December sprookjesmaand

In de Kinderboekenweek, afgelopen oktober, heb ik het mooie nieuwe sprookjesboek met sprookjes van Hans Christian Andersen gekocht. Het leek mij leuk om daar op mijn blogs iets leuks mee te doen. Ik heb namelijk ook het grote sprookjesboek van de gebroeders Grimm liggen. December leek mij daar de beste tijd voor. Lekker gezellig sprookjes lezen terwijl het donker is, met thee en lekkere koekjes. Ik zie het zo voor me. Ik zou er graag een open haard bij wensen, maar die hebben we niet.

Mijn plan is om 30 sprookjes te gaan lezen in december: 15 van Andersen en 15 van Grimm. Dat betekent dat er elke dag een blogje online komt over een sprookje. De komende weken ga ik nadenken over hoe ik dat precies ga doen en wat ik plaats op dit blog en wat ik plaats op Ikvindlezenleuk, mijn blog over kinder- en jeugdboeken.  Op Ikvindlezenleuk zal er een winterleesuitdaging komen, waarbij ik kinderen en jongeren (en iedereen die zich jong voelt) vraag om sprookjes mee te lezen en er een recensie over te schrijven.

Wat is een sprookje?

Een sprookje is in oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal dat gebruikmaakt van magie en fantasie. Het begint vaak met de woorden “Er was eens…” en speelt zich typisch af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden.
Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het mondeling overgeleverde sprookje en het literaire sprookje, het individuele creatieve werk van een schrijver zoals Hans Christian Andersen. Een duidelijke scheiding tussen beide is echter niet altijd te maken. In een of andere vorm komen sprookjes over de hele wereld voor met vergelijkbare elementen. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse ‘sproke’, dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn “sprookjes” kinderverhalen met levenslessen. (bron: wikipedia over Sprookjes)

Het lijkt het mij heel erg leuk als andere bloggers ook mee willen doen met ‘December sprookjesmaand’. Je kunt van alles doen met sprookjes. Je kunt oude sprookjes lezen, nieuwe sprookjes, boeken die op sprookjes gebaseerd zijn, je eigen sprookjes schrijven. Als het maar met sprookjes te maken heeft…

Heb je zin om mee te doen? Stuur mij dan een mailtje of schrijf een berichtje hieronder, met je naam en je blog. Dan maak ik een overzicht met de blogs die meedoen. Als je over ‘December sprookjesmaand’ wil twitteren kan dat met de hashtag: #sprookjesmaand.

Kijk hier voor een overzicht met deelnemers

boekomslag komt van de website van uitgeverij Lemniscaat

Vergelijkbare berichten