Leuke leesuitdaging: Augustus Klassieke Literatuur maand
Zoals uit mijn overzicht van boeken die ik sinds het begin van dit blog (oktober 2005) heb gelezen, lees ik regelmatig een klassieker. Sandra, een medeboekblogger, vind dat er te weinig klassiekers worden gelezen en besloot dat zij in augustus alleen maar klassieke boeken gaat lezen. Dat vonden andere boekbloggers zo’n leuk idee dat er inmiddels meer dan 30 boekbloggers zijn die meedoen aan deze leesuitdaging. En ik doe ook mee… Ik ga in ieder geval Kruimeltje van Chr. van Abcoude herlezen, want dat past mooi op mijn andere blog Ikvindlezenleuk. Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer klassieke boeken ik zou willen (herlezen):
Richard Adams – Waterschapsheuvel
Wanneer hun kolonie wordt bedreigd door mensen, gaat een groep dappere konijnen op zoek naar een nieuwe woonplaats. Onderweg moeten ze talloze gevaren trotseren, maar uiteindelijk vinden ze een prachtige vallei waar ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Daar wacht hun echter de grootste strijd van allemaal.
Tonke Dragt – De zevensprong (jeugdboek)
Frans van der Steg is de meester van de vijfde klas. Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar ze luisteren vol spanning. Op een dag kan Frans niets verzinnen. Daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En ‘s avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien!
Is het een grap van de kinderen?
Frederik van Eeden – Van de koele meren des doods
Hoofdpersoon is Hedwig Marga de Fontayne. Ze stamt uit de welgestelde bourgeoisie, raakt op jonge leeftijd bevriend met Johan, een schilder, maar trouwt met Gerard, een notariszoon, die voor haar echter geen volwaardig echtgenoot is. Vandaar dat ze hem verlaat voor Ritsaart, een pianist. Ze komt terecht in Londen, raakt in verwachting van Ritsaart, maar haar kind sterft spoedig. Daarna reist ze alleen naar Parijs, waar ze op het slechte pad raakt. Uiteindelijk keert ze in Holland terug, waar ze sterft.
William Golding – Lord of the flies (Ned.: Heer van de vliegen)
Heer van de vliegen schept een even pijnlijk als treffend beeld van een groep schooljongens die, na te zijn neergestort op een onbewoond eiland, met elkaar moeten samenwerken om te overleven, maar die daar jammerlijk in falen. Eerst leidt de charismatische Ralph de troep, maar al spoedig wordt hij uitgedaagd door Jack Merridew. De strijd tussen Ralph en Jack overvleugelt de strijd om het bestaan en eindigt algauw in barbaars gedrag. Heer van de vliegen is een adembenemende roman die op schitterende wijze de dunne scheidslijnen tussen goed en kwaad en tussen beschaving en verwildering laat zien. Ralph, Jack, Piggy, Simon en alle anderen staan voor eeuwig gegrift in het geheugen van iedereen die deze roman heeft gelezen
In een klein dorp op het Friese platteland wonen moeder ‘Mem’ Afke en vader ‘Heit’ Marten met hun tien kinderen. Het jongste kind is pas geboren en voor Afke is het verschrikkelijk moeilijk iedere dag weer alle monden te voeden.
Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.