Dagtocht naar Orkney (24 juli 1995)

Maandag 24 juli

Onze wekker loopt vanochtend om half 5 af, want we moeten vroeg met de boot weg. Om 5 uur wandelen we vanaf de camping naar Scrabster. Daar vertrekt om 6 uur onze boot. De overtocht is verschrikkelijk! We staan de hele tocht (2 uur) buiten, omdat we allebei ontzettend misselijk werden. We zouden het liefst met het vliegtuig terug gaan… Op de boot kun je stickers kopen waarop staat ‘I survived the Pentland Firth’. Dat zegt genoeg vinden wij 🙁

Om 8 uur zijn we in Stromness. Onze toer begint pas om kwart over 10, dus we moeten wachten. Stromness is een dorpje. In het enige winkeltje kopen we wat fruit, chips en water voor vandaag.

De minibus komt op tijd en we vertrekken naar de kliffen. Onze gids laat ons een Scottish Primrose (Primula Scotica) zien, een lief klein paars bloemetje dat alleen voorkomt in Noord-Schotland en op de Orkney-eilanden.

Daarna rijden we naar Skara Brae. Dit is het best bewaard gebleven stadje van 5000 jaar geleden. Het is zelfs ouder dan de piramiden. Het heeft eeuwenlang onder het zand gelegen totdat het in 1850 tijdens een storm tevoorschijn kwam.

De volgende stop op deze rondrit is de Ring of Brodgar, een steencirkel die waarschijnlijk 3000 jaar voor Christus is gebouwd. Erg indrukwekkend om te zien.

De volgende stop is Maeshowe. Dit is een grafheuvel van zo’n 5000 jaar oud. In de 12e eeuw is de grafkamer door Vikingen leeg geroofd. Daarbij hebben ze ook graffiti achter gelaten. Op de kortste dag komt de zon bij zonsondergang naar binnen schijnen.

We zijn aan het einde van de middag weer terug in Stromness. We moeten 1,5 uur wachten op de boot, maar die heeft ook nog vertraging. Uiteindelijk vertrekken we rond kwart over 8 en zijn we om 11 uur weer in Scrabster (een uur te laat). We zijn naar de camping gelopen en snel gaan slapen. Wat een lange, maar leuke dag!

Vergelijkbare berichten