De 50 beste wereldklassiekers volgens NRC (2014)
Woensdag 10 december
Vandaag stond er op de website van NRC een overzicht met de 50 boeken die volgens hen de beste wereldklassiekers zijn. Ze geven zelf al aan dat dit een subjectieve lijst is en dat mensen vast vinden dat er klassiekers op deze lijst zullen ontbreken.
Ik heb 25 van deze boeken gelezen. Deze boeken staan in roze. Twee boeken wil ik lezen en liggen zelfs al in de kast (of staan op de e-reader). Hoeveel boeken heb jij van deze lijst gelezen? Zijn er boeken die jij mist op deze lijst?
update 27 april 2020 – Inmiddels heb ik De pest van Albert Camus, De welwillenden van Jonathan Littell ook gelezen. Ik heb 26 boeken van deze lijst gelezen
Overzicht
in alfabetische volgorde
Dante Alighieri – De goddelijke komedie
Reis in dichtvorm waarin de Florentijnse dichter Dante aan de hand van de Romeinse dichter Vergilius door hel, louteringsberg en hemel reist op zoek naar zijn geliefde Beatrice.
Isaak Babel – De verhalen
Geweld als de gewoonste zaak ter wereld is wat oprijst uit de verhalen Russsisch-Joodse schrijver Isaak Babel. Centraal staat het uitroeien van een harmonieuze wereld door aanhangers van een onmenselijke ideologie.
J. Bernlef – Hersenschimmen – GELEZEN
Dé grote, taboedoorbrekende dementieroman van de in 2012 overleden schrijver Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman, waarin de schrijver via hoofdpersoon Maarten Klein een fenomenaal inzicht geeft in de binnenwereld van de stoornis.
Louis Paul Boon – De Kapellekensbaan
Controversiële roman van de Vlaamse Nobelprijskandidaat over burgermeisje Ondine die tevergeefs probeert te ontsnappen uit het grauwe fabrieksstadje Aalst.
Ferdinand Bordewijk – Karakter
Vader-zoonroman waarin de onwettige zoon van dienstmeisje Jacoba Katadreuffe en deurwaarder Dreverhaven met zijn vader en met zichzelf worstelt.
Emily Brontë – Woeste hoogten – GELEZEN
Wraakroman en enige roman van Emily Brontë over de mysterieuze vondeling Heathcliff die, vernederd door een geliefde, wraak neemt om de mensen die tussen hem en zijn geliefde zijn in komen te staan.
Albert Camus – De pest – GELEZEN
Psychologische en filosofische roman over de gevolgen van een pestuitbraak in de Algerijnse stad Oran. Tien jaar na het verschijnen van zijn roman won Camus de Nobelprijs voor de literatuur.
Lewis Carroll – Alice in Wonderland – GELEZEN
Jeugdboek van de Engelse wiskundige Charles Lutwidge Dodgson over het Engelse meisje Alice die, verveeld door het plaatjes- en dialogenarme boek van haar oudere zus, in een droomwereld terechtkomt als ze een konijn met horloge een hol in volgt.
Louis Ferdinand Céline – Dood op krediet
Vier jaar na zijn met de Prix Goncourt bekroonde WOI-roman Reis naar het eind van de nacht verscheen Dood op krediet, Célines portret van het vooroorlogse Frankrijk, de kleine burgerij: het Frankrijk van de Dreyfus-affaire
Miguel de Cervantes – Don Quichot – ooit in begonnen
Avonturenroman over de Spaanse edelman Don Quichot van La Mancha die, gek geworden door het lezen van teveel ridderromannetjes, tegen onrecht en windmolens vecht.
Hugo Claus – Het verdriet van België – GELEZEN
Claus’ meedogenloze afrekening met de Vlaamse hypocrisie en de katholieke kleinburgerlijkheid die hij zelf ervaren had, hoewel de Vlaamse auteur nooit heeft willen toegeven dat het werk autobiografisch was.
