D.O.A.P. (Death of a president)

De film D.O.A.P. (Death of a president) draaide op het Filmfestival Rotterdam. De film had van tevoren veel publiciteit gehad, omdat men in Amerika de film bij voorbaat controversieel vond.

Het is een semidocumentaire over de moord op Bush op 19 oktober 2007, gemaakt een jaar na de moord. Je hoort en ziet de reacties van mensen die met de situatie te maken hebben, zoals zijn speechschrijfster, een forensisch onderzoeker , iemand van de FBI, iemand van de Veiligheidsdienst.

Op de dag dat Bush voor een bezoek naar Chicago komt zijn er grote demonstraties tegen hem in de stad. De demonstranten blokkeren de stoet met daarin de auto van Bush en proberen later bij het hotel te komen waar Bush logeert. Nadat Bush ‘s avonds een speech heeft gehouden voor de plaatselijke notabelen komt hij naar buiten om belangstellenden te begroeten. Daar wordt hij door een onbekende neergeschoten.

In de uren die daarop volgen worden zo’n 300 mensen opgepakt die op het moment van de schietpartij in de buurt van het hotel waren. Al snel wordt een Syriër als hoofdverdachte aangemerkt door de media. Hij wordt uiteindelijk tot levenslang veroordeeld. Toch blijkt er later ook een andere goede verdachte te zijn. Die past alleen niet in het plaatje dat door de politiek en de media wordt geschetst. Zal er nader onderzoek worden gedaan?

Dit is een goede en interessante film. Hij kwam wel wat langzaam op gang. Wat mij betreft had er meer aandacht besteed mogen worden aan de gevolgen van de aanslag op Amerika en de Amerikanen.


oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 17 februari 2007

Vergelijkbare berichten