Het is weer bijna Filmfestivaltijd!

filmaffiche IFFR 2014Vorige week woensdag werd het programma bekend gemaakt voor het Filmfestival Rotterdam. Wij gaan hier al jaren een dagje heen. Nu we in Rotterdam wonen kunnen we gemakkelijker even naar de film, maar moeten we ook rekening houden met Wooster. Vorig jaar hebben we dat opgelost door op 2 dagen naar 2 films te gaan. Dit jaar doen we daar nog een dagje met 2 films bij.

Terug naar het programma. Ik heb op woensdag alle korte beschrijvingen (ongeveer twee zinnen) doorgelezen en een kruisje gezet bij de films die mij leuk leken. Dat bleken er 54 te zijn. Veel te veel natuurlijk. Nog maar een keer deze beschrijvingen doorlezen leverde nog steeds 35 films op. ‘s Avonds heeft C. gekeken welke van deze films hem ook leuk leken. Nog steeds 25 films…

Van deze 25 films een Excel-overzicht gemaakt met daarin alle voorstellingen. Toen konden we beginnen met wegstrepen. Alle voorstellingen op een doordeweekse dag, alle voorstellingen die na 20 uur ‘s avonds beginnen, alle voorstellingen die voor 10 uur ‘s ochtends beginnen. Toen waren er nog 13 films over. Sommige films zijn in hetzelfde tijdsblok, dus voor deze films geven we aan welke we liever willen zien. Uiteindelijk, na heel wat gepuzzel, bleven er zes films over, die we verdeeld over drie dagen gaan bekijken.

 

Welke films gaan we bekijken?

Anatomy of a paper-clip
Japan 2013, Ikeda Akira, 99 minuten, 12.30 uur
Kogure is een paperclipbuiger in een paperclipfabriek. Een man zonder eigenschappen. Een gelaten verliezer. Op een dag vindt hij een vlinder in zijn flat. Zij wordt zijn vrouw, maar ze is nog vreemder dan de bizarre minimale wereld waarin hij leeft. Gek grappige Japanse neofolk.

Die Frau hinter der Wand
Duitsland 2013, Grzegorz Muskala, 89 minuten, 18.30 uur
De verontrustende, griezelige sfeer is in deze film misschien wel het krachtigste personage. Martin is student en heeft dringend onderdak nodig. Hij vindt een appartement naast een mysterieuze femme fatale. Al gauw ligt zijn leven in de handen van zijn gevaarlijke buurvrouw.

Jacky au royaume des filles
Frankrijk 2014, Riad Sattouf, 87 minuten, 16.15 uur
In het koninkrijk van de ‘Bubunnes’ zijn de vrouwen aan de macht, terwijl mannen gesluierd het huishouden doen. De lieftallige jongeman Jacky moet een assepoesterachtige strijd voeren voor zijn droomhuwelijk met de kolonel (Charlotte Gainsbourg). Heerlijke satire op geslacht en macht, met een bijzondere rol voor groente.

La distancia
Spanje 2014, Sergio Caballero, 80 minuten, 19.15 uur
Een performancekunstenaar wordt vastgehouden in een verlaten Siberische elektriciteitscentrale, na de onverwachte dood van zijn oligarch-opdrachtgever. Droogkomisch surrealisme (met fraaie geluidsband en ook nog drie telepathische dwergen) van Tiger Award-winnaar Caballero.

Periscópio
Brazilië 2013, Kiko Goifman, 85 minuten, 17.30 uur
Twee mannen in een smoezelige flat verzorgen en haten elkaar. Op een dag, ineens, vanuit de vloer, een periscoop. Wie of wat vindt hun miserabele levens het bespieden waard? Lachwekkend uitgangspunt van een verontrustend, surreël en theatraal werk van Goifman.

Secretly greatly
Zuid-Korea 2013, Jang Cheol-Soo, 123 minuten, 12.30 uur
Gekke genremix zoals alleen Koreanen dat kunnen. Noord-Koreaanse spionnen doen zich bij de zuiderburen voor als dorpsgek, muzikant en student. Als ze een sms krijgen dat de missie stopt en ze zelfmoord moeten plegen, verandert de gekke komedie in een volbloed actiethriller.

 

Nu nog een paar dagen wachten….

 

Vergelijkbare berichten