Fridaybridge (22 t/m 31 juli 1994)

Veertien jaar geleden (van 22 juli t/m 14 augustus 1994) ging ik voor de eerste keer alleen op vakantie. Ik was 23 jaar en al mijn vrienden hadden al vakantieplannen. Toch wilde ik iets gaan doen. Een soort van vrijwilligerswerk doen leek mij wel wat. Daarom koos ik voor een ‘farmcamp’ in Fridaybridge in Engeland. Tijdens deze vakantie heb ik een dagboek bijgehouden.

Vrijdag 22 juli

Ik koop een buskaartje en vertrek op vanuit Breda met de bus naar Londen. ‘s Middags kijk ik eerst de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse en vertrek daarna met de trein naar Breda. Om tien uur ‘s avonds zit ik in de bus naar Londen, waar ik 7 uur de volgende ochtend aankom.

Zaterdag 23 juli

In de bus slaapt het niet zo gemakkelijk, dus ik ben ontzettend moe. Vanuit Londen neem ik ‘s ochtend om kwart over 8 de trein naar March. Mijn treinkaartje kost 19 pond. Een uur later moet ik in Peterborough overstappen op de trein richting Norwich. De reis naar March duurt nog een kwartiertje. Bij het boeken heb ik een telefoonnummer gekregen dat ik moet bellen om opgehaald te worden bij het treinstation.

Fridaybridge is een voormalig krijgsgevangenkamp uit de Tweede Wereldoorlog. De barakken uit die tijd worden nu gebruikt voor de huisvesting van jongeren die hier naartoe komen om agrarisch werk te doen. Er komen hier jongeren uit de hele wereld: jongeren uit Spanje en Italië die hier kwamen om de Engelse taal te leren, jongeren uit de Baltische staten en uit Afrikaanse landen die hier waren om hun volgend studiejaar te kunnen betalen, jongeren uit Zuid-Afrika en Australië die op wereldreis waren.

Ik deel een kamer met drie meiden, twee komen er uit Finland en een uit Italië. Ik word direct op sleeptouw genomen door een van mij kamergenoten en al snel sta ik voor 300 mensen boterhammen te smeren voor de lunch. Daarna gaan we zwemmen. ‘s Avonds is er kippenpastei met aardappelpuree als avondeten. Daarna met thee buiten gezeten en met allerlei mensen gepraat. Rond half 12 ben ik naar bed gegaan, want ik was doodmoe.

mijn bed is de tweede van het raam

Zondag 24 juli

Vanmorgen ben ik om 10 uur opgestaan. Dat was te laat om te ontbijten, maar ik had geen zin om zo vroeg op te staan. Om 11 uur zijn we met een groepje richting Sunday Market vertrokken. Hier worden allerlei tweedehandsspullen verkocht. Ik heb een erg gave rok gezien… ‘s Middags weer lekker gezwommen. ‘s Avonds eten we fish & chips met maïs. ‘s Avonds begon het te onweren en te regenen. Dan maar op de slaapzaal rondhangen. Rond 2 uur ben ik gaan slapen.

Maandag 25 juli

Ik hoef vandaag niet te werken. Met mijn kamergenoot ga ik naar de film Four weddings and a funeral. Af en toe, als een van de mensen die in de staff werken daar zin in hebben, gaat er een busje naar de grote bioscoop. Er moeten dan wel 10 mensen mee, want dan is het rendabel qua brandstof. Na de film zijn we langs de McDonalds gereden. Vandaag eten we spaghetti. Na het eten ga ik naar het café van Fridaybridge. Ik heb hier de hele avond gepraat met een groep Nederlanders en dat is ook wel eens fijn.

Dinsdag 26 juli

Vanmorgen ben ik om half 6 opgestaan. Na het ontbijt word ik, samen met 2 anderen uit Fridaybridge, opgehaald voor werk. Ik heb ijsbergsla geoogst. Op het veld liepen mensen die de slakroppen los sneden en ze in plastic zakken stopten. Er liepen 2 mensen op het veld die deze zakken op de lopende band van een wagen legden. In de wagen stonden een paar mensen om de zakken dicht te plakken. Ik mag binnen beginnen, maar gelukkig mag ik ook een paar keer buiten helpen met de zakken op de lopende band leggen. Het is fijn om buiten te zijn. Na de lunchpauze moeten we slaplantjes planten. Samen met een meisje uit Spanje blijk ik een stuk langzamer te zijn dan de anderen. Het is best zwaar werk en ik krijg overal kramp. Om 3 uur ‘s middags zijn we klaar met werken en worden we terug gebracht naar Fridaybridge. Ik ga douchen en even slapen. ‘s Avonds eten we pizza met chips en sla. Na het eten ga ik naar de club en het is zo gezellig dat ik pas om half 2 ga slapen.

