Het is ’s avonds alweer vroeg donker en het wordt steeds kouder buiten. Heerlijk leesweer dus. Voor mijn gevoel horen winter en sprookjes bij elkaar en daarom wordt december, net als vorig jaar, ‘sprookjesmaand’. Vorig jaar heb ik in december sprookjes gelezen en dat vond ik erg leuk om te doen. Daarom ga ik dat dit jaar weer doen. Maar dit keer lees ik niet alleen sprookjes, maar ook boeken die volgens de bibliotheek bij het genre ‘sprookjes’ horen.

Op Ikvindlezenleuk schreef ik eind november een bijdrage over de boeken die ik van plan was te gaan lezen. Hieronder zie je deze lijst. De eerste recensies van boeken die ik gelezen heb staan op de website van Ikvindlezenleuk.

Uit mijn eigen boekenkast:
Gouden boekje Hans & Grietjegelezen
Rubinstein 2014 (1e druk), 26 bladzijden, illustraties van Job van Gelder, 6+
Hans en Grietje woonden met hun vader en stiefmoeder aan de rand van het bos. Omdat ze zo arm waren dat ze geen eten meer konden kopen, besloot vader de kinderen in het bos achter te laten. Hans en Grietje liepen urenlang te dwalen. Net toen ze de moed wilden opgeven zagen ze door de bomen een kleurrijk huisje, gebouwd van snoep…

Nieuwe sprookjes van de Lage Landen – gelezen
De bezige bij 1974 (1e druk), 176 bladzijden, bewerkt door Eelke de Jong en Hans Sleutelaar, illustraties van Peter Vos, 10+
In 1972 publiceerden Eelke de Jong en Hans Sleutelaar bij De Bezige Bij Sprookjes van de Lage Landen: een fraai verzorgde en door Peter Vos geïllustreerde bundel sprookjes, opgetekend uit de mond van oude mensen die ze nog via overlevering kenden. Het boek werd net als de twee delen die erop volgden een groot succes, en is met recht een van de klassiekers in de reeks jubileumtitels van De Bezige Bij. Een hele generatie is opgegroeid met deze verhalen waarvan sommige beeldschoon zijn, andere grappig en weer andere spannend. Een onmisbaar boek voor de ware sprookjesliefhebber.

Roald Dahl – De heksen
De Fontein 1984 (1e druk), 194 bladzijden, illustraties van Quentin Blake, vertaald door Huberte Vriesendorp, 10+
‘Dit is geen sprookje. Het gaat hier om echte heksen.’ Zo begint Roald Dahl zijn verhaal. Je zult in dit boek niet lezen over rare zwarte puntmutsen en bezemstelen. Echte heksen hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen en ze smeden snode plannen om kinderen te laten verdwijnen! Is dat niet vreselijk? Hoe kun je weten wie ze zijn? Misschien woont er wel een heks bij jou in de buurt! Dit boek kan je helpen een echte heks te herkennen, voor het geval je het ongeluk hebt er een te ontmoeten.

Imme Dros – De sprookjeskast. Acht sprookjes van Grimm en Andersen – gelezen
NOT 1993 (1e druk), 88 bladzijden, bewerkt door Imme Dros, illustraties van Tom Eyzenbach, 6+
In De Sprookjeskast zitten acht bijzondere sprookjes van Grimm en Andersen verborgen: onder andere ‘De kikkerkoning,’ Eénoogje, Tweeoogje en Drieoogje’, ‘De tondeldoos’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’. De sprookjes zijn kort en bondig, maar met behoud van het oorspronkelijke karakter, naverteld door Imme Dros, waardoor ze heel toegankelijk en prikkelend zijn geworden.

Janet Foxley – Munkel Trog en de wonderezel – gelezen
Lemniscaat 2015 (1e druk), 230 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Karin Breuker (“Muncle Trog and the flying donkey”, Groot-Brittannië 2012), 8+
Munkel Trog, de mislukte reus (want hij is veel te klein), heeft een probleem. Hij weet dat de Bulderberg, de vulkaan waarop hij woont, op het punt staat om uit te barsten, maar niemand wil naar hem luisteren. Dan krijgt hij een idee… Als de reuzen niet naar Munkel willen luisteren, dan misschien wel naar het enige wezen op de wereld waar ze wél ontzag voor hebben: de Wonderezel. Maar waar vindt een minireus een Wonderezel? Dan komt Munkels Krielvriendin Emily op een lumineus idee…

Sally Gardner – Het spiegelhart. Een verhaal over drie prinsesjes – gelezen
Zirkoon 2001 (1e druk), 24 bladzijden, illustraties van Sally Gardner, vertaald door Kris Eikelenboom (“The glass heart”, Groot-Brittannië 2001), 6+
Eens, heel lang geleden, waren er drie prinsessen. Ze hadden alledrie een spiegelhart, waar ze erg voorzichtig mee moesten zijn. Maar het hart van de eerste prinses brak doormidden, het hart van de tweede kreeg een barst. Gelukkig bleef het hart van de jongste heel, dankzij een jonge die alles over glas geleerd heeft.