Joseph Conrad – Hart der duisternis
Koloniale roman, basis voor Francis Ford Coppola’s Vietnamfilm Apocalyps Now, over een moeizame tocht stroomopwaarts over de Kongo en door niet in kaart gebrachte ‘donkere’ binnenlanden van Afrika ten tijde van het imperialisme.
Louis Couperus – Eline Vere – GELEZEN
Debuutroman van Louis Couperus over de eenzame 23-jarige Eline Vere die ten onder gaat aan de grauwe werkelijkheid omdat haar romantische fantasieën onhoudbaar blijken.
F.M. Dostojevski – Misdaad en straf – GELEZEN
Omgekeerde detective waarin de lezer deelgenoot wordt van de wroeging van de Russische student Rodion Raskolnikov, die in het 19de-eeuwse Sint Petersburg in een woede uitbarsting een oude woekeraarster met een bijl om het leven brengt.
Frederik van Eeden – Van de koele meren des doods – GELEZEN
Roman van schrijver-psychiater Frederik van Eeden over Hedwig Marka de Fontayne die ondanks vele tegenslagen – en tegen de natuur van de naturalistische roman – niet helemaal ten onder gaat.
Willem Elsschot – Kaas – GELEZEN
Roman over Frans Laarmans, klerk bij een scheepstimmerwerf in Antwerpen, die een prestigieuze en vooral goedbetaalde baan aangeboden krijgt als groothandelaar in Nederlandse kaas (Edammer).
Desiderius Erasmus – Lof der Zotheid
Satire waarin humanist Erasmus bij monde van de Zotheid menselijke en kerkelijke dwaasheden aan de kaak stelt.
Gustave Flaubert – Madame Bovary – GELEZEN
Overspelroman over de doodongelukkige Emma Bovary die haar saaie provenciale leven huwelijk met man Charles ontvlucht door vreemd te gaan.
Nikolaj Gogol – Dode zielen
Schelmenroman over het Russische 19de-eeuwse provincieleven bezien door de ogen van hoofdpersoon Pavel Ivanovitsj Tsjitsjikov.
Herman Gorter – Mei – GELEZEN
Beroemdste gedicht en poëtische ode aan de Nederlandse natuur van ‘gevoelsdichter’ Gorter die opent met ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid.’ Gorter wilde via de mythische wereld met goden en godinnen de sensaties tot uitdrukking brengen die de werkelijkheid bij hem opriep.
Günter Grass – De blikken trommel
Eerste deel uit de zogenaamde ‘Danziger Trilogie’ waarin het intelligente ‘kind’ (hij weigert sinds zijn derde verjaardag te groeien) Oskar Matzerath met een trommel door Polen en Duitsland van rond de Tweede Wereldoorlog reist.
Arnon Grunberg – Blauwe maandagen – GELEZEN
Autobiografische debuut- en doorbraakroman waarin Grunberg worstelt met een bordsmijtende om liefde schreeuwende moeder die Auschwitz overleefde.
Hella S. Haasse – Het woud der verwachting – GELEZEN
Historische roman van de in 2011 overleden Hella S. Haasse over het leven van Charles van Orléans: de middeleeuwse hertog die strijd voerde met de Bourgondiërs maar ook met Engeland, tijdens de Honderdjarige Oorlog.
A.F.Th. van der Heijden – Advocaat van de hanen
Deel vier van Van der Heijdens romamcyclus ‘De tandeloze tijd’ met een bijrol voor de hoofdrolspeler uit die cyclus: Albert Egberts. De roman draait om Egberts’ voormalig advocaat Ernst Quispel die door een voorval in een gevangenis aan gewetenswroeging lijdt.
Willem Frederik Hermans – De donkere kamer van Damokles – GELEZEN
Verzetsroman over de schuchtere Voorschotense sigarenverkoper Henri Osewoudt die door de mysterieuze Dorbeck in de Tweede Wereldoorlog betrokken raakt bij Hollandse verzetsactiviteiten.