Woensdag 27 juli

De wekker loopt weer vroeg af, want ik moet aan het werk. Ik heb hele dag zakken ijsbergsla dichtgeplakt, afgewisseld met buiten op het veld lopen om ijsbergsla op de lopende band te leggen. We hoefden ‘s middags niet te helpen met het planten van nieuwe sla. Heerlijk om maar een half dagje te werken. Als ik weer in Fridaybridge ben ga ik douchen en slapen. ‘s Middags koop ik een kaartje voor de excursie van zaterdag naar Cambridge. Vanavond eten we aardappelpuree met gemengde groenten en hamburgers. Op de werklijst zie ik dat ik morgenochtend weer om 6 uur moet werken. De rest van de avond ben ik in het café en praat ik met allerlei mensen. Het is erg gezellig.

Donderdag 28 juli

Bij het ontbijt waren er vandaag witte bonen met tomatensaus. Niet echt lekker. Vandaag heb ik alleen maar aan de lopende band gestaan om ijsbergsla in te pakken. Het is koud vandaag. Tijdens de pauze om half 10 begint het te regenen en het stopte niet meer. Aan de lopende band werd het steeds kouder. Gelukkig hoorden we om half 12 dat ons werk er voor vandaag op zat. ‘s Middags heb ik gelezen en geslapen. Het eten bestaat uit aardappels, maïs en een speklapje. ‘s Avonds is het in het café weer gezellig.

Vrijdag 29 juli

Vanmorgen ben ik weer vroeg opgestaan en gelukkig is er weer yoghurt bij het ontbijt. Buiten is het mistig. Ik zou het fijn vinden als de zon ook eens gaat schijnen. Het meisje uit Spanje gaat vandaag niet mee, want ze heeft geen zin meer om ijsbergsla in te pakken. Een meisje uit Tsjechoslowakije en ik krijgen vandaag iemand uit Estland als collega. Vandaag ben ik de enige die niet uit Oost-Europa komt.  Gelukkig zijn er een paar mensen die Duits kunnen praten. Ik heb de hele dag in het veld gelopen om ijsbergsla op te rapen. Het is modderig door de regen van gisteren en ik ben bedekt met modder, tot aan mijn bovenbenen. Tegen 2 uur zit de werkdag er weer op. ‘s Avonds haal ik mijn eerste loon op. Samen met een meisje uit Nederland sta ik drie kwartier in de rij. Ik blijk, zonder vandaag, bijna 40 pond verdiend te hebben. Gelukkig ben ik niet in Fridaybridge om rijk te worden… We waren te laat in de eetzaal, maar gelukkig konden we in de keuken nog wat te eten krijgen: aardappelpuree, groente en gehakt. Vanavond is er een miss en mister Fridaybridge-verkiezing in het café. Erg grappig om naar te kijken en het is een gezellige avond.

Zaterdag 30 juli

Vandaag ben ik op excursie naar Cambridge geweest. Ik heb met een paar Nederlanders de stad verkend. Wat een leuke stad is dit. We vertrokken om 10 uur en waren om 12 uur in Cambridge. We zijn eerst wat gaan drinken. Daarna zijn we in allerlei winkels geweest, onder andere in tweedehandsboekwinkels. We hebben een klein kerkje uit 1320 bezocht. We hebben geluncht bij de McDonalds. Om vijf uur moesten we weer bij de bus zijn voor de terugreis. Het was vandaag trouwens heerlijk weer vandaag.  

Zondag 31 juli

Vandaag ben ik naar de Sunday Market in Wisbech geweest. Ik heb een leuke rok gekocht voor 8 pond, en een grote zak koekjes. Dit zijn afgekeurde koekjes van een plaatselijke koekjesfabriek. ‘s Middags bij het zwembad gehangen tot het rond half 5 begon te regenen.

Vergelijkbare berichten