Op bezoek bij een snoepfabriek (14 september 2016)

Woensdag 14 september

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik mee wilde naar een snoepfabriek. Natuurlijk wil ik dat! Ik ben heel benieuwd hoe het er in een snoepfabriek naar toe gaat. Ik kreeg visioenen van een fabriek á la ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Natuurlijk niet met Oempa Loempa’s, maar het is toch een fascinerende plek. En dus vertrok ik op een woensdagochtend in september al vroeg richting Breda. Daar zit de fabriek van Perfetti Van Melle, vooral bekend van de Fruittellasnoepjes.

De aanleiding voor deze excursie is dat er in de Kinderboekenweek (en zelfs t/m 28 oktober) een leuke winactie is van Fruittella Dummy. Als je in de supermarkt een actieverpakking koopt maak je kans op een prijzenpakket met daarin o.a. het nieuwste boek van Dummie de mummie (geschreven door Tosca Menten). Dummie & Dummy dus! Meedoen met deze winactie is erg gemakkelijk. Je gaat naar de website van Fruittella. Daar vul je je naam- en adresgegevens in en je upload je kassabon. Meer hoef je niet te doen. Je mag meerdere keren meedoen om kans te maken op 1 van de 100 Dummie de mummie-prijzenpakketten.

winactie-dummie-de-mummie

Een stukje geschiedenis

In 1900 begon Izaak van Melle een fabriekje voor het produceren van suikerwerk. In 1932 gaan de broers Machiel en Pierre van Melle naar Polen waar ze de rechten kopen voor het maken van een zachte vruchtencaramel. Op basis hiervan werd Fruittella ontwikkeld en het is de basis voor de Mentos snoepjes.

In 1958 werd in Italië een suikerwerkfabriek opgericht door Ambrogio en Egidio Perfetti. Perfetti is vooral bekend geworden door kauwgom.

In de jaren 40 werd in Spanje een kleine snoepfabriek opgericht door Enric Bernat. Deze fabriek is vooral bekend geworden door de lolly’s Chupa chups.

In 2001 gaan Van Melle en Perfetti samen verder als Perfetti Van Melle. Hiermee zijn ze het op twee na grootste zoetwarenconcern van de wereld. In 2006 werd het bedrijf Chupa Chups overgenomen.

In de fabriek

We waren met een groep van ongeveer 10 mensen, waaronder Tosca Menten (schrijver van heel leuke boeken over Dummie de mummie), Kelly en Maricris (beide van uitgeverij Unieboek Het Spectrum). Na de ontvangst met koffie/thee en informatie over de fabriek, en het bedrijf waar deze fabriek onder valt, begint de rondleiding. We krijgen allemaal een witte jas, een haarnetje en een veiligheidsbril. Tosca heeft Dummie de mummie meegenomen, want om hem draait het vandaag. Ook Dummie krijgt een witte jas en een haarnetje. Hij krijgt zelfs een baardnetje, want hij lijkt een baard te hebben.

We gaan naar de R&D-afdeling. Hier worden o.a. nieuwe smaken ontwikkeld. Om nieuwe smaken uit te proberen worden hier handmatig Fruittella Dummy’s gemaakt. Stap voor stap krijgen we uitgelegd hoe deze snoepjes gemaakt worden. Er wordt een basisdeeg gemaakt en daarna worden er natuurlijke smaak- en kleurstoffen toegevoegd aan dit deeg. Het deeg wordt uitgerold en daarna door een soort pastamachine gehaald. Hierdoor komen er bolletjes in het deeg. Als het deeg gedroogd is worden deze bolletjes van elkaar gehaald. Dit is de basis voor Fruittella Dummy’s. Natuurlijk mogen we alvast van de snoepjes proeven…

We weten nu hoe Fruittella Dummy’s gemaakt worden. Tijd om de fabriekshal in te gaan. Je kunt goed ruiken dat hier snoep wordt gemaakt. Het ruikt heerlijk zoet! We beginnen de rondleiding bij de machine waar de ingrediënten worden gemengd. Het gemengde deeg komt als een brede slang de machine uit en gaat over een lopende band verder. Het deeg wordt steeds verder uitgerekt.

Het deeg wordt dan platgewalst en gaat de machine in waarbij de bolletjes in het deeg worden gedrukt. In het filmpje hieronder zie je hoe het deeg er dan uitziet.

Het deeg wordt in stukken gehakt en de bolletjes komen los. In een grote draaiende ketel worden de bolletjes gladgemaakt.

De binnenkant van de Fruittella Dummy’s is nu klaar. Er komt nog een laagje over deze binnenkant heen en dan gaan de snoepjes op weg naar de inpakmachine. Een grote slang zuigt de snoepjes op, de snoepjes worden in kleine doosjes gestopt, de doosjes worden dichtgeplakt en de gevulde doosjes komen de machine uit. De kleine doosjes worden in een andere machine met z’n twaalven in een zak gedaan. Deze zakken gaan een grotere doos in. En al deze dozen gaan naar het distributiecentrum.  Deze grote hal staat vol met stellages met dozen snoep.

Aan het einde van de rondleiding krijgen we een goodiebag met daarin natuurlijk allerlei Fruittella-varianten. Heerlijk! Ik ben dol op snoep 🙂 En lezen en af en toe een snoepje is helemaal een goede combinatie.

Meer informatie over de boeken van Tosca Menten vind je op mijn website Ikvindlezenleuk (website met recensies over kinder- en jeugdboeken, geschreven voor en door kinderen).  Bekijk hier een overzicht met alle recensies van boeken van Tosca Menten die op de website Ikvindlezenleuk staan.

Met dank aan de mensen van Perfetti Van Melle voor de leuke rondleiding, Sandra (van de Gouden Zebra) voor de uitnodiging, uitgeverij Unieboek Het Spectrum en de andere aanwezigen voor de gezelligheid. De foto’s en filmpjes zijn door mijzelf gemaakt

Vergelijkbare berichten