Via het Korintisch Kanaal naar Nafplio (5 april 2024)

Vrijdag 5 april

We beginnen de dag met ontbijt op het kleine terras bij Apartments Tina. Na ons ontbijt checken we uit en gaan op pad. We rijden vandaag naar Nafplio aan de zuidkust. het Korintische Kanaal. We kiezen ervoor om niet via tolwegen te reizen en de afstand is 174 kilometer. Volgens Google Maps zouden we hier 3 uur over doen, maar natuurlijk gaan we onderweg nog leuke dingen bekijken.

We gaan eerst boodschappen bij een supermarkt. Ik kijk even op de boekenafdeling of ze een Griekse vertaling van Matilda (van Roald Dahl) hebben, maar helaas.

Na het boodschappen doen rijden we naar de archeologische opgraving van Eleusis. Deze plek was gewijd aan de mysteriën van Demeter en is gebaseerd op de zoektocht van Demeter naar haar dochter Kore. Kore was ontvoerd door Hades, de god van de onderwereld. In Eleusis geloofden mensen dat er leven na de dood was voor mensen die ingewijd waren in de mysteriën van Demeter. In de periode van 600 voor Christus tot 400 na Christus was dit een heilige plek. In het jaar 484 werd de tempel van Demeter verwoest door Perzen. Dit was de grootste tempel voor Demeter in Griekenland. Deze archeologische opgraving ligt tegenwoordig midden in een woonwijk. Er is hier geen parkeerplaats, maar je moet je auto gewoon langs straat parkeren.

Het is heerlijk weer vandaag, het voelt alsof het zomer is. We dwalen rustig rond. Er is een een Archeologisch Museum waar voorwerpen te zien zijn die op deze plek zijn opgegraven. Na afloop drinken we wat op het terras aan de overkant van de archeologische opgraving.

We rijden verder naar het Korintische Kanaal. Het oorspronkelijke plan voor dit kanaal (dat Golf van Korinthië verbindt met de Egeïsche Zee) komt uit de 7e eeuw voor Christus, maar het was toen te moeilijk om het uit te voeren. In het jaar 67, ten tijde van Keizer Nero, is begonnen met het uithakken van het kanaal, maar na de dood van de keizer zijn de werkzaamheden gestort. Allerlei overheersers leek het een goed idee om een kanaal te maken, maar het duurde tot 1881 voordat er weer gewerkt werd aan dit kanaal. In 1893 was het eindelijk klaar. Uiteindelijk blijkt het kanaal te smal zijn voor grote boten. Het is hier erg toeristisch, maar het is toch leuk om het kanaal te zien. Het contrast tussen de kleur van het water en de stenen wanden zijn erg mooi.

We rijden verder naar Epidaurus. Hier vind je de archeologische opgraving van een medisch heiligdom (asclepieion) en een theater. De verering van Asclepius, de god van de genezing, begon hier in de 6e eeuw voor Christus. Het heiligdom was een van de grootste gezondheidscentra in de Klassieke Wereld. Mensen kwamen hier naar toe om genezen te worden. Het theater is gebouwd in de 4e eeuw voor Christus en het werd door de Romeinen vergroot van 2.000 tot een theater met 14.0000 zitplaatsen. We gaan eerst naar het theater en klimmen helemaal naar boven. Daarna bekijken we de rest van deze plek. Als laatste bekijken we het archeologisch museum.

We rijden door naar Nafplio waar we de komende dagen overnachten. Via Booking.com hebben we een appartementje, Zeus Studio on Palamidi Foothills. Het appartementje is, zoals de naam al zegt, in de heuvels boven Nafplio. Het kost wat moeite om de auto te parkeren. We waren in de veronderstelling dat dit bij de locatie kon, maar dat was niet zo. We kunnen hier niet met de auto komen. We parkeren de auto in de straat die het meest dichtbij is en lopen via een smal en steile wandelstraat naar het appartement. Ons appartementje zit op de benedenverdieping, onder de flat waar de verhuurster woont.

Aan het einde van de middag wandelen we de heuvel af naar het centrum van Nafplio. In de buurt van de haven gaan we eten bij To Telonio. We bestellen een mixed grill en een Griekse salade. Het is lekker, maar veel te veel. Gelukkig mogen we de restanten mee naar huis nemen om morgen op te eten. Als toetje hebben we een heerlijk met siroop doordrenkte cake. Na afloop wandelen we door de donkere straatjes. We komen langs een kleine boekwinkel waar ik een Griekse vertaling van Matilda vind én koop. Heel fijn om een aanvulling op mijn Matilda-verzameling te kopen.

Vergelijkbare berichten