Shannon Hale – Ganzenmeisje – gelezen
Karmijn 2015 (1e druk), 320 bladzijden, vertaald door Ernst Bergboer (“The goose girl”, Groot-Brittannië 2003), 12+
Prinses Anna wordt geboren in een gouden wiegje en haar toekomst ligt voor haar open. Zo lijkt het… Want niet iedereen in haar omgeving heeft het beste met haar voor. Beroofd van haar identiteit en alles wat ze bezit, probeert ze het hoofd boven water te houden als ganzenhoedster. Levend in bittere armoede ontdekt ze dat mensen om haar geven zónder dat ze weten dat ze een prinses is. Onder hen is een knappe jongen op wie ze verliefd wordt. Hij weet niet wie ze is, maar… weet zij wel wie hij is?

Paul van Loon & Laurentien van Oranje – De sprookjessprokkelaar – gelezen
Leopold 2014 (1e druk), 80 bladzijden, illustraties van De Efteling, 8+
Er was eens een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel… Stemmen galmen door de gangen en achter de vele deuren schuilt gevaar. Toch blijft Sterre zoeken naar de juiste deur. Daarachter wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar open. Ook voor de mensen in het dorp, die hun bijzondere verhalenverteller met open armen ontvangen. Maar niet iedereen is blij. Sterre is in gevaar! Wie kan haar helpen? De Sprookjessprokkelaar?

Salman Rushdie – Haroen en de zee van verhalen – gelezen
Piramide 1999 (1e druk), 224 bladzijden, illustraties van Paul Birkbeck, vertaald door Marijke Emeis (“Haroun and the sea of stories”, 1990), 10+
Haroens vader is Rasjied, de Sjah van Blabla. Hij is de beste verhalenverteller van iedereen, want hij roept toverwerelden op en laat de sombere stad Alifba lachen. Dan, op een afschuwelijke dag, gaat alles mis. Haroens moeder loopt weg en zijn vaders verhalenstroom droogt op. Haroen is vastbesloten zijn vader de vertellersgave terug te bezorgen. Op de rug van de Hopvogel vliegt hij naar de zee van verhalen. Zo begint een wonderbaarlijke zoektocht door zonderlinge landen met vreemde wezens in een wereld die even verbijsterend is als Rasjieds verhalen.

Ivo de Wijs – Knibbel knabbel knuistje. Sprookjes op rijm deel 2 – gelezen
Blue in Green 2011 (1e druk), 34 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, 8+
In deze tweede serie heeft Ivo de Wijs een aantal van de mooiste sprookjes opnieuw verteld en op rijm gezet. Hierdoor komen de bekende verhalen vol spanning, humor en betovering opnieuw tot leven.

Geleend bij de bieb:
Gilles Bachelet – Mevrouw wit konijn – gelezen
Davidsfonds 2013 (1e druk), 32 bladzijden, illustraties van Gilles Bachelet, vertaald door Edward van de Vendel (“Madame le Lapin blanc”, Frankrijk 2012), 6-
Mevrouw Wit Konijn, de vrouw van de altijd gestreste meneer Wit Konijn uit Alice in Wonderland, beschrijft in haar dagboek hoe een ‘normale’ dag er voor haar uitziet.

Paul Biegel – Het sleutelkruid – gelezen
Holland 1964 (1e druk), 155 bladzijden, illustraties van Babs van Wely (later van Harmen van Straaten), 8+
Een wonderdokter zoekt een speciaal plantje om de zieke koning te genezen. Intussen zorgen de dieren dat het hart van de koning blijft kloppen door hem heel vrolijke en heel droevige verhalen te vertellen.

Jonas Boets – De Grote Boze Wolf (was helemaal niet boos) – gelezen
De Eenhoorn 2011 (1e druk), 54 bladzijden, illustraties van Nils Pieters, 6-
De Grote Wolf is vriendelijk en doet geen vlieg kwaad. Op een dag heeft hij pech en belanden grootmoeder, Roodkapje en zes geitjes per ongeluk in zijn bek.

Ad Grooten – De sprookjeskoningin
Ploegsma 2015 (1e druk), 192 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 6-
Een Schotse koning trouwt bijna met een gemene heks, een jonge prins sluit vrede met de trollen en een forel wil heel graag een hert worden. Bundel met twintig nieuwe sprookjes, die aansluiten bij motieven uit traditionele sprookjes.

Astrid Lindgren – De rode vogel – gelezen
Hoogland & Van Klaveren 2012 (1e druk), 42 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, vertaald door Rita Verschuur-Törnqvist (“Sunnanäng”, Zweden 2003), 6+
Twee weeskinderen moeten hard werken en krijgen weinig te eten. Met hulp van een rode vogel vinden ze een bijzondere plek waar midden in de winter de kersenbloesem bloeit.

Nadia Shireen – Lieve kleine Rolf – gelezen
De Vries-Brouwers 2011 (1e druk), 32 bladzijden, illustraties van Nadia Shireen, vertaald door Ineke Ris (“Good little wolf”, Groot-Brittannië 2011)
Rolf is een lieve, brave wolf. Als hij een boze wolf tegenkomt, wil hij laten zien dat hij ook gemeen kan zijn. Zou de gemene wolf soms ook lief kunnen worden?

Het is inmiddels al half december en zoals je ziet heb ik het grootste deel van bovenstaande lijst al gelezen. Nog volop tijd om andere leuke sprookjesverhalen te gaan lezen. Lees jij ook mee met sprookjesmaand? Laat dan een reactie onder dit bericht achter. Ik hoop dat we veel leuke boeken gaan lezen. Fijne sprookjesmaand!

Het plaatje komt van de website van Freepik en heet ‘fairy tale open book’ Designed by Freepik

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.