Johan Huizinga – Herfsttij der Middeleeuwen – GELEZEN
Eerste en bekendste boek waarin historicus Johan Huizinga betoogt dat de realistische, decoratieve kunst en literatuur uit de laatmiddeleeuwse periode uit angst, en niet uit cultureel vertrouwen, voortkwam.
James Joyce – Ulysses
Lange, associatieve stadswandeling door het Dublin van 16 juni 1904 door advertentieverkoper Leopold Bloom. Mede door het laatste hoofdstuk in dit volgens The Guardian een van de minst uitgelezen klassiekers uit de wereldliteratuur – een erotische monoloog van Blooms vrouw Molly – bleef dit invloedrijke werk jaren na publicatie verboden in Groot-Brittannië en deVerenigde Staten.
Franz Kafka – De gedaanteverwisseling – GELEZEN
Novelle over de wonderlijke metamorfose van hoofdpersoon Gregor Samsa, een verkoper, die op een ochtend wakker wordt om tot de ontdekking te komen dat hij in een levensgrote kever is veranderd.
Frans Kellendonk – Mystiek lichaam
Vader-zoon roman in drie delen over de familie Gijselhart die over de periode van een jaar gevolgd wordt. Door de aanwezigheid van een ‘clichéjood’ werd Kellendonk door criticus Aad Nuis in de Volkskrant antisemitisme verweten. ‘Onmiskenbaar antisemitisme in sluiers van ironie’, luidde de kop van Nuis’ recensie.
Jonathan Littell – De welwillenden – GELEZEN
Met Prix Goncourt (2006) bekroonde roman waarin de gruweldaden in de Tweede Wereldoorlog en aan het oostfront worden bezien vanuit de ogen van de gecultiveerde SS-officier Maximilien Aue.
Thomas Mann – De Toverberg
Roman over de ontvankelijke Hans Castorp die vanuit Hamburg de reis maakt naar zijn neef Joachim die herstelt van een longaandoening in een sanatorium in het Zwitserse Davos. Castorp heeft als voornemen drie weken te blijven, maar wordt zelf ‘ziek, en blijft uiteindelijk zeven jaar.
Gabriel García Márquez – Honderd jaar eenzaamheid
Het boek waarmee het dit jaar overleden mondiale literaire icoon Gabriel García Márquez, aan de hand van de geschiedenis van de familie Buendia, een scherp beeld geeft van een Zuid-Amerikaans continent vol onrecht, opstanden en mysterieuze schoonheid.
Herman Melville – Moby Dick
Wraakroman, geschreven vanuit het perspectief van de Amerikaanse negentiende-eeuwse fictieve walvisvaarder Ishmael, over de dolgedraaide kapitein Ahab die wraak zoekt op de witte potvis die zijn been eraf heeft gebeten.
Harry Mulisch – Het stenen bruidsbed – GELEZEN
Hoofdpersoon Norman Corinth, een Amerikaanse tandarts, wordt door een congres in Dresden geconfronteerd met zijn aandeel in het bombardement op de Duitse stad, in februari 1945.
Multatuli – Max Havelaar – GELEZEN
Het is geen roman, het is een aanklacht. Het beroemde motto van Multatuli’s (Eduard Douwes Dekker) meesterwerk over de misstanden op Java dat in 1859 op een Brusselse zolderkamer werd geschreven en een jaar later gepubliceerd.
Vladimir Nabokov – Lolita
Controversiële roman, deels een roadnovel, van de Russisch-Amerikaanse Nabokov over literatuurwetenschapper Humbert Humbert die met zijn hospita trouwt om dichter bij haar 12-jarige dochter te komen.
Nescio – De uitvreter – GELEZEN
Kort verhaal over uitvreter Japi, geschreven door de Amsterdamse zakenman J.H.F. Grönloh en in 1911 verschenen in literair tijdschrift De Gids. Beroemd zijn Japi’s woorden: ‘Ik ben niks en ik doe niks. Eigenlijk doe ik nog veel te veel. Ik ben bezig te versterven.’
