Wij wonen in een klein appartement

In Nederland hebben mensen vaak het idee dat ze tijdens hun wooncarrière steeds groter moeten wonen. Dat je begint in een appartement als je gaat samenwonen, verhuist naar een middenwoning als je kinderen krijgt, doorverhuist naar een hoekwoning om uiteindelijk in een vrijstaande woning te eindigen. Volgens een artikel van CBS uit 2013 is de gemiddelde vloeroppervlakte van woningen 120 m2 (bron).

Wij doen dat anders! Sinds 2012 wonen wij in een appartement van 71 m2 (en dat is inclusief onze berging). Wij wonen hier met 2 volwassenen, en tot voor kort met Wooster (onze Ierse setter). Hij woont tegenwoordig bij mijn moeder, omdat er een hond in de wijk woont die hem al meerdere keren heeft aangevallen.

Wij zijn onze wooncarrière begonnen met het delen van een kamer in een studentenhuis. Daarna zijn we naar een flatje van zo’n 45 m2 verhuisd. De volgende stap was een nieuwbouwwoning, een middenwoning van ongeveer 135 m2. We gingen dus steeds groter wonen… Maar in ons nieuwbouwhuis bleken we veel ruimte nauwelijks te gebruiken. We verhuisden naar Australië en huurden daar een appartement van 40 m2. We merkten dat we hier ook met ons tweeën konden wonen, zonder elkaar in de weg te zitten. Dus toen we weer naar Nederland verhuisden wisten we dat we geen groot huis nodig zouden hebben. En zo kwamen we in dit appartement terecht.

Zal ik je het appartement laten zien? Als je door de voordeur binnenkomt sta je naast de slaapkamer en zie je een lange gang. Aan de muur hangen zwartwit foto’s die we gemaakt hebben in 2011 tijdens onze sabbatical.

20150827 - 8

We hebben een gang gemaakt door een glazen muur te plaatsen. Hierdoor sta je na het binnenkomen niet direct in de slaapkamer. In de muur zit een schuifdeur, maar deze staat eigenlijk altijd open.  20150827 - 6

In de slaapkamer staat een grote kledingkast. Hierin zitten onze kleren, maar ook vind je hier de printen en mappen met administratie. Achter de rode deur zit een boekenkast. Ons bed heeft vier grote laden en in het hoofdeinde zitten open kastjes.

20150827 - 2

In de slaapkamer staat ook een open boekenkast. Deze kast is van draadstaal en werd vroeger in Engeland in een zwembad gebruikt als kledingkluisjes. We wilden een boekenkast waar we doorheen konden kijken, omdat hij tegen de glazen wand staat. Naast de boekenkast had Wooster een groot kussen liggen. En door het raam zie je de deur van onze berging. Die hangt aan de buitenkant van het gebouw.

20150827 - 19

Halverwege de gang kom je bij de wc en een deur verder kom je bij de badkamer. De douche zit in een nis. We hebben hier een glazen wand laten plaatsen zodat we een mooie doucheruimte hebben. Toen we dit nieuwbouwappartement kochten was de betegeling van de wc en badkamer al gedaan. Wij zouden nooit gekozen hebben voor grijsbruine 10×10 cm tegeltjes op de vloer. Doet ons denken aan de jaren 70/80… Als we ooit de badkamer/wc gaan veranderen veranderen we natuurlijk ook de vloertegels.

20150827 - 25

We hebben een grote opbergkast in de badkamer staan. Deze kledingkluisjes zijn door het leger gebruikt. Wij hebben er planken in gemaakt en nu vind je hier handdoeken, dekbedovertrekken en andere badkamerspullen. De foto is gemaakt vanuit de doucheruimte. Rechts zie je nog een stukje van ons rode badkamerkastje met wastafel.

20150827 - 27

Als je de gang uitloopt kom je in de woonkamer. Het eerste wat opvalt is de muur van glas waardoor ons uitzicht extra opvalt. We wonen op de 16e verdieping en we kijken uit over de Maas. Toen we het appartement kochten stond er een soort dranghek voor de ramen. Dat hebben we laten vervangen door een glazen balustrade. Daardoor kunnen we nog meer van dit uitzicht genieten.

Als je naar links kijkt zie je ons tv-kastje met daarop de tv, en aan de rechterkant staat de eetkamertafel. Deze tafel wordt overdag gebruikt als werktafel. Een heerlijke plek om achter je computer te zitten en af en toe naar buiten te kijken.

20150827 - 11

20150827 - 15

De beste plek in huis is de bank. Vanaf de bank kun je namelijk erg goed het uitzicht bekijken. Dit is de plek waar we de meeste tijd doorbrengen, vooral in het weekend. Op de foto hieronder zie je links tegen de muur nog de hondenmand van Wooster staan, bij de gang naar de voordeur.

20150827 - 13

Als je de woonkamer doorloopt en weer richting de slaapkamer gaat kom je bij de keuken. Deze gang was open toen we het appartement kochten, maar wij hebben daar een kast neergezet. Deze kast is de achterkant van de kledingkast. Linksachter zie je ook nog een deur. Daarachter staat de wasmachine. 20150827 - 22
Leuk dat je even mee hebt gekeken!

Het is natuurlijk niet altijd zo netjes opgeruimd in ons huis. We proberen het wel zo netjes mogelijk te houden, omdat rommel in een klein huis meer opvalt. Daarom hebben alle kasten in huis deuren.

 

We wonen hier nu ruim 4 jaar en we merken dat we ruimte genoeg hebben om te leven. Heel af en toe zouden we een extra kamer handig vinden. Bijvoorbeeld als in het weekend het wasrek in de woonkamer staat. Of als ik boeken heb gekocht en zie dat er geen plek meer is in de boekenkast. Wonen in een klein appartement betekent voor mij dat ik langer nadenk of we iets echt nodig hebben, en waar we er plek voor hebben. Dit is één de redenen waarom ik graag e-boeken lees. Die nemen weinig ruimte in.

Hoe groot woon jij? Gebruik je alle ruimte in je huis?

Vergelijkbare berichten