vader een workshop volgen.

20060113 op verwarming

Wat is nu een warmtewand?

Stralingswarmte is aangenaam, dat ondervindt u als u in het vroege voorjaar de zon opzoekt. Ook al is de luchttemperatuur laag u voelt zich toch behaaglijk als de zon u beschijnt. Vloer en wandverwarming werken in tegenstelling tot radiatorenverwarming voornamelijk volgens het principe van stralingswarmteoverdracht. Deze vorm van verwarmen wordt als zeer aangenaam ervaren. Bij een warmtewand wordt de gehele wand verwarmd. Het gevolg hiervan is dat het menselijke lichaam minder warmte uitstraalt naar de omgeving. Doordat de lucht minder behoeft te worden verwarmd blijft de luchtkwaliteit beter dan bij een radiatorenverwarming. De lucht is minder droog en bevat minder stof en meer negatieve ionen, dit is bevorderlijk voor de gezondheid van mens, dier en plant. (informatie afkomstig van woonwinkel Atrium).

Waarom nemen we een warmtewand?

De afgelopen winter vonden we het allebei niet aangenaam als we in de woonkamer zaten, terwijl de thermostaat toch op 21 graden stond. Het gekke was dat het bij onze buren, waar het volgens de thermostaat even warm was, veel warmer aanvoelde. Het enige verschil is dat wij tuindeuren hebben, maar wij hebben daar ‘s winters dikke gordijnen voor hangen. We vonden het in ieder geval niet prettig.
We wonen nu ruim 6 jaar in ons huis en het werd tijd om de muren van de woonkamer aan te pakken. Daar hebben we namelijk bij de verhuizing zogeheten bouwbehang op gedaan. Het is namelijk een nieuwbouwhuis en we wilden niet dat het stucwerk zou gaan scheuren. Als je besluit om iets aan je muren te gaan doen is dat een mooi moment om de verschillende opties te vergelijken. Uiteindelijk hebben we besloten dat we wel muurverwarming willen. Dat betekent dat er heel veel meters waterslang aan de muren bevestigd moeten worden. Daarna worden de muren aangesmeerd met leem en uiteindelijk komt er een afwerklaag op met een kleurtje. Het is best veel werk, maar we hebben een planning gemaakt en we hopen eind november klaar te zijn. Het leem moet namelijk in etappes aangebracht worden en moet tussendoor drogen. Mooi vooruitzicht: als we klaar zijn kunnen we de hele winter genieten (net als onze kat) van een aangename warme woonkamer!

Oude reacties

henk daalder – 18-10-2006 13:31
Als die warmte wand een buitenmuur is, hoop ik dat hij heel goed geisoleerd is. Anders wordt het weliswaar behaaglijker, maar gaat er ook relatief veel warmte verloren.

Tante Til – 18-10-2006 15:30
Er gaat isolatiemateriaal op de muren voordat de warmtewand erop komt. De warmtewanden komen op de binnenmuren. Dat is het voordeel als je in een rijtjeshuis woont.

zusje – 19-10-2006 00:12
“Bij een warmtewand wordt de gehele wand verwarmd. Het gevolg hiervan is dat het menselijke lichaam minder warmte uitstraalt naar de omgeving.”
Eh…
Ik vraag me af of ze dit wel zo letterlijk bedoelen…
Maar wanneer mag ik komen kleien?

zusje – 19-10-2006 00:15
Edit: (ik kan mijn vorige post alleen maar editten als ik spyware-cookies toe sta, dus dan maar een extra post): Je playlist van vandaag zuigt behoorlijk…

De foto is door mijzelf gemaakt

Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 18 oktober 2006

Vergelijkbare berichten