George Orwell – 1984 – GELEZEN
Dystopische roman (‘Big Brother is watching you’) over Winston Smith die uitgroeit tot een dissident in de totalitaire maatschappij van Oceanië anno 1984.
Fernando Pessao – Het boek der rusteloosheid
‘Biografie zonder feiten, […] levensverhaal zonder leven’ van de hulpboekhouder Bernardo Soares, een semi-heteroniem van de Portugese schrijver-dichter Fernando Pessoa. Hij was een man die wel verlangde te leven, maar daar toch ook voor terugschrok.
Marcel Proust – De kant van Swann
Eerste deel uit de zevendelige romancyclus ‘Op zoek naar de verloren tijd’ (1913-1923) waarin een in lindebloesemthee gedoopt koekje (een madeleine) het ‘onwillekeurige geheugen’ in gang zet van ik-persoon Marcel.
Gerard Reve – De avonden – GELEZEN
Debuutroman over tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk en ‘kleine zenuwlijder’ Frits van Egters. ‘Het boek is buitengewoon eentonig’, schreef W.F. Hermans in een brief aan Reve, ‘maar ik heb mij geen ogenblik verveeld’.
Thomas Rosenboom – Publieke werken
Historische roman die zich afspeelt rond 1890 en pendelt tussen de Drentse plaggenhutten en het nieuw te bouwen Victoria-hotel te Amsterdam. Rosenboom won er zijn tweede Libris Literatuurprijs (2000) mee.
Salman Rushdie – De duivelsverzen – GELEZEN
Immigratieroman die Rushdie, door het neerzetten van een feilbare Mohammed, een Fatwa opleverde van de Iraanse Ayatollah Ruhollah Khomeini en hem dwong jarenlang ondergronds te leven. Roman opent spectaculair met de ontploffing van een gekaapt vliegtuig boven Zuid-Engeland.
Italo Sevo – Bekentenissen van Zeno
Modernistische roman vol overpeinzingen van hoofdpersoon Emilio die worstelt met zijn seksuele aanvechtingen die hij ervaart als een ‘ziekte’ waarvan hij hoognodig moet ‘genezen’.
Stendhal – De Kartuize van Parma
Roman waarin een Franse luitenant terugdenkt aan het hartelijke ontvangst van het Napoleontische leger in Noord-Italië, in 1796. Door Arnon Grunberg, die met een stichting in 2003 een nieuwe vertaling van deze roman mogelijk maakt, “een van de meest romantische boeken die ik ken en een van de interessantste boeken over verveling”.
Theo Thijssen – Kees de jongen
Bekendste boek van Thijssen over de optimistische schoenenverkoperszoon Kees Bakels die, in ‘zwembadpas’, dromerig door het 19de-eeuwse Amsterdam loopt.
Leo Tolstoj – Oorlog en vrede
Epos over de Napoleontische oorlog is in feite een aanklacht tegen mensen die overal een plot in zien. Mooi afgeronde verhalen, zo laat Oorlog en vrede zien, komen in de werkelijkheid zelden voor.
Simon Vestdijk – De kellner en de levenden – GELEZEN
Theologisch gedachte-experiment van de schrijver die ‘sneller schreef dan God’. Het boek volgt twaalf onschuldige flatbewoners die gevangen worden gezet en onder dreiging van vreselijke martelingen worden gevraagd het leven te vervloeken.
J.J. Voskuil – Het Bureau – GELEZEN
Zevendelige ‘soap voor intellectuelen’ gevuld met minutieuze beschrijvingen van de dagelijkse gang van zaken op een bureau dat gebaseerd is op het Meertens Instituut, waar Voskuil tussen 1957 en 1987 werkte. Het bureau werd eind jaren negentig een literaire rage en zorgde voor een ‘Voskuilgekte’.
Jan Wolkers – Turks fruit – GELEZEN
Liefdesroman over de relatie van de naamloze verteller met de uit Alkmaar afkomstige vrouw Olga.
de omschrijvingen komen van de website van NRC