IFFR: onze eerste dag

logo IFFR 2017Wij gaan al jarenlang naar het IFFR, international film festival Rotterdam. Dit jaar hebben we kaartjes gekocht voor 5 films en vandaag was onze eerste dag. Benieuwd welke films we vandaag gezien hebben en wat we ervan vonden?

 

Lola Upside Down
Ulrika Bengts, Finland 2016, 116 minuten
Een klein kustplaatsje verwelkomt ‘mensen die willen sterven’ en herbergt een prettig gestoorde gemeenschap met onder andere cheerleaders en dichters. Dit Finse equivalent van Twin Peaks is een surrealistische collage waarin volwassenwording en het patriarchaat worden ondermijnd door scherpe kleuren en ironie. Seizoen 1, aflevering 1 en 2.

 

Mijn mening

Er wonen vreemde mensen in dit Scandinavische dorpje en eigenlijk is geen van de personages iemand om aardig te vinden. Het was vermakelijk om naar te kijken. Toen de aftiteling kwam stonden wij, en een groot deel van de zaal op, omdat we dachten dat de film was afgelopen. Maar dat was de aftiteling van de eerste aflevering. We zijn snel weer gaan zitten om verder te kijken. Mocht de serie ooit op Netflix komen dan zou ik de volgende afleveringen misschien bekijken. Ik heb de film 3 sterren gegeven.

 

Cactus Flower
Hala Elkoussy, Egypte/Verenigde Arabische Emiraten/Noorwegen/Qatar 2017, 104 minuten
In een gespannen Caïro belanden worstelende actrice Aida en bourgeois dame Samiha plotseling op straat. Snelle straatjongen Yassin helpt de vrouwen een handje, wat leidt tot een onverwachte reis door de stad. Een opmerkelijk en bijzonder debuut dat ook Elkoussy’s achtergrond als kunstenaar verraadt.

Mijn mening

De film zag er visueel erg mooi uit. Ik vond het bijzonder dat er veel gebruik gemaakt werd van tegenlicht, bijvoorbeeld als twee mensen met elkaar aan het praten waren. Er zaten scènes in de film die stilistisch erg mooi waren, maar die een soort droombeelden leken te zijn. Voor mij voegden deze scènes niet veel toe aan de film. Andere onderwerpen uit de film, zoals Yassin en het project dat hij met zijn vrienden aan het opstarten was, hadden wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen. Ik vond de vriendschap die zich ontwikkelde tussen Aida, Samiha en Yassin bijzonder. Ik heb de film 3 sterren gegeven.

 

Hier vind je blogbijdragen over IFFR uit vorige jaren

 

Logo komt van de website van bibliotheek Rotterdam

 

Vergelijkbare berichten