Woensdag 7 maart

We zijn een paar dagen in Rotterdam. We hadden een kamer geboekt in een Bed & Breakfast: Bed, brood en eieren. Deze B&B zit in Delfshaven, vlakbij het metrostation. Een handige plek en goedkoper dan in een hotel zitten. ‘s Morgens kregen we ons ontbijt op de kamer geserveerd, met verse eitjes van de kippen die op het dakterras wonen.

het ontbijt

We zijn in Rotterdam om te kijken wat ons leuke wijken lijken om te gaan wonen. De kans is groot dat we in Nederland blijven en dan willen we in het westen gaan wonen. Zowel Amsterdam als Rotterdam vinden we een leuke stad. Beide steden verkennen dus en nu als eerste naar Rotterdam!

Rotterdam heeft op dit moment een streepje voor, omdat het een goedkope stad blijkt te zijn om te wonen. Op Funda staan zo’n 1000 appartementen onder de € 100.000 te kopen (24 april: 956 appartementen). Dat is een mooi bedrag. Dit vinden wij een mooie aanleiding om eens door een aantal wijken rond te wandelen waar deze woningen te koop zijn.

Maar eerst: wat zoeken we in een wijk? We willen graag wonen in een wijk waar een gemengde bevolking is (niet alleen oude mensen, niet alleen gezinnen met kinderen), waar cafeetjes en restaurantjes in de buurt zijn zodat we op een zondagochtend lekker ergens kunnen ontbijten, waar winkels zijn, waar een park is, waar goede OV-verbindingen zijn zodat we snel in het centrum kunnen zijn (en geen auto hoeven te hebben).

Donderdag 8 maart

De eerste dag zijn we eerst in Delfshaven wezen rondkijken. Dit is een wijk met hele verschillende kanten. Er is een klein stukje oud Delfshaven met leuke oude gebouwen. Deze zijn een heel stuk duurder dan € 100.000. De andere kant van Delfshaven is meer een volksbuurt.

uitzicht op water en de Euromast
het nieuwe Delfshaven
het oude Delfshaven

We zijn doorgelopen naar het Nieuwe Westen. Dit is een volkswijk die er best leuk uitziet. We hebben er niet veel foto’s gemaakt. De gebouwen die hier staan zijn grotendeels uit de jaren 30.

zonnig
fietsenstalling

Hiervandaan zijn we naar de stad gewandeld. Bij cafe Dudok hebben we geluncht.

nieuwbouw vlakbij Centraal station
gebouw dat deels gesloopt is
kunst aan de muur
vlakbij het stadhuis
kunstwerk

Na de lunch zijn we verder naar het noorden van de stad gewandeld, naar Bergpolder. Deze wijk ligt aan de andere kant van het centraal station. Hier zijn we naartoe gegaan op aanraden van de jongen van de b&b. Dit is een leuke wijk met mooie jaren 30 appartementgebouwen en best veel groen. De wijk ziet er iets netter uit dan het Nieuwe Westen.

vrolijke afvalcontainers
jaren 30 gebouwen

Vrijdag 9 maart

De volgende dag zijn we met de metro naar Oud-Charlois gegaan. Dit is een echte volkswijk, erger dan Delfshaven en het Nieuwe Westen waar we gisteren waren. Deze wijk lijkt ons geen leuke plek om te wonen. We hebben een tijdje rondgewandeld om verschillende delen van de wijk te bekijken en zijn toen weer richting het centrum gegaan.

We zijn naar Katendrecht geweest. Dit vinden we een leuke wijk: het is een bestaande wijk waar vrij recent nieuw is bijgebouwd. Sinds kort is er een voetgangersbrug naar Kop van Zuid. Op loopafstand dus van Lantaren/Het Venster, een goed filmhuis. Het is wel een beetje een vinexlocatie, wat betekent dat er relatief veel gezinnen met kinderen wonen. Je ziet hier ook bakfietsen 😉

Bij een cafeetje op het Deliplein hebben geluncht. Helaas hebben ze alleen keus uit tosti of panini. Meer een plek om wat te drinken dus…

Katendrecht
oudbouw op Katendrecht
uitzicht op de Montevideo
nieuwbouwkerk op Katendrecht
Deliplein
Kop van Zuid

Al met al waren het een paar interessante dagen. We hebben verschillende wijken al wandelend bekeken en dat was erg verhelderend.