Mijn favoriete jeugdboek: Otfried Preussler – Meester van de zwarte molen

Ik lees net in de nieuwsbrief van uitgeverij Lemniscaat dat mijn favoriete jeugdboek aller tijden verfilmd is. Hij draait vanaf eind januari in de bioscoop. Op youtube is een trailer te vinden. Het gaat om het boek Meester van de zwarte molen van Ottfried Preussler:

Was het toeval dat Krabat als leerling op de molen kwam, diep in de sombere bossen van Bohemen? De molen blijkt een school van zwarte kunst te zijn. De molenaar is Meester in de toverkunst. Twaalf knechts heeft hij: twaalf leerlingen. Weglopen kunnen ze niet, want de toverkunsten van de Meester zorgen ervoor dat de weg ze steeds weer naar de molen terugleidt. Krabat vlucht dan ook niet. Hij kiest een andere weg, gesteund door de liefde van een meisje. (informatie van bol.com)

Ik heb dit boek voor het eerst gelezen toen ik, denk ik, een jaar of 11 was. Ik vond het ontzettend spannend. Sindsdien heb ik het boek al vele malen herlezen en ik blijf het een mooie en spannend boek vinden. Het maakt niet uit dat ik al lang weet hoe het verhaal afloopt.  En nu komt er dus een film van. De trailer heb ik net bekeken en het lijkt me spannend. Ik denk dat ik eind januari naar de bioscoop ga.

Ik hoop niet dat de verfilming tegen valt. Dat is het vervelende van een boek waar je heel blij mee bent. De verfilming van “Kruistocht in spijkerbroek”, ook een van mijn favoriete jeugdboeken, viel mij nogal tegen. Bij de verfilming was nogal vrij omgegaan met de tekst van het verhaal. Het begin van het verhaal, waarbij Dolf in het nationaal voetbalteam zit, was volledig verzonnen. Ik vond dat jammer! Ik blijf het boek veel beter vinden dan de film.

 

oorspronkelijk gepubliceerd op tantetil.vkblog.nl op 3 december 2009

 

Vergelijkbare berichten