Filmfestival Rotterdam 2015 begint bijna!

affiche IFFR 2015Afgelopen woensdag werd het programma van IFFR 2015 bekend gemaakt. Ik heb alle korte beschrijvingen doorgelezen en selectie gemaakt van films die mij leuk leken. Aan het einde van de dag had ik een overzicht met 71 films en 3 verzamelprogramma’s met korte films.

‘s Avonds heb ik dit overzicht nogmaals doorgelezen en aangekruist welke films mij het leukst leken. Daarna heb C. heeft daar gisteravond ook naar gekeken. Van de films die wij allebei aangekruist hebben heb ik een nieuw overzicht gemaakt. Uiteindelijk bleven er 6 films over.

Vanaf 20 uur kan er besteld worden. Dit jaar heeft het IFFR een virtuele wachtrij en toevallig zag ik op de website dat deze om 19 uur open zou gaan. Het was bijna 19.10 uur, maar de link naar de wachtrij was nog niet te vinden. Na googlen en info op Twitter zoeken en wachten was de link naar de wachtrij aanwezig. Om 19.15 uur konden we als nummer 491 aansluiten in de wachrij. Vanaf 20 uur mogen er groepjes mensen door naar de bestelwebsite. Ik ben benieuwd hoe lang we straks nog moeten wachten…

foto over wachtlijst IFFR

Na 20 uur ging de wachtrij open en toen begon het wachten. Er liep een mannetje in een balkje op het scherm. Langzaam maar zeker kwam hij verder naar rechts. In eerste instantie was de wachttijd 10 minuten, maar dat werd langzaam maar zeker langer. Uiteindelijk waren we rond 20.40 uur aan de beurt. Na een aantal ‘bad gateway’-meldingen en verdwijnende ticket-knoppen hebben we kaartjes besteld voor de films waar we heen willen.

We hebben er zin in!

 

Waar gaan we heen?

Angels of Revolution
Een groep avant-gardistische sovjetkunstenaars wordt er door de regering op uitgestuurd om de utopische ideeën van het communisme uit te dragen onder de volkeren van Noord-Azië, die zich verzetten tegen de nieuwe ideologie. Een supervindingrijke, originele kijk op de Russische Revolutie, de kunst van propaganda en haar beoefenaars.

The Bull
De mythe wil dat de geest van de 16e-eeuwse Portugese koning Don Sebastiaan na zijn nederlaag tegen de Moren een magisch koninkrijk stichtte op het eiland Lençóis voor de Braziliaanse kust. Vijf eeuwen later arriveert daar een jonge Portugese vrouw (en een kleine filmcrew). Het eiland blijkt nog altijd betoverend.

Haruko’s Paranormal Laboratory
De gekte van deze tijd, verbeeld door oude televisieshows. Haruko is een meisje dat zich het liefst terugtrekt bij haar ouderwetse televisie. In dit wonderlijke verhaal kan een televisie in een man veranderen en dat gebeurt dan ook, zoals er nog veel meer raars en vrolijks gebeurt. Een meesterproef in fantasie.

La mujer de los perros
Coregisseur Llinás speelt een intrigerend en uniek personage in deze existentiële fabel over een vrouw die samen met een roedel honden aan de uiterste rand van de bewoonde wereld leeft, zonder veel contact met andere mensen. De seizoenen komen en gaan. Over leven en overleven, liefde en dood.

Poet on a Business Trip
In al zijn eenvoud een volstrekt unieke film, meer dan tien jaar geleden gedraaid, nu pas gemonteerd. Een dichter trekt op ‘zakenreis’ door het onherbergzame Xinjiang. De fysiek uitputtende trip levert naast existentieel bordeelbezoek, gehobbel op slechte wegen en een blik op een verdwijnende wereld, ook zestien melancholieke gedichten op.

When Marnie Was There
Het Japanse Ghibli was misschien wel de beste animatiestudio ter wereld. Sinds vorig jaar ligt de studio stil. Tijdelijk, hopen we dan maar. Zo niet, dan is dit hun allerlaatste film. Een mooie afsluiting, met een nukkige heldin en een geheimzinnig huis aan het water.

 

 

Vergelijkbare berichten