Voortgang Skola (oktober 2023)

In maart 2022 kochten we appartement Midnattssol, een nog te bouwen appartement, in het project Skola (Rotterdam). Skola, de naam zegt het al, is een oud schoolgebouw. In dit schoolgebouw in de wijk Bloemhof worden 10 appartementen gemaakt. De verkoper is Bout & Bint en de aannemer is Mainstaete. Bekijk alle blogjes over de voortgang hier.

foto gemaakt op 25 september (door een buurvrouw)

Maandag 2 oktober

Vandaag hadden een aantal van onze medebewoners een gesprek met Mainstaete. Het waren vrijblijvende gesprekken waarin aangegeven werd waardoor het project is vertraagd (pand stond schever dan ze dachten, 10 verschillende appartementen, aanpassingen door meerwerk waardoor het langer duurde voordat er definitieve tekeningen waren). Mainstaete denkt dat ze over 6-8 weken gaan opleveren. Over 4-5 weken willen ze een voorschouw doen waarbij we mogen kijken hoe het met de appartementen gaat.

Na de oplevering wil Mainstaete pas praten over de schadevergoeding als gevolg van het overschrijden van de 230 werkbare dagen. In deze gesprekken werd ook gezegd dat later deze week er een grote hijskraan komt om zonnepanelen, plantenbakken en dakbedekking naar het dak te hijsen. Er is blijkbaar ook gesproken over een sleutelverklaring en het later opleveren van sommige gezamenlijke delen (zoals fietsenberging).

Gezien de communicatie van Mainstaete gedurende het afgelopen jaar en de vele loze beloftes hebben wij weinig vertrouwen dat wij op 1 december de sleutels van ons appartement hebben. We wachten het maar weer af… Tot die tijd blijven we tijdelijk in Antwerpen wonen.

Wij hebben vandaag maar weer een antwoord naar Mainstaete gestuurd (nog steeds n.a.v. de e-mail van 19 juni over o.a. de vloerverwarming). We nodigen Mainstaete nogmaals uit voor een gesprek op het kantoor van Vereniging Eigen Huis in aanwezigheid van onze advocaat.

Dinsdag 3 oktober

Via de mail krijgen we vandaag een creditfactuur voor termijn 8: bij gereedkomen nieuwe beglazing per appartement. We kregen deze factuur op 22 september, maar we wisten heel zeker dat in ons appartement de beglazing nog niet klaar kon zijn. De buitenmuur van onze slaapkamer is namelijk nog steeds open. Daar zit een tijdelijke deur in om materialen e.d. het pand binnen te krijgen, maar hier moet het raamkozijn van onze slaapkamer komen.

Vrijdag 6 oktober

Met betrekking tot ons appartement in Rotterdam ontdekten we vandaag dat we gelijk hebben dat het niet goed is dat er in onze badkamer centimeters dekvloer bovenop de vloerverwarming zijn gestort om de vloer op te hogen. We hebben contact gehad met de leverancier, die nu contact op gaat nemen met de architect van ons project. De badkamervloer had eerst verhoogd moeten worden èn er mag maximaal 2,5 centimeter dekvloer bovenop de vloerverwarming. Wij hebben nu waarschijnlijk 7 centimeter of meer

Verder kwamen we er achter dat niet alle buren dezelfde bijlagen als contractstuk bij de aanneemovereenkomst hebben. Zo zijn er mensen die tekeningen hebben met fietsenstalling in de tuin en mensen met tekeningen zonder fietsenstalling in de tuin. En dat terwijl zowel de tuin als de fietsenstalling gezamenlijk is.

Er is zoveel dat niet goed gaat met dit project…

Dinsdag 10 oktober

Er gebeurt weer iets vreemds bij ons nieuwe appartement. Een buurman was hier vanmorgen en maakte foto’s van de hekwerken bij de entresols en trappen. In ons appartement blijken ze zwarte hekwerken geplaatst te hebben, en in de andere appartementen witte. Wij hebben niet om zwart gevraagd èn ik vind het ook niet mooi, is veel te donker. Weer een probleem met Mainstaete dus.

Woensdag 11 oktober

We hebben vandaag een mailtje gestuurd naar Mainstaete om te melden dat onze balustrades de verkeerde kleur hebben. We hebben gevraagd of ze per ongeluk de balustrades van een ander appartement bij ons hebben geplaatst. Daarnaast hebben we aangegeven dat wij niet om zwart hebben gevraagd en dat wij daarom verwachten dat wij, net als de andere appartementen, witte balustrades krijgen.

Vrijdag 13 oktober

Vandaag hebben we gebeld met Geert, de architect van Skola. We hebben hem gevraagd welke kleur hij heeft gekozen voor de balustrades bij de entresols. Hij gaf aan dat hij RAL 9010 heeft gekozen. Hij vertelde dat bij het bestellen van de balustrades iemand van Mainstaete heeft aangegeven dat het een bewonerskeuze was en dat wij zwart wilden. Hij heeft begrepen dat Mainstaete dit, naar aanleiding van onze mail, aan het uitzoeken is.

Wij hebben telefonisch contact gehad met de leverancier van de vloerverwarming. Aangezien Mainstaete geen antwoord geeft op onze vragen en zorgen over de badkamervloer (geconstateerd tijdens de kijkmiddag van 16 juni) zijn we op zoek gegaan naar de leverancier (Schleuter). De leverancier gaf aan dat zij adviseren om maximaal 2,5 cm dekvloer bovenop de vloerverwarmingsbuizen te storten. Dit vloerverwarmingssysteem is bedoeld om snel op te warmen. Daarom mag er maar een dunnen laag dekvloer op. Een dikkere laag zorgt voor een langere opwarmtijd van de vloer. In ons geval ligt er waarschijnlijk al 8 cm bovenop.

Vanmiddag kregen we een nieuwsbrief van Mainstaete over de voortgang. Er zit ook een YouTube-filmpje in met foto’s van de werkzaamheden.

Alle materialen zijn op het dak getild. Onze medewerkers zijn direct gestart met het afwerken van de dakterrassen en de dakopbouwen. De leverancier van de hekken voor buiten is ook gelijk begonnen met monteren. De laatste hekjes binnen worden deze week geplaatst.

Nutsbedrijven zijn ook aan de slag. Daarnaast is een team medewerkers binnen bezig met de afrondende werkzaamheden in de appartementen. (deze tekst komt uit de nieuwsbrief)

Er wordt in de nieuwsbrief niet gesproken over de oplevering en voorschouw. Dit werd wel begin van deze maand besproken in individuele gesprekken met kopers. Deze gesprekken waren in de eerste week van oktober. Er werd toen gesproken over een voorschouw over 4-5 weken en de oplevering over 6-8 weken. Dat zou betekenen dat de voorschouw begin november zal zijn en de oplevering begin december. Maar in de nieuwsbrief wordt hier helaas niets over gemeld…

Vrijdag 27 oktober

De whatsapp van Skola werd vanmorgen opgeschrikt door een bericht van een van onze buren die een inmeetafspraak op de bouw had. Afgelopen nacht is er ingebroken in het gebouw. Er is apparatuur van de bouwers gestolen. Er zijn ook warmtepompen gestolen, o.a. die van ons. Er zou ook keukenapparatuur meegenomen zijn. Hij heeft begrepen dat er aangifte is gedaan en dat wij nog bericht zullen krijgen van Mainstaete over de diefstal.

Maandag 30 oktober

Een van de buren heeft vandaag met de projectmanager van Mainstaete gebeld om te vragen of er hun keukenapparatuur gestolen is. Zij zijn een van de twee appartementen die via de aannemer de keuken hebben gekocht. Deze keukens zouden deze week geïnstalleerd worden en zijn afgelopen vrijdag geleverd. De projectmanager gaf aan dat hij al weken niet meer voor Mainstaete werkt, omdat zijn facturen niet betaald werden. De projectmanager gaf ook aan dat onderaannemers niet meer betaald werden. Hierop ontplofte de whatsapp-groep.Ik besluit om eens te gaan googelen of Mainstaete misschien failliet is. En helaas… dat idee is waar! Afgelopen vrijdag (de 27e) is het faillissement uitgesproken over alle BV’s van Mainstaete. Als bewoners hebben we later die avond een online vergadering om te bespreken wat we nu moeten doen. We zijn allemaal boos!

Dinsdag 31 oktober

Vanuit de VvE zijn er allerlei activiteiten om meer informatie te krijgen over de diefstal en het faillissement. We weten nu dat Mainstaete inderdaad aangifte heeft gedaan. We moeten nu vanuit elk appartement contact opnemen met de curator. Die moet aangeven wat er nu moet gebeuren.

Voor de zekerheid sturen wij Mainstaete nogmaals een mail dat er een probleem is met de badkamervloer en de kleur van de balustrades en dat we ervan uitgaan dat deze problemen voor de oplevering van ons appartement zijn opgelost.

Vergelijkbare berichten