Weekendtip: “Proeven van ‘t land”

Morgen, zaterdag 27 september, wordt (in het kader van de Week van de Smaak) in en rond de Markthal in Didam een streekproductenmarkt gehouden, met meer dan vijfentwintig kramen en met proeverij. De markt wordt gehouden van 12.00 tot 18.00 uur en zal dan overlopen in een gezellig terras met muziek van onder andere Henry Welling (cabaret en zang in de streektaal), de Keerls (muziek en kolder tussen Iessel en Rien), de Montferlanders (trekzakmuziek) en het mannenkoor Mengelmoes uit Didam. Op deze markt wordt het boek ‘Gelders Glorie: honderd oude en nieuwe streekproducten’ van Rien van den Heuvel en Humphrey Ottenhof gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt door Arie Ribbers aangeboden aan Wereldkampioen Koken Toine Smulders van Villa Copera uit Tolkamer.

Toine Smulders zal samen met zijn kookclub van zeven koks aan de slag gaan met producten die verkrijgbaar zijn op de markt en het eindresultaat kan natuurlijk worden geproefd. Verder kunnen bij tal van kramen producten worden geproefd.

Tijdens de markt zullen de kinderen kunnen genieten van springkussens, boerderijdieren en kunnen ze worden geschminkt door Karin Splithof van Joy-Events. De begeleiding van de kinderactiviteiten gebeurt door leden van de korfbalvereniging DLKV uit Didam.

Kinderen en hun (groot)ouders kunnen ook terecht in de Sint Martinusmolen die speciaal voor hen meel zal malen. Vervolgens kunnen de kinderen het meel bij de Markthal tot een deeg kneden onder leiding van kampioensbakker Paul Berntsen. Daarna wordt het deeg in de takkenbosoven bij de Markthal gebakken tot smakelijke broodjes voor de kinderen!

“Proeven van t land” is het eerste evenement dat voortvloeit uit het toeristisch-recreatief ontwikkelingsplan ‘Bestemming Montferland’ en wordt mogelijk gemaakt door Rabobank Didam en de gemeente Montferland.

Het programma is verder als volgt:
– de markt start rond 12.00 uur
– ± 14.00 uur presentatie boek en overhandiging eerste exemplaar door Arie Ribbers aan de Wereldkampioen Koken, Toine Smulders
– ± 15.00 uur optreden van de Keerls
– ± 16.30 uur optreden van het mannenkoor Mengelmoes onder leiding van Trudie Boelee
– ± 18.00 uur optreden van Henry Welling (cabaret en zang in de streektaal)

Tijdens de markt zijn er diverse optredens van De Montferlanders, de accordeongroep bestaande uit vier inwoners van de gemeente Montferland.

Een impressie van de producten die verkrijgbaar zullen zijn op de markt: kaas en kaasproducten; bakmeel uit de regio; boerenijs; Eko- en bio-vlees; streekboeken; pompoenen; eerlijke groente en fruit; mosterd en jam; bijenproducten; biologische wijnen; struisvogelproducten; kruiden en kruidenproducten; Zevenaarse bieren; oesterzwamkwekerij; hertenvlees; lingenslamvlees; streekbrood en -producten; vis, regionale koffieproducten, geitenproducten en in de streek gekweekte bloemen.

Verantwoording:
plaatje van markthal komt van www.notmai.nl
plaatje van Toine Smulders komt van www.gelderlander.nl
plaatje van Martinusmolen komt van www.laris.nl

Oorspronkelijk geplaatst op 26 september 2008 op tantetil.vkblog.nl

Oorspronkelijke reacties
ilja / 27-09-2008 02:02
“struisvogelproducten”?
okee, als ze struisvogelkaas verkopen ben ik geinteresseerd….

Tante Til / 27-09-2008 08:56
@ilja: we zullen vanmiddag voor je kijken, maar lijkt me onwaarschijnlijk. Van kippekaas heb ik ook nooit gehoord. Lijkt me meer struisvogeleieren en -biefstukjes. Okee, dat laatste hoef jij natuurlijk niet, maar met zo’n eitje kun je een aardige omelet bakken.

Bart / 27-09-2008 09:07
Leuk, die aandacht voor streekproducten.
En in het kader van de Week van de smaak misschien een klein tegenwicht tegen de vaak nogal smakeloze massa-producten in de schappen van de supermarkt…
Groet Bart

Aiko / 28-09-2008 00:30
Het moet gezegd: een knappe boer die van een niet-zoogdier zoals een stuisvogel tóch een kaas weet te fabriceren. Rattenkaas met Italiaanse kruiden; dàt klinkt nog wel als een potentiele gat in de markt…

Harald / 28-09-2008 15:25
@Ilja: er was een kraampje met allerlei cosmetische producten gemaakt van struisvogelvet. Struisvogelvet komt uit de buik van de struisvogel.

Tante Til / 04-10-2008 10:11
@Bart: was ook een leuke markt. Niet zo groot, maar wel druk bezocht.
@Aiko: dat zou inderdaad knap zijn. Rattenkaas?
@Harald: o, was dat het kraampje naast de jam? Is me niet echt opgevallen.

Vergelijkbare